αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία του νου μας, ιδίως όσο γερνάμε.
Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.
Η μελέτη, που αφορούσε 104 άτομα με μέση ηλικία 87 ετών, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν στο αίμα τους περισσότερα ωμέγα-3 και βιταμίνες (B,C, D,E), επειδή διατρέφονταν με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια, τα κατάφερναν σαφώς καλύτερα στα νοητικά τεστ, ενώ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εγκέφαλο. Όσοι είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, επειδή είχαν συνήθεια να τρώνε τηγανητά φαγητά, «φαστ φουντ» και γενικά ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, πίτσες και μαργαρίνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο «σκορ» κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.
Ειδικότερα, οι περισσότερες βιταμίνες στο αίμα φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 (που είναι άφθονα σε ψάρια όπως ο σολομός) φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας.
Πάντως η έρευνα εστιάσθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι προχωρημένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν βελτίωσαν την κατάστασή τους.
«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ. Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα με έξτρα βιταμίνες, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην καρδιαγγειακή υγεία, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι δεν είναι καλά ούτε για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά του, μελετώντας την ίδια ομάδα ηλικιωμένων και στο μέλλον, αναλύοντας άλλες παραμέτρους όπως την κινητική ικανότητα (βάδισμα κλπ) σε σχέση με τη διατροφή.