tromaktiko: Ο μικρός δείχνει τον δρόμο

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο μικρός δείχνει τον δρόμο



Η Ρωσία σε λίγες εβδομάδες θα δηλώνει «παρούσα» στην πιο εύφλεκτη πλευρά της Μεσογείου, οι πιέσεις της Τουρκίας προς... την Κύπρο συνεχίζονται με τρόπο τέτοιο που να προκαλεί την Ελλάδα σε ανάμειξη (ως έτερη εγγυήτρια δύναμη), εταιρία αμερικάνικων συμφερόντων συνεργαζόμενη υπεργολαβικά με την GAZPROM θησαυρίζει με την εκμετάλλευση τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και η Ευρωπαϊκή …..Ένωση ασχολείται με την αναθεώρηση των συνθηκών που τη διέπουν....

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε οικονομική πολιτική, ακόμα και αν βρίσκεται σε οριακό στάδιο, επισκιάζεται από την αντίστοιχη ενεργειακή. Τα τελευταία δύο χρόνια με την «τεχνητή» κρίση που επιβλήθηκε στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης όλα περιέργως επικεντρώθηκαν στη μείωση του όποιου ελλείμματος με μέτρα που γονατίζουν όλη την κοινωνία. Ξαφνικά έπρεπε να γίνει η πλέον κατάλληλη κίνηση από το… Δαυίδ της γειτονιάς για να καταλάβουμε ότι όλοι οι φόβοι περί συνωμοσιολογίας από την … υπέρτατη δύναμη σε καιρούς που πλήττεται από την ίδια με όλους κρίση, είναι απλά ένα σενάριο φαντασίας. Είναι κατανοητό ότι το 2008 υπήρχε ακόμα η δυνατότητα για βελούδινες ή πορτοκαλί υποκινούμενες επαναστάσεις ένεκα … Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά η νυν επεκτατική της δυνατότητα είναι υποδεέστερη σε σχέση με τα μεγαλεία του παρελθόντος. Η κατά συνθήκες «βρετανική αποικία» καίτοι διχοτομημένη ύψωσε ανάστημα αρχικά στο σχέδιο Ανάν (το οποίο ευλογούταν από τα μεγάλα κόμματα της..πατρίδας Ελλάδας) και το 2011 ΄΄ τόλμησε΄΄ να λάβει δάνειο από τη Ρωσία με χαμηλό επιτόκιο. Την ίδια ώρα οι γνωστοί παγκόσμιοι είλωτες εκλιπαρούσαν για τη μερική τους χρεωκοπία με δυσβάσταχτους όρους για το κοινωνικό συμφέρον, ρίχνοντας όλο το βάρος τους σε μια άνευ προηγουμένων προπαγάνδα με διάφορους άγνωστους και συνάμα εύηχους όρους όπως επιλεκτική χρεωκοπία, κούρεμα κλπ.

Σχεδόν ταυτόχρονα από τη μικρή Κύπρο ξεκίνησε και η υποτίμηση των τουρκικών απειλών με ψύχραιμες πολιτικές που οδήγησαν στην επικείμενη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της ΑΟΖ της. Βάζοντας στο παιχνίδι το Ισραήλ(μέσω συνεκμετάλλευσης) και γνωρίζοντας πως η –τραγικά μέχρι τώρα απούσα- Ρωσία μέσω της GAZPROM έχει κέρδη από το εν θέματι κοίτασμα, αδιαφόρησε σε νέες Κασσάνδρες και συνέχισε ακάθεκτη στον ενεργειακό της στόχο. Η Ρωσία βέβαια στην εγγύς περιοχή κατέχει τη μοναδική ναυτική βάση της στη Μεσόγειο. Το επίνειό της στη Συρία και η τεταμένη κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα είναι επαρκείς λόγοι για την στρατιωτική της παρουσία. Οποιοσδήποτε αθροίσει τα ανωτέρω μένει κατάπληκτος από το σθένος της κυπριακής κυβέρνησης. Η αξιοπρέπεια ενός κράτους φαίνεται πρώτιστα στην εξωτερική του πολιτική και οι επιλογές της Κύπρου την κατατάσσουν σε έξυπνο «παίκτη».

Όσο για τη στριμωγμένη Ελλάδα….. ίσως οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις ενεργειακές της πολιτικές και να ανεβάσει ρυθμούς στην εξωτερική της πολιτική. Την 06-12-2011 η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη και οριστική κατάργηση της δημιουργίας του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Το μεσοδιάστημα της συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα σχετικά με όσα είχαν συμφωνηθεί στη Μόσχα το Μάρτιο του 2008. Οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να υποτιμώνται και είναι γεγονός ότι οι ελεγχόμενες από αυτές κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ενέδωσαν στις όποιες πιέσεις, ενώ η Ρωσία ασχολούταν περισσότερο με τις μελλοντικές γεωτρήσεις στην Αρκτική. Χώρες-Σωτήρες δεν υπάρχουν για κανένα παρά μόνο ισχυρά κράτη των οποίων τις φιλοδοξίες μπορεί ένα μικρότερο να εκμεταλλευτεί.

Δυστυχώς το κεφάλι έχει σκύψει αρκετά χαμηλά σε σημείο να μην μπορεί ο Έλληνας να δει καθαρά την πραγματικότητα. Όταν θα ακούτε επιβολή επιπλέον σε βάρος σας μέτρων σκεφτείτε παράλληλα τόσο τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ όσο και την ενεργειακή δυναμική της χώρας μας μέσω συμφωνιών τύπου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Πόσο πολύ διαφορετική θα ήταν άραγε η ζωή σας; Σίγουρα καλύτερη από εκείνη του μέσου Κύπριου πολίτη…….
to-mati.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!