tromaktiko: Έφτιαξαν ένα ρομπότ… σαύρα! [Video]

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Έφτιαξαν ένα ρομπότ… σαύρα! [Video]



Λύση στο καθάρισμα παραθύρων, στην επιθεώρηση σωλήνων και αγωγών ακόμα και στον έλεγχο πυρηνικών εγκαταστάσεων και αεροσκαφών θα δώσει το ρομπότ-σαύρα που έφτιαξαν καναδοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέου τύπου υλικό εμπνευσμένο από τις σαύρες, το οποίο λειτουργεί σαν μαγνήτης που επιτρέπει στο ρομπότ να προσκολλάται ακόμα και στις πιο λείες ή στις κάθετες επιφάνειες.

Το ρομπότ, που έχει βάρος 240 γραμμαρίων και φέρει την περιγραφική ονομασία «Timeless Belt Climbing Platform»(TBCP-II), δεν διαθέτει πόδια, αλλά ένα είδος ερπύστριας σαν τα τανκς, ενώ κινείται με ταχύτητα έως 3,4 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο.

Είναι εφοδιασμένο με διάφορους αισθητήρες, ώστε να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και να μεταβάλλει την πορεία του ανάλογα. Σε αυτή τη δοκιμαστική φάση το ρομπότ είναι συνδεμένο με ένα μικρό καλώδιο για να τροφοδοτείται με ρεύμα, όμως οι δημιουργοί του προσπαθούν να του προσθέσουν μπαταρία και εγκέφαλο-υπολογιστή, ώστε να αποκτήσει αυτόνομη λειτουργία.

Οι ερπύστριες του ρομπότ είναι καλυμμένες από μικρο-ίνες του υλικού πολυδιμεθυλοσιλοξάνιου και μιμούνται τα εκατομμύρια τριχίδια στα πόδια της σαύρας,. Τα τριχίδια έλκονται με τα μόρια της επιφάνειας με αποτέλεσμα τόσο η σαύρα όσο και το ρομπότ που την μιμείται, να σκαρφαλώνει σε τοίχους και περβάζια. Κάθε μικροσκοπική ίνα του ρομπότ έχει σχήμα μανιταριού και διαστάσεις μόλις 0,017 (πλάτος) επί 0,01 (ύψος) χιλιοστών, έναντι πάχους 0,1 χιλιοστών μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!