Σε συνάρτηση με ένα από τα χθεσινά μας σχόλια, το 19% όλων των ανδρών στις ΗΠΑ, ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών ζούνε ακόμη μαζί με τους γονείς τους, ποσοστό διπλάσιο από αυτό το οποίο ίσχυε 10 χρόνια πριν.
Το κόστος ηλεκτρικού αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μη μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος . Αυτό είναι αλήθεια ότι κάτι μας θυμίζει.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών για θέματα υγείας έχουν πλέον αυξηθεί στο 16,3% του συνόλου των εισοδημάτων έναντι 9,5% που ήταν τη δεκαετία του 1980.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, περίπου το 41% των αμερικάνικων νοικοκυριών έχουν πρόβλημα να καλύψουν τις δαπάνες υγείας. Το ποσοστό αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 90΄ήταν 22%.
Φαίνεται απίστευτο, αλλά ένας στους 5 αμερικανούς έχει πάνω από 10 πιστωτικές κάρτες.
Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 4 δολάρια για εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών από την Κίνα, για κάθε ένα δολάριο που εξάγουν. Δηλαδή οι εισαγωγές αγαθών από την Κίνα είναι τετραπλάσιες από τις εισαγωγές, γεγονός που οδηγεί σε συνεχή επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.
Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 θα διαμορφωθεί στο αστρονομικό 558,2δις δολάρια.
Η λεγόμενη κρίση συνταξιοδότησης μεγαλώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζεται περίπου 46% όλων των αμερικανών εργαζομένων έχει αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης μικρότερες των 10.000 δολαρίων και 29% αποταμιεύσεις μικρότερες των 1.000 δολαρίων.
Σήμερα, ένας στους 5 συνταξιούχους ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, ποσοστό διπλάσιο από αυτό πριν από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι αμοιβές των επικεφαλών (CEO) των αμερικανικών εταιρειών έχουν αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες κατά 36,5%, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ανισότητες.
Σήμερα το ρητό “πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν” ισχύει απόλυτα για τις αμερικανικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, το ενεργητικό των 6 μεγαλύτερων τραπεζών κατά το διάστημα Σεπτέμβριος 2006 μέχρι Σεπτέμβριος του 2011 και παρά την πρόσφατη κρίση του 2008 (χρεοκοπία της Lehman Brothers) έχει αυξηθεί κατά 39%.
Η περιουσία των 6 κληρονόμων του ιδρυτή της Wal Mart είναι περισσότερη από τη συνολική περιουσία του 30% των αμερικανών.
Το 37% των νοικοκυριών που επικεφαλής τους είναι εργαζόμενος ηλικίας 35 ετών έχει μηδενική περιουσία.
Σε ακραίο ποσοστό φτώχιας βρίσκεται το 6,7% των αμερικανών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών, ακόμη μεγαλύτερο από αυτό της δεκαετίας του 30΄.
Το ποσοστό των άστεγων παιδιών είναι αυτή τη στιγμή 33% μεγαλύτερο από το ποσοστό του 2007.
Σε συνάρτηση με το παραπάνω ποσοστό. Το 36,4% των παιδιών που ζουν στη Φιλαδέλφεια ζουν σε επίπεδα φτώχιας. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για το 40,1% των παιδιών στην Ατλάντα, το 52,6% των παιδιών στο Κλήβελαντ και το 53,6% των παιδιών στο Ντιτρόιτ.
Το αστρονομικό ποσοστό του 48,5% των αμερικανικών νοικοκυριών λαμβάνουν ενός τύπου επιδόματος να συντηρηθούν, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 30% το 1983.
Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή 15τρις δολάρια, όταν αυτό ήταν 10,6τρις δολάρια, όταν ανέλαβε ο Μπάρακ Ομπάμα.
Τέλος και σε συνάρτηση με το παραπάνω σχόλιο, το συνολικό χρέος αυξάνεται περισσότερο από 4δις δολάρια την ημέρα, από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας από το Μπάρακ Ομπάμα.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι όλοι οι παραπάνω αριθμοί καθώς και αυτοί οι οποίοι παρουσιάσαμε χθες είναι μια απεικόνιση του τι πρόκειται να συμβεί συνολικά στον πλανήτη κατά τα επόμενα χρόνια, όπου τα ποσοστά της φτώχιας και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με χθεσινή έρευνα της Κομισιόν, ο 1 στους 4 ευρωπαίους βρίσκονται στα όρια της φτώχιας.
www.greekfinanceforum.com