Οι ίδιοι «τα βγάζουν πέρα δύσκολα», καθώς το εισόδημά τους ήταν ήδη χαμηλό και η κρίση το απισχναίνει. Πρόκειται για εκατοντάδες ανθρώπους, που ζουν σε 110 εργατικές κατοικίες στην Καβάλα και την Κομοτηνή και μέχρι το 2013-2014 θα δουν τα σπίτια τους να... αλλάζουν.
Καινούργια κουφώματα, εξωτερικές θερμομονώσεις, υγρομονώσεις οροφών και γενικότερες τεχνικές παρεμβάσεις, π.χ. στη θέρμανση, θα διαφοροποιήσουν ελαφρά μόνο την όψη τους, αλλά πολύ σημαντικά το ενεργειακό τους προφίλ.
Η αναβάθμιση των 110 κατοικιών θα γίνει στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ELIH-MED ("Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean"), προϋπολογισμού 9,73 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμπεριλάβει συνολικά 500 σπίτια στο μεσογειακό κομμάτι της Ευρώπης, στις χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Σλοβενία.
Από ελληνικής πλευράς, στο έργο μετέχουν ως εταίροι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).Το έργο χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επί ελληνικού εδάφους, το ειδικό πρόγραμμα είναι πιλοτικό και δεν αποκλείεται μελλοντικά να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
Θα ξοδεύουν μέχρι και κατά 40% λιγότερα χρήματα για ενέργεια
«Στόχος μας είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και άρα του κόστους σε ποσοστό 40% περίπου. Θέλουμε τα σπίτια να ανέβουν κατά τουλάχιστον δύο βαθμίδες στην κλίμακα του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ)», επισήμανε ο αρχιτέκτων Σοφοκλής Λαρίσης, στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Κατά τον ίδιο, η επιβάρυνση των ίδιων των κατοίκων πιθανότατα θα ληφθεί μέριμνα ώστε να είναι μηδενική, καθώς πρόκειται για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, που επιβαρύνθηκαν κι άλλο από την οικονομική κρίση.
Αιτήσεις μέχρι 31/12/2011
Βέβαια, μπορεί η... Αθηνά να βάζει τα δυνατά της, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι οι κάτοικοι να «κινήσουν τη χείρα τους»: αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές από τους υποψήφιους δικαιούχους (σε κατοικίες του ΟΕΚ σε Καβάλα και Κομοτηνή μόνο) μέχρι το τέλος του έτους (κατόπιν παράτασης που δόθηκε στη σχετική προθεσμία, η οποία έληγε κανονικά στις 19/12).
Στη συνέχεια, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες αξιολόγησης των φακέλων των υποψηφίων, των ενεργειακών επιθεωρήσεων και μελετών, ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες, που έχει θέσει η ΕΕ.
Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα, αλλά η μάλλον «χλιαρή» ανταπόκριση των κατοίκων ανέδειξε ένα κενό ενημέρωσης μεταξύ των υποψήφιων δικαιούχων.
Την κατάσταση ίσως περιπλέκει το γεγονός ότι οι ένοικοι των 110 εργατικών κατοικιών θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την ένταξη του κτηρίου στο πρόγραμμα, διότι τυχόν αποσπασματικές παρεμβάσεις ανά διαμέρισμα πιθανότατα δεν θα έχουν το ευκταίο αποτέλεσμα στην ενεργειακή αναβάθμιση της οικοδομής.
Μέχρι τον Ιούνιο 2012 πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος τρέχει, λαμβανομένων υπόψη των κοινοτικών προθεσμιών. «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης των κατοικιών, ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως», σημείωσε ο κ. Λαρίσης (σ.σ.η διάρκεια του έργου είναι μέχρι τον Μάρτιο 2014).
Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την επιτάχυνση και διευκόλυνση του προγράμματος είναι και η προσπάθεια που ήδη γίνεται, ώστε να εξασφαλιστεί η εμπλοκή και τραπεζών στο χρηματοδοτικό σχήμα του έργου.
Ερωτηθείς εάν για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και μελέτες στις 110 κατοικίες θα επιστρατευτούν μηχανικοί της Περιφέρειας ή του ΚΑΠΕ είτε εξωτερικοί συνεργάτες μέσω διαγωνισμού, ο κ.Λαρίσης διευκρίνισε ότι αυτό βρίσκεται προς το παρόν υπό συζήτηση και μένει να αποφασιστεί, αφού ληφθούν υπόψη και οι επιταγές της ΕΕ για το θέμα.