Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πως εάν απενεργοποιήσουν ένα μόριο - κλειδί, τότε αυξάνει σημαντικά η μνήμη. Τα πρώτα πειράματα έγιναν ήδη με επιτυχία σε ποντίκια.
Το μόριο αποκαλείται PKR (ενεργός πρωτεϊνική κινάση R) και η μέχρι σήμερα γνωστή δράση του στον οργανισμό έχει άμεση σχέση με τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και την αντιμετώπιση των ιών.
Τώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη μία σημαντική λειτουργία του. «Τη δράση του στον εγκέφαλο και ειδικότερα στη γνωσιακή λειτουργία και τη μνήμη», όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαόριο Κόστα-Ματιόλι.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος «σούπερ μνήμης» σε ομάδα ποντικιών, στα οποία η PKR ήταν σε μικρές συγκεντρώσεις.
Ετσι, άρχισαν να κάνουν πειράματα, αναστέλλοντας γενετικά την PKR. Οσο ανέστελλαν τη δράση της τόσο αυξανόταν η ευερεθιστότητα των νευρικών κυττάρων και τόσο βελτιωνόταν η μάθηση και η μνήμη, όπως φάνηκε σε διάφορα συμπεριφορικά τεστ που έκαναν στα ποντίκια.
Το συμπέρασμά τους ήταν πως στο εγγύς μέλλον μπορεί να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα δρα και στις δύο λειτουργίες του εγκεφάλου, σταματώντας απλώς τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεϊνικής κινάσης.
ygeia.tanea.gr