Η Ιταλία κατάφερε να αντλήσει από τις αγορές 567 εκατομμύρια ευρώ, για δεκαπενταετή ομόλογα, με επιτόκιο της τάξης του 7,30%. Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος των τραπεζών της χώρας, ανάμεσα στις οποίες οι Sanpaolo, Unicredit, Bnl-Bnp Paribas, Mps, Ubi και Banca Sella, αποφάσισαν να διαθέσουν στους πελάτες τους, τα ομόλογα του δημοσίου, χωρίς το καθιερωμένο ποσοστό κέρδους, που αντιστοιχεί στον διαμεσολαβητικό τους ρόλο.
Η πρωτοβουλία θα επαναληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου, με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές και να μπορέσει να τονωθεί η οικονομία της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν με δημόσια έκκληση του επιχειρηματία Τζουλιάνο Μελάνι, ο οποίος, στις 4 Νοεμβρίου, αγόρασε μια ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, για να ζητήσει από τους Ιταλούς να βοηθήσουν την χώρα, αγοράζοντας το δημόσιο χρέος της.
Ο Μελάνι, τις περασμένες ημέρες, επένδυσε 20.000 ευρώ σε ομόλογα. Ανάλογο το ποσό που αποφάσισε να διαθέσει ο κεντροδεξιός βουλευτής Ίταλο Μποκκίνο, στενός συνεργάτης του προέδρου της βουλής Τζανφράνκο Φίνι, ενώ ο κεντροαριστερός Στέφανο Γκρατσιάνο, περιορίστηκε στα 5.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη κίνηση, υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, και από την Ιταλική Ένωση Χρηματοκοικονομικών Αναλυτών, αλλά και από το Συνδικάτο των Ιταλών Ποδοσφαιριστών. Ο επικεφαλής του, Νταμιάνο Τομμάζι, χαρακτήρισε "πράξη ευθύνης" την αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών "η ζήτηση ήταν, όντως, αυξημένη, όχι μόνο στα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά και μέσω του διαδικτύου".
Παρά ταύτα η ένωση καταναλωτών Altroconsumo εκφράζει σκεπτικισμό σε σχέση με την όλη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι "μπορεί να πρόκειται και για μια κίνηση που θα περιορισθεί στο πεδίο του μάρκετιγκ, από τη στιγμή που πολλές τράπεζες κατέχουν ήδη σημαντικό ποσοστό ομολόγων του δημοσίου. Μια ενδεχόμενη, δε, ουσιαστική αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε, παραδόξως, να προκαλέσει την περαιτέρω άνοδο της τιμής των ομολόγων".
nooz.gr