Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επικαλούνται οι συμμετέχοντες στη σύνταξη του χάρτη, «η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στις 18 πιο τρωτές περιοχές του πλανήτη σε ότι αφορά τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών».
Οι προτάσεις των φορέων που συνυπογράφουν το κείμενο αφορούν την προσαρμογή όλων των τομέων που σχετίζονται με το περιβάλλον: διαχείριση υδάτινων πόρων και παράκτιων περιοχών, βιοποικιλότητα, θαλάσσιο περιβάλλον, δάση, έδαφος, γεωργία, τουρισμός, ενέργεια, υγεία, αστικό περιβάλλον.
Η έρευνα για τις επιπτώσεις, η ανάπτυξη νέων υποδομών και σχεδίων διαχείρισης, η υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και η ενδυνάμωσή της βάσει των νέων επιστημονικών ευρημάτων είναι απαιτήσεις που αφορούν όλους τους παραπάνω τομείς, τονίζουν, αναφέροντας ως παραδείγματα: την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση εισβολής ξενικών ειδών στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ενσωμάτωση της έννοιας «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη δράση για την καταπολέμηση νέων ασθενειών στη γεωργία και τη συντονισμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να αμβλυνθούν οι περιβαλλοντικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες.
Επιπτώσεις
Έως πρότινος, αναφέρεται στην εισαγωγή του «οδικού χάρτη», η βασική αρχή των προσπαθειών αποτροπής ή μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ήταν το λεγόμενο «mitigation first», ο μετριασμός δηλαδή (μείωση ή περιορισμός της αύξησης) των εκπομπών ως μέγιστη προτεραιότητα.
Αυτό φάνταζε αληθινό την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την εγκαθίδρυση του πρωτοκόλλου του Κιότο, κυρίως τη δεκαετία του '90. Εξαιτίας όμως του χαμηλού ρυθμού προόδου στις κλιματικές διαπραγματεύσεις, λόγω της αρνητικής στάσης μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, της μη ικανοποιητικής εφαρμογής του πρωτοκόλλου από πολλά άλλα βιομηχανικά κράτη, της μη ύπαρξης ποσοτικών δεσμεύσεων για τους γίγαντες του αναπτυσσόμενου κόσμου (π.χ. Κίνα - Ινδία), καθώς και λόγω της ακλόνητης πλέον επιστημονικής βεβαιότητας πως ακόμα και αν καταφέρουμε ως διά μαγείας να εκμηδενίσουμε τις ανθρωπογενείς εκπομπές, η αλλαγή του κλίματος θα συνεχίσει να εξελίσσεται, ολοένα κερδίζει έδαφος η ανάγκη να προσανατολιστούμε σε περαιτέρω δράσεις άμβλυνσης των επιπτώσεων.