Το 2011 υπήρξε μια χρονιά γεμάτη προβλήματα για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τα έχει βρει δύσκολα εντός των αμερικανικών συνόρων, όντας αντιμέτωπος με μια προβληματική αντιπολίτευση (το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο δεν σταματάει να βάζει εμπόδια σε κάθε πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου, είτε πρόκειται για την αλλαγή στο ταβάνι του χρέους, είτε για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) και με μια ακόμη πιο προβληματική οικονομία.
Ωστόσο, παρά τις παραπάνω εσωτερικές "ήττες", το "Forbes" επέλεξε να ανακηρύξει τον Ομπάμα "μεγάλο νικητή" του 2011 και να τον επαναφέρει στην πρώτη θέση της λίστας (απ' όπου τον είχε πέρυσι εκτοπίσει ο Κινέζος Χου Ζιντάο).
Προκειμένου να δικαιολογήσει την εν λόγω επάνοδο, το περιοδικό επικαλείται τις "επιτυχίες" του Ομπάμα στο εξωτερικό. Ανατρέχοντας, ωστόσο, κανείς στα γεγονότα των τελευταίων δέκα μηνών, ξεχωρίζει μόνο δύο (αμφιλεγόμενες) αμερικανικές "επιτυχίες" εκτός των συνόρων, κι αυτές με δυσκολία: την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν (τον περασμένο Μάιο) και του Μουαμάρ Καντάφι (τον περασμένο Οκτώβρη).
"Ναι, το νομοσχέδιο του Ομπάμα για την τόνωση της αγοράς εργασίας μπλοκαρίστηκε, οι διαπραγματεύσεις του για το χρέος χλευάστηκαν και η δημοτικότητά του έπεσε κατακόρυφα αλλά... οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αδιαμφισβήτητα το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο, το κράτος με τη μεγαλύτερη και πιο καινοτόμο οικονομία και με τον περισσότερο φονικό στρατό" σημειώνει χαρακτηριστικά το "Forbes".
Επί της ουσίας, ο Ομπάμα επέστρεψε στην κορυφή απλώς επειδή δεν υπάρχει κανείς άλλος εκεί έξω αρκετά ισχυρός ώστε να διεκδικήσει αυτός την κορυφαία θέση στο βάθρο. Ο μόνος ικανός να ανταγωνιστεί τον Ομπάμα είναι το περσινό νούμερο ένα, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, ο οποίος, ωστόσο, πλέον οδεύει προς τη δύση της πολιτικής του καριέρας (ο αντιπρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ προβλέπεται να τον διαδεχθεί στην προεδρία το 2013) και ως εκ τούτου υποχώρησε στην τρίτη θέση των ισχυροτέρων του 2011.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη, αποδυναμωμένη εξαιτίας της κρίσης χρέους και εγκλωβισμένη στα προβλήματα του οίκου της, φυσικά και δεν ήταν σε θέση φέτος να αναδείξει κάποιον ηγέτη με ισχυρό προφίλ και παγκόσμια ακτινοβολία. Κορυφαία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, βρέθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το "Forbes", "θεωρείται η ντε φάκτο ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Όσο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αυτός, αν και μέσα στην πρώτη δεκάδα (στο νούμερο 10), ξεχωρίζει ως ο μεγάλος χαμένος της χρονιάς (υποχώρησε τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι). "Κάποτε χαιρετιζόταν ως άξιος διάδοχος της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ" γράφει το "Forbes" για τον 45χρονο ηγέτη των Τόρις.
Αλμα Πούτιν - Είσοδος Λαγκάρντ
Από τη λίστα με τους 70 ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη για το 2011 δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει, ειδικά φέτος, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Προσωποποίηση της ίδιας της ρωσικής γιγάντωσης, ο 59χρονος ηγέτης έκανε άλμα δύο θέσεων σε σύγκριση με πέρυσι (από την τέταρτη στη δεύτερη) μετά την απόφασή του να επιστρέψει το 2012 στην προεδρία, στην οποία δεν αποκλείεται να παραμείνει έως το 2024.
Από την πρώτη δεκάδα των ισχυρών δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και "ένας από τους λιγοστούς απόλυτους μονάρχες της υφηλίου", ο βασιλιάς Αμπντάλα της εξαιρετικά πλούσιας σε πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας. Οσο για τους νεοεισερχόμενους στην κορυφαία 70άδα, μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση 39.
31 θέσεις ψηλότερα ο μίστερ Facebook
Μικρός σε ηλικία (είναι μόλις 27 ετών) αλλά μεγάλος σε επιρροή και δύναμη, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής αυτοκρατορίας που ακούει στο όνομα Facebook, ξεχωρίζει ως η μεγάλη έκπληξη της λίστας του Forbes για το έτος 2011. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο 27χρονος Αμερικανός (η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 17,5 δισ. δολ.) έκανε σε σύγκριση με πέρυσι ένα γιγαντιαίο άλμα 31 θέσεων, από το Νο 40 της 70άδας το 2010 στο Νο 9 το 2011, αφήνοντας πίσω του προσωπικότητες διόλου ευκαταφρόνητες (από άποψη εξουσίας και επιρροής) όπως, μεταξύ άλλων, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (στη θέση 10), τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί (στο No 13) και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον (στο No 16).
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Forbes, σύμφωνα με το οποίο ο Ζούκερμπεργκ "έχει καταφέρει μέσα σε επτά χρόνια αυτό που η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν κατάφερε μέσα σε 60: κοινώς να γνωρίζει τι σκέφτονται, τι διαβάζουν, τι ακούν, τι ψωνίζουν, ποιον ψηφίζουν και ποιον συναναστρέφονται 800 εκατ. άνθρωποι, πάνω από το 10% του πληθυσμού της Γης".
real.gr