tromaktiko: Διαβρωμένες οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Επανομή: Kοίτασμα «βόμβα» - κινδυνεύουμε ή όχι;

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Διαβρωμένες οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Επανομή: Kοίτασμα «βόμβα» - κινδυνεύουμε ή όχι;



Ζητούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης μετά τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ για το ενδεχόμενο δυστυχήματος στην Επανομή...
από τη διαρροή φυσικού αερίου λόγω διάβρωσης που παρουσιάζουν οι τάπες ασφαλείας δυο γεωτρήσεων που έγιναν το 1989.

O χώρος στον οποίο βρίσκονται αποτελεί ξέφραγο αμπέλι ενώ η ενέργεια δολιοφθοράς από ασυνείδητους είναι εφικτή. Σε μια μάλιστα από τις δυο γεωτρήσεις αφαιρέθηκε ολόκληρη τσιμεντένια πλάκα με συνέπεια την άμεση πρόσβαση στη βαλβίδα ασφαλείας. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι υπάρχει όσμωση αερίου κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πράγμα που δημιουργεί έντονη ανησυχία.

Εκφράζουμε την αγωνία μας και ζητούμε τις ανάλογες εγγυήσεις, ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο ενώ παράλληλα καταγγέλλουμε ότι η διοίκηση της παρούσας Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού δεν προέβη σε καμία ενέργεια αφού μετά παρέλευση έξι μηνών από τότε που δημοσιοποιήθηκαν οι απόψεις περί άμεσου κινδύνου, του στελέχους της πολυεθνικής Exxon/Mobil Παντελή Παπάζη, εξακολουθεί από την πλευρά της να μην μας ενημερώνει.

Εκφράζουμε την αμφιβολία μας εάν οι ιθύνοντες γνωρίζουν τους χώρους των γεωτρήσεων ενώ ζητούμε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως «Κοινωνία των Πολιτών» και έχοντας απόλυτη συναίσθηση των υποχρεώσεων μας απέναντι στους δημότες αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης ξεκινώντας την διοργάνωση ημερίδας στις 3 Δεκεμβρίου 2011

Οι εκτενείς αναφορές των ΜΜΕ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο εγείρουν έντονο προβληματισμό σ όλους μας καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διατρέχουμε σοβαρότατο κίνδυνο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ως κυρίαρχο θέμα, θέτουμε πρώτον, την προστασία των χώρων επί 24ώρου βάσεως κάτι που πρέπει να αναλάβει άμεσα η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θερμαϊκού και δεύτερον, τη κατασκευή περίφραξης.

Οι ευθύνες που αναλογούν στη σημερινή διοίκηση του Δήμου είναι τεράστιες καθώς αν και είχε χρέος απέναντι στους δημότες να λειτουργήσει αστραπιαία, δεν το έπραξε εδώ και έξι μήνες, και με τη στάση της έδειξε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν την απασχόλησε διόλου παρά τις συνεχόμενες αναφορές των ΜΜΕ.

Η αγωνία των κατοίκων κορυφώνεται και καταγράφεται μέσα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε καθημερινά με το ερώτημα «Κινδυνεύουμε ή όχι»; Παράλληλα με την ανησυχία τους εκδηλώνουν το ενδιαφέρον ενημέρωσης, για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής ενώ απ' όλους ασκείται αυστηρή κριτική και καταγγέλλονται, οι έως τώρα διοικήσεις των δήμων της περιοχής που δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία για την προώθηση ενός τόσου σοβαρού θέματος.

Παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή όλες τις εξελίξεις ανακοινώνουμε την δημιουργία τριμελούς επιτροπής, μέλη της κίνησης «Κοινωνίας των Πολιτών» με επικεφαλής τον Πρόεδρο της «Κοινωνίας των Πολιτών» δημοτικό σύμβουλο Νικόλαο Παράσχου, αποτελούμενη επίσης από τους Αντώνη Ζαβέρκο δημοτικό σύμβουλο και Τατιανό Μάγγο εκπαιδευτικό - αρθογράφο της εφημερίδας «δέλτα» όπου αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής μέσα από μια σειρά δράσεων με τις οποίες θα γνωστοποιούμε τις απόψεις εγκεκριμένων επιστημόνων καθώς θεωρούμε υποχρέωση, την ακριβή καταγραφή της κατάστασης για την ενημέρωση των κατοίκων.

Παράλληλα καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και όλους τους βουλευτές της ευρύτερης περιοχής να ενεργοποιηθούν και να ενισχύσουν την προσπάθεια της «Κοινωνίας των πολιτών» , όπως και να συμμετέχουν στην ημερίδα ενημέρωσης του κοινού που θα οργανώσουμε την 3 Δεκεμβρίου 2011, όπου συντονιστής της συζήτησης θα είναι εκπρόσωπος της εφημερίδας «δέλτα».

Ζητούμε επίσης την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ώστε να διαταχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες και σε ποιους. Θεωρούμε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί οργανωμένα μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις.


ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΠΑΖΗ

Οι αποκαλύψεις για διαρροή φυσικού αερίου έγιναν -πριν από έξι μήνες -από τον ειδικευμένο σε θέματα εντοπισμού και εξόρυξης πετρελαίου, ερευνητή Παντελής Παπάζη βασικό στέλεχος της πολυεθνικής Exxon/Mobil.Το θέμα είδε αρχικά το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2011. Από τότε έως τα τώρα καμία αντίδραση δεν υπήρξε και κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε ο Δήμος Θερμαϊκού ενώ το θέμα ποτέ δεν τέθηκε ούτε καν ως προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο πριν από μερικές ημέρες επανήλθε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER και οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν και πάλι εκτενώς στη συγκεκριμένη περίπτωση με αποκαλυπτικά στοιχεία που κατέγραψαν για μια ακόμα φορά το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «Σε ανάλογες περιπτώσεις στην Αμερική ολόκληρες λίμνες έχουν τιναχθεί στον αέρα» επισήμαναν τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν.

Ο κ. Παπάζης περιέγραψε το πώς έζησε από πρώτο χέρι το «αλαλούμ» των ανεύθυνων - υπευθύνων την περίοδο που βρισκόταν στην Ελλάδα ως ερευνητής αλλά και ως ειδικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αρμόδιος για θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζη, όταν το 1985 ο ίδιος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες στην περιοχή, σε δύο γεωτρήσεις ανοικτά της Επανομής βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η πρώτη γεώτρηση κατέδειξε 19 εκατ. cm3 και η δεύτερη 9 cm3.

Τα κοιτάσματα αυτά χαρακτηρίστηκαν τότε ως ωφέλιμα προς εκμετάλλευση και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καυστήρες, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία.

Κι ενώ οι μετρήσεις έγιναν κανονικά και έδειξαν ότι η υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, το σχέδιο «πάγωσε» και οι υπεύθυνοι έκλεισαν με τάπες και άλλα πρόχειρα μέσα, τις οπές των γεωτρήσεων.

Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται ως άκρως επικίνδυνη, καθώς οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνονται μεταξύ 15%-30%, λειτουργώντας διαβρωτικά στα πρόχειρα σφραγίσματα που έχουν τοποθετηθεί.

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων κάτω από την ελληνική γη και την θάλασσα ξεπερνούν σε βάθος εικοσιπενταετίας τα 300 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αρκεί για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας ο δε εντοπισμός, εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό αλλά και θα προσφέρει ευρύ πεδίο έρευνας σε πανεπιστημιακά κέντρα, χωρίς να ξεχνά κανείς και την ώθηση στον τεχνολογικό τομέα.

Το πόσο όμως ανεκμετάλλευτα παραμένουν αυτά τα κοιτάσματα και το πόσο εγκληματική παραμένει η ολιγωρία των αρμόδιων Αρχών φαίνεται από το παράδειγμα της Επανομής. Ακόμα και τώρα, οι δύο γεωτρήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν, παρά το αυξημένο οικονομικό κόστος για εκ νέου τοποθέτηση νέων βαλβίδων και σωληνώσεων, προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχή ίση σε έκταση με την Κεντρική Μακεδονία για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Ο κ. Παπάζης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει προοπτική στα πετρέλαια και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βάλουμε σε σωστά πλαίσια. Τα κοιτάσματα μπορούν να εξοφλήσουν το κόστος του χρέους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζη, υπάρχουν τρεις τρόποι διαχείρισης μιας γεώτρησης: είτε ξεκινούν οι εργασίες εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που φιλοξενεί είτε σφραγίζεται οριστικά – εφόσον θεωρείται μη εκμεταλλεύσιμη - τοποθετώντας σκυρόδεμα, προκειμένου να επανέλθει το περιβάλλον στην αρχική του κατάσταση, ή σφραγίζεται προσωρινά (suspended well), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν παραπλήσια κοιτάσματα.

Στην τρίτη αυτή περίπτωση, η οπή της γεώτρησης σφραγίζεται με μια «τάπα» (βαλβίδα) και τοποθετούνται ειδικά όργανα μετρήσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η γεώτρηση έχει κλείσει, το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι άκρως διαβρωτικό στοιχείο, εξακολουθεί να εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπάζη, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο έκρηξης, καθώς στην Επανομή οι δύο γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1985 παραμένουν προσωρινά σφραγισμένες τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα τα μέσα αποκλεισμού των οπών να έχουν υποστεί φθορά εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα! Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι, στην περίπτωση του suspended well, θα έπρεπε οι γεωτρήσεις αυτές να είχαν σφραγιστεί με τσιμέντο ήδη από το 1992.

Θέλοντας, μάλιστα, να περιγράψει την ισχύ μιας τέτοιας έκρηξης, ο ειδικός ερευνητής την παρομοίασε με την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Επανομή θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να τιναχθεί ολόκληρη στον αέρα!

Ο κύριος Παπάζης, είχε έρθει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το 1985, με πρόσκληση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου, η οποία του πρότεινε να αναλάβει ως ειδικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αρμόδιος για θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων αλλά και επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.






     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!