Στην έρευνα, άνθρωποι που κατανάλωναν ψητά ή βραστά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη και τη μάθηση. Επιπλέον, άνθρωποι με μεγαλύτερο όγκο σε αυτές τις περιοχές μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer κατά 5 φορές σε διάστημα 5 ετών. Αντίθετα, άνθρωποι που κατανάλωναν τηγανητά ψάρια δεν είχαν προστασία έναντι του Alzheimer.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να εμποδίσουν τη νόσο Alzheimer, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Cyrus Raji, από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh.
Ενώ άλλες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωση ψαριού με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση της κατανάλωσης ψαριού στην πραγματική δομή του εγκεφάλου, δήλωσε ο Raji.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ακτινοθεραπευτών βόρειας Αμερικής, στο Σικάγο. Περιέλαβε 260 ανθρώπους που απάντησαν σε ερωτήσεις για την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία 10 χρόνια αργότερα.
Άνθρωποι με μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν νόσο Alzheimer ή ελαφρά νοητική εξασθένηση.
Η σχέση παρέμενε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για τη νόσο, όπως ηλικία, φύλο και σωματική δραστηριότητα.
Η φαιά ουσία είναι σημαντική για την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί και οι μειώσεις στον όγκο της φαιάς ουσίας υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, δήλωσε ο Raji.
Ο ερευνητής σημειώνει ότι το ψάρι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να ωφελούν τον εγκέφαλο και να προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βελτιώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, που με τη σειρά της παρέχει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους νευρώνες. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και μπορούν να προστατεύσουν έναντι της συσσώρευσης των αμυλοειδών πλακών που εκτιμάται ότι αποτελούν αιτία της νόσου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, εκτός από αυτούς που ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα -όπως κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες- να συνέβαλαν στον χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου που εμφάνισαν ορισμένοι άνθρωποι.
Σε πρόσφατη έκθεση, το National Institutes of Health, στις ΗΠΑ, επισκόπησε στοιχεία σχετικά με παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer, και κατέληξε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουμε ότι οποιαδήποτε τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου όπως η διατροφή, επηρεάζει την εμφάνιση της νόσου.
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την έρευνα.