να συμβάλει έμπρακτα στη μακροχρόνια αναπτυξιακή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επιβεβαιώνεται, όπως ανέφερε, τόσο από την υπογραφή σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για τη σύσταση του Ταμείου Αστικής Ευθύνης, όπου χορηγούνται 85 εκατ. ευρώ, όσο και μέσω της χορήγησης 50 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επενδύσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών, των υποδομών, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της παιδείας στο σύνολο της χώρας.
Να αναφέρουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι η πρώτη που υπογράφεται υπό τη συνολική εγγύηση που παρέχει το Eλληνικό Δημόσιο, ενώ όπως είπε ο κ. Σακελλάρης, θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες καθώς ο στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να υπογραφούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέρα από την πρωτοβουλία με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έως 1 δισ. ευρώ, τίθεται σε εφαρμογή το Ταμείο Εγγυήσεων ΜμΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω Ταμείο θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ σε ενδιάμεσες τράπεζες, το οποίο με περαιτέρω πόρους από τις ενδιάμεσες τράπεζες θα διοχετεύσει συνολικά περίπου 2 δισ. ευρώ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Παράλληλα για τον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών ύψους 1 δισ. ευρώ με πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Το ταμείο αυτό θα εγγυάται δάνεια της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των υποδομών στη χώρα. Στόχος, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, στην παρούσα μακροοικονομική συγκυρία είναι να διατηρήσει η χώρα σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι η σύσταση των Ταμείων θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διατηρήσει τις χορηγήσεις της στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, ήτοι στα 7 δισ. ευρώ.
Τέλος, από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι το 2012 θα είναι τραγικός χρόνος για το επιχειρείν. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται συντονισμός για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, όπως είπε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ και όχι μόνο προκειμένου να υπάρξει έστω και αναιμική ανάπτυξη.
greekfinanceforum.com