Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και Υπουργών Οικονομικών των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης του ταμείου του ΔΝΤ, καθώς και η μετατροπή του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, στο Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, ο οποίος αποφασίστηκε, όπως είπε, να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012, αντί τον Ιούνιο του 2013.
Οσον αφορά την απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο ΔΝΤ κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 150 θα προέρχονταν από τις χώρες της Ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ο κ. Καζαμίας είπε ότι σε αυτό εναντιώνεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με την τοποθέτηση της στην τηλεδιάσκεψη, "θέλει να λάβει την απόφαση της στα πλαίσια των G20" (των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών).
"Καταβάλλεται μια προσπάθεια οι άλλες χώρες της ΕΕ που είναι εκτός Ευρωζώνης να καλύψουν τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ για να συμπληρωθούν τα 200 δισ. ευρώ", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι "τα σίγουρα είναι τα 150 δισ. ευρώ που θα παραχωρήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης".
Οσον αφορά το ύψος της συνεισφοράς της Κύπρου στο συνολικό ποσό των 200 δισ. ευρώ που θα παραχωρήσει η ΕΕ στο ΔΝΤ για να μπορέσει να στηρίξει κράτη της Ευρωζώνης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αυτή "θα είναι περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ", τα οποία "θα είναι προς διάθεση στο ΔΝΤ αν και εφόσον χρειαστούν".
Μέχρι στιγμής, από την Ευρωζώνη μόνο το Βέλγιο έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτός Ευρωζώνης η Δανία θα δώσει 5,4 δισ. ευρώ και η Σουηδία 11 δισ. ευρώ.
greekfinanceforum.com