Το δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας αναφέρει ότι το πρόβλημα έως τώρα είναι ότι με το ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει υποτίμηση, αλλά "υπάρχει διέξοδος: Διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και προσωρινός πολλαπλός μηχανισμός ισοτιμιών για την ευρωζώνη" επισημαίνει, λέγοντας ότι "παρά τις δυσκολίες, θα δουλέψει".
Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι υπάρχουν δύο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης χρέους σε εμπορικό επίπεδο (ισοζύγια), καθώς και η επαναφορά της ροής κεφαλαίων. Ο δεύτερος λόγος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού που συνήθως ακολουθεί τις υποτιμήσεις νομισμάτων.
Το πολύπλοκο αυτό σχέδιο θα λειτουργήσει ως εξής κατά την WSJ:
Αρχικά, η Αθήνα θα εισάγει μια "μετατρέψιμη" δραχμή που θα υπόκειται σε συναλλαγματική διαπραγμάτευση, για συναλλαγές τόσο εντός κι εκτός Ελλάδας.
Δεύτερον, όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή "δημοσιονομικού τύπου". Δεν θα πρόκειται για ένα νόμισμα που θα υπάρχει σε απτή μορφή, αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το οποίο η κυβέρνηση και οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να κάνουν ανταλλαγή της "μετατρέψιμης" με τη "δημοσιονομική" δραχμή, κυρίως για τα χρέη που αντιστοιχούν τώρα σε ευρώ. Θα πρέπει να υπάρχει μια κεντρική αρχή που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο στις διάφορες ροές, σύμφωνα με τη WSJ.
Η Ελλάδα, ουσιαστικά θα έχει το δικό της νόμισμα και θα ξανακερδίσει το εμπορικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Παράλληλα, σε περίπτωση που το χρέος της χώρας φτάσει εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει επιλογή: Ή να επιστρέψει στο ευρώ ή να πάει στη δραχμή. Μέχρι τότε η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει σημασία.
Αυτό που μετράει είναι το πότε η Ελλάδα θα ελέγχει τη μοίρα της, καταλήσει με νόημα η WSJ.
cretalive.gr