Ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχει μία ειρωνεία στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα του να επιβιώσει στην ευρωζώνη: Ήταν ένας από αυτούς που βοήθησαν εξ αρχής την Ελλάδα να μπει στο ευρώ.
«Ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994- 2002, ο προσεκτικός, λιγομίλητος τεχνοκράτης πάλεψε τον εκτινασσόμενο πληθωρισμό και προσπάθησε να επιβάλει νομισματική πειθαρχία σε μια χώρα που δεν είχε καθόλου», αναφέρει το Reuters.
Στην πορεία, μάζεψε αρκετά εύσημα από τους ηγέτες της Ευρώπης και βρέθηκε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μία από τις πλέον υψηλόβαθμες θέσεις διεθνώς που κατείχε ποτέ Έλληνας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σε θέση να αντιληφθεί καλύτερα από τον καθένα αυτή τη στιγμή, τόσο τις οικονομικές όσο και τις διεθνείς επιπτώσεις από μία οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
Ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα, κατά το διεθνές πρακτορείο, είναι αν αυτός ο κάπως εσωστρεφής ακαδημαϊκός, μπορεί να χειριστεί τα «δεινά» της ελληνικής πολιτικής, που περιλαμβάνει βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους και προσωπικές έχθρες στο κοινοβούλιο.
Επίσης δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες του που τον θεωρούν αργό στο να πάρει αποφάσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή ίσως να μη θεωρείται προτέρημα για την αντιμετώπιση της χαοτικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, είναι προσεκτικός και δεν μιλάει πολύ.
«Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν είναι σίγουρο πως ο ήρεμος και σκεπτόμενος Λ. Παπαδήμος θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το χάος. Από την άλλη βέβαια, ίσως η Ελλάδα χρειάζεται λίγη από την ήρεμη περίσκεψή του».
epikaira.gr