(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/12/blog-post_1859.html) μικρότερο από την αμοιβή του μηχανικού ειδικά αν το αυθαίρετο είναι προ του 83 και γενικά μικρό και ίσως θα έπρεπε να γίνει κάποια σχετική ρύθμιση.
Ωστόσο, επειδή παρατηρώ την αγανάκτηση σου πρέπει να αναφέρω ότι στη γενικότερη περίπτωση η αμοιβή των ~1560Ε+φπα=2000 είναι μικρότερη από το πρόστιμο, αλλά και σε εκείνη την περίπτωση πολλοί συνάδελφοι κάνουν έκπτωση κάτω από το τραπέζι και συχνά εις βάρος τους! Και στο κάτω κάτω γιατί να μη πληρώσουν τόσο το κράτος όσο και το μηχανικό αυτοί που έκαναν κάποιο αυθαίρετο… Οι υπόλοιποι που δεν έχουν πρέπει να είναι τα κορόιδα?
Αν το δούμε και γενικότερα, υπάρχει έντονη αντίδραση από την πλευρά πολλών πολιτών οι οποίοι φυσικά και δε γνωρίζουν, ότι οι μηχανικοί παίρνουν πολλά πχ για μία άδεια κλπ κλπ. Πρώτον δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι 23% ΦΠΑ, 10% ΦΕΜ, 2% ΤΣΜΕΔΕ, 1% ΕΜΠ, ~2% ΤΕΕ και χώρια οι κρατήσεις υπέρ δημοσίου πρέπει να αφαιρεθούν από το σύνολο του κόστους μιας οικοδομικής άδειας. Οπότε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πάει στις τσέπες των μηχανικών όλο το ποσό που πληρώνει κάποιος για μία άδεια! Χώρια που το υπόλοιπο ποσό αφορά τουλάχιστον ένα μηχανικό και ένα μηχανολόγο. Αν αναλογιστούμε και ότι η όλη εργασία ξεκινά από τη πρώτη στιγμή που κάποιος πελάτης έρχεται στο γραφείο μέχρι το πέρας της κατασκευής (μιλάω για περιπτώσεις όπου οι συνάδελφοι που πληρώνονται την επίβλεψη την κάνουν κιόλας) κρατάει περίπου ένα έτος ή και παραπάνω και ο μηχανικός φέρει ευθύνη εφόρου ζωής δεν νομίζω ότι είναι και τόσο μεγάλο το ποσό..Είναι περίπου το 5-7% του συνολικού κόστους κατασκευής
Επιπλέον, πρέπει να σκεφτούμε το εξής: ένας μηχανικός που ασχολείται με ιδιωτικά έργα δεν είναι δυνατό να έχει τόσες πολλές άδειες το χρόνο...Αν οι αμοιβές του μειωθούν και φτάσει να βγαίνει άδεια με 5000 Ε όπως περίμενε ένας τελευταίος πελάτης που ήρθε στο γραφείο μου (αν είναι δυνατόν!) τότε για να ζήσει αν αφαιρέσουμε από το ποσό αυτό τις κρατήσεις θα πρέπει να έχει καμιά δεκαριά άδειες το χρόνο πράγμα λίγο πολύ απίθανο!
Αν έρθουμε να προσθέσουμε και τα έξοδα που έχει ένας μηχανικός, για ασφαλιστικές εισφορές, όπου έχει ένα ΤΣΜΕΔΕ το οποίο μας ρουφά κανονικότατα τις τσέπες χωρίς ανάλογες παροχές (πληρώνουμε από την τσέπη μας το γιατρό και μας επιστρέφουν το πολύ 20 Ε και μέχρι 2 επισκέψεις το μήνα κλπ) , για αναβαθμίσεις προγραμμάτων ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, για αγορά κανονισμών(άκουσον άκουσον πρέπει να πληρώσουμε για να έχουμε τη νέα νομοθεσία από φέτος Eurocodes, και μιλάμε για χιλιάρικα!!!) τότε αν τα βάλουμε κάτω ίσως και οι αμοιβές να έχουν μια λογική!
Ά και κλείνοντας, μιλάμε για δουλειά μηχανικού! Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς να έχει ένας μηχανικός μισθό ανειδίκευτου εργάτη!
Αναγνώστης