Πριν αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να ανοίξει το παράθυρο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι δανειστές μας και τα επενδυτικά συμφέροντα που εξαρχής κινούσαν τα νήματα πίσω από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, θα διασφαλίσουν δύο πράγματα:
♦ Να περάσει ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών στην τρόικα, ώστε να αλλάξει σιγά - σιγά η μετοχική τους σύνθεση.
♦ Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της νέας δανειακής σύμβασης και η συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα μέσω του PSI με την προϋπόθεση ότι τα νέα δεδομένα θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο και όχι το ελληνικό, ώστε η χώρα να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει περιθώρια ελιγμών και υπαναχωρήσεων (εθνικό κίνημα «δεν πληρώνω»). Και βεβαίως, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, οι δανειακές συμβάσεις να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι διεργασίες με την τρόικα σταμάτησαν μέχρι ο Αντώνης Σαμαράς να συνυπογράψει τις εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια και βεβαίως αφορά μόνο την έκτη δόση, η καθυστέρηση της οποίας δεν επιβαρύνει κανέναν άλλον πλην του Δημοσίου και ίσως μισθωτούς και συνταξιούχους.
Τα υπόλοιπα όχι μόνο προχωρούν κανονικά και αβίαστα, αλλά βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση.
Στόχος ο έλεγχος
Σε προηγούμενα φύλλα γράψαμε ότι το ΔΝΤ, με μια απόρρητη έκθεση, επισήμανε στους «ενδιαφερομένους» ότι, για να ελεγχθεί πλήρως η ελληνική πολιτική σκηνή, πρέπει να σπάσει ένα κατεστημένο που δημιουργήθηκε στη μεταπολίτευση μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Η έκθεση έλεγε ότι, για να σπάσει η αλυσίδα, πρέπει να ελεγχθούν οι τράπεζες, να αλλάξει η μετοχική τους σύνθεση και έτσι τα νέα συμφέροντα που θα διαχειρίζονται το τραπεζικό σύστημα θα μπορούν μέσω των ΜΜΕ (σχεδόν όλα είναι καταχρεωμένα και εξαρτώνται από τα δάνεια) να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Συνεπώς τα ξένα συμφέροντα θα μπορούν να εξουσιάζουν και τους τρεις κρίκους της αλυσίδας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ελήφθη η απόφαση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα αναγκαστούν να ανατρέξουν όσες ελληνικές τράπεζες «χάσουν» από το κούρεμα του 50%, να περάσει στα χέρια της τρόικας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, με το οποίο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνήσει εδώ και εβδομάδες ο Βενιζέλος, το60% του ταμείου θα ελέγχεται από τροϊκανούς αξιωματούχους και το 40% από το Δημόσιο. Μάλιστα οι τράπεζες που θα μπουν στην ομπρέλα του ΤΧΣ θα «σπρώχνονται» ύστερα από σχετική έκθεση τηςBlackRock.
Η ελεγκτική εταιρεία, που μπήκε εμβόλιμα στην ελληνική πραγματικότητα ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα αποφανθεί ποιες ελληνικές τράπεζες θα έχουν απώλειες από το κούρεμα του χρέους όπως αυτό συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και θα υπαχθούν στο Ταμείο για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Επίσης, με τις ευλογίες του Βενιζέλου, ο άνθρωπος της τρόικας που θα είναι επικεφαλής της διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών θα είναι (ποιος άλλος;) ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπόμπ Τράα. Όπως ακριβώς το γράψαμε πριν από μερικές εβδομάδες.
Νέο κατεστημένο
Έτσι ένας νέος κύκλος διαπλοκής αρχίζει. Μάλιστα ο σχεδιασμός του Τράα αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο Ταμείο, το οποίο για 1-2 έτη θα έχει τον πλήρη έλεγχο του τι γίνεται στις τράπεζες. Οι πρόνοιες αυτές και οι λειτουργίες του ΤΧΣ έχουν ήδη περάσει καιεπικυρωθεί από τη Βουλή ύστερα από διαδικασίες - εξπρές του «εμπνευστή» πρώην τσάρου ΓιώργουΠαπακωνσταντίνου. Ήταν ανάμεσα στα «κρίσιμα» μέτρα που έπρεπε να περάσουν πάση θυσία για να εξασφαλίσουμε κάποια από τις δόσεις του δανείου.
Σιγά - σιγά, δυστυχώς, θα αποκαλύπτονται πολλά τέτοια «παράθυρα» του νέου κατεστημένου που πάει να δημιουργηθεί και που πέρασαν στα ψιλά αφού πάντα βρισκόμασταν υπό την υποτιθέμενη απειλή«μέτρα ή πτώχευση». Βεβαίως οι βουλευτές δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το ότι επικύρωσαν μέτρα και όρους που μπορεί να κριθούν έως και αντισυνταγματικά.
Όπως μαθαίνει το «Π», οι περισσότεροι Έλληνες τραπεζίτες δεν βρίσκουν άλλη εναλλακτική λύση και δέχονται την ηγεμονία Τράα, αφού έχουν να διαχειριστούν ζημιές δισεκατομμυρίων που μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 16 δισ. ευρώ λόγω του κουρέματος. Και μπορεί να έχουν φάει το παραμύθι των διασφαλίσεων από τον Τράα ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα αλλάξουν όταν θα υπαχθούν στο ΤΧΣ» (δεν θα χάσουν τη θεσούλα τους, με άλλα λόγια), όμως τα σχέδια του ΔΝΤ είναι άλλα, όπως σας έχουμε εξηγήσει.
Το ερώτημα είναι γιατί οι πολιτικοί, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι δεν σταματούν την πλήρη παράδοση της χώρας στα ξένα συμφέροντα. Γιατί τα μικροπολιτικά παιχνίδια που διαδραματίζονται σε ημερήσια βάση για την επόμενη μέρα επιτρέπουν στους «ενδιαφερόμενους» να αλωνίζουν σε οικονομία και εξωτερική πολιτική;
Και βεβαίως είναι λογικό να διερωτηθεί κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος εάν το θέμα των υπογραφών συντηρείται από κάποιους εντός της χώρας σκοπίμως και εάν εξυπηρετεί κάτι. Όπως για 18 μήνες εξυπηρετούσε η διακυβέρνηση της... τρομοκρατίας, που έχει φέρει ως αποτέλεσμα ακριβώς αυτά που υποτίθεται πως έλεγε ότι θα αποφύγει εάν οι πολίτες δέχονταν αδιαμαρτύρητα όλα τα σχέδια που απέτυχαν παταγωδώς να ανακόψουν την ύφεση και να συνεφέρουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Διότι, 18 μήνες μετά, το ΥΠΟΙΟ και η τρόικα ακόμα δεν έχουν πετύχει μια σωστή πρόβλεψη για την ύφεση, το έλλειμμα, τα έσοδα και τις δαπάνες...