tromaktiko: 3 Δεκεμβρίου 2011, Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία: Μια διαφορετική γιορτή

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

3 Δεκεμβρίου 2011, Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία: Μια διαφορετική γιορτή



από το Γραφείο Τύπου
Μια ξεχωριστή εκδήλωση μας επιφύλαξαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης... (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Άργους Ορεστικού Καστοριάς, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς, για να τιμήσουμε μαζί την ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με έναν μοναδικό και διαφορετικό τρόπο. Μια θεατρική παράσταση, με τίτλο «Άκου να δεις!!!» που μας ενθουσίασε με τη ζωντάνια και το περιεχόμενό της.

Οι μαθητές, χωρίς τις μεγαλοστομίες των μεγάλων, με βιωματικό τρόπο και προσομοιώσεις καταστάσεων μας μίλησαν ανοιχτά και θαρρετά για τα προβλήματά τους, τα θέματα που αντιμετωπίζουν για να ανταποκριθούν στις προσωπικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις, μας έφεραν αντιμέτωπους με τα κοινωνικά στερεότυπα και τις ρατσιστικές προκαταλήψεις που επιβάλλουν στα άτομα με αναπηρία την κοινωνική απομόνωση και τον αποκλεισμό και μας υπογράμμισαν τις δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν λειτουργώντας σε πόλεις και κτήρια που είναι φτιαγμένα μόνο για ένα κομμάτι της κοινωνίας.

Οι μαθητές έκαναν μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, με ζωντανές συνδέσεις, με προσκεκλημένους και πολλή-πολλή μουσική, που συνόδεψε μοναδικά τα θεατρικά δρώμενα. Τα νεαρά παιδιά ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και απέδειξαν ότι τα καταφέρνουν θαυμάσια στη δραματοποίηση, στην απόδοση ρόλων και στην άμεση επικοινωνία με το κοινό. Μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που πρέπει να υπερκεράσουν οι τυφλοί, οι κωφοί και οι βαρήκοοι, τα άτομα με κινητική αναπηρία, με νοητική υστέρηση, με υπερκινητικότητα, ψυχικά νοσήματα. Εκφράζοντας αυθόρμητα τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους, όταν βιώνουν συμπεριφορές απόρριψης και μη αποδοχής, μας έδωσαν το καλύτερο μάθημα για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως στην προσβασιμότητα, στα κοινωνικά αγαθά και σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκφάνσεις της κοινωνικής και προσωπικής ζωής.

Το κλείσιμο του θεατρικού κορυφώθηκε με ένα χαρούμενο γλέντι, με τραγούδι και χορό, όπου συμμετείχαν όλοι οι μαθητές με τον τρόπο τους, αλλά και οι προσκεκλημένοι, που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους από το ουσιαστικό μάθημα ζωής που βίωσαν.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, με τον Διευθυντή τους, κ. Νικόλαο Μπουτσιάδη, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Τέγου, η Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού, κ. Μελίκα Σανταλίδου, και πολλοί γονείς και συγγενείς των παιδιών, που τα καμάρωσαν σε μια πολύ δημιουργική εκδήλωση.

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους άξιους καθηγητές τους, που συμμετείχαν λειτουργικά στην παράσταση και που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική ανάπτυξη και την επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών τους με άριστο τρόπο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!