tromaktiko: Ε.Ε: Αποτυχία συμφωνίας για νέα συνθήκη στους «27»

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε: Αποτυχία συμφωνίας για νέα συνθήκη στους «27»



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν, μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής τουλάχιστον, σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα...
αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι η νέα συνθήκη θα περιλαμβάνει τα «17» μέλη της ευρωζώνης συν άλλες 6 χώρες της Ε.Ε. - όχι όλα τα 27 κράτη-μέλη. Οι χώρες αυτές, επεσήμανε ο κ. Ρομπέι θα χρηματοδοτήσουν με το ανώτατο ποσό των 200 δισ. ευρώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η νέα συνθήκη των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να γραφτεί μέχρι τον Μάρτιο ενώ παράλληλα επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». Ο Σαρκοζί δήλωσε μάλιστα ότι οι όροι που τέθηκαν από την Μεγάλη Βρετανία για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωσυνθήκη ήταν «απαράδεκτοι». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν συμφώνησε, διότι αυτό το οποίο διακυβευόταν δεν ήταν προς όφελος της Μεγάλης Βρετανίας.

Συμφωνία για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου του ESM

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, να συμφωνήσoυν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με γερμανική πηγή μάλιστα, η Γερμανία απέρριψε ορισμένα από τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το να δοθεί η δυνατότητα στον ESM να λειτουργεί ως τράπεζα.

«Σημειώθηκε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία, αλλά, μέχρι στιγμής, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν προχωρήσει στη συζήτηση επί της νομικής μορφής που θα έχει το δημοσιονομικό σύμφωνο», δήλωσε διπλωματική πηγή, η οποία, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, επεσήμανε πως το νομικό πλαίσιο του σε εξέλιξη συμφώνου είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει σε ποικίλες αντιδράσεις.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Φρένο χρέους

Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει πως τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα φρένο χρέους που θα περιόριζε τα ετήσια ελλείμματα στο 0,5% του ΑΕΠ τους.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά ελλείμματα μπορεί να υπερβαίνουν μόνο κατά 0,5% το όριο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Το όριο είναι σαφώς αυστηρότερο από τον κανόνα του 3% που ήδη προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, αν και το 3% περιλαμβάνει επίσης αποπληρωμή του χρέους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!