Από τη νέα λίστα των ΒΑΕ διαγράφονται όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων, καθώς και οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε κλάδους τροφίμων, οι πωλητές στο λιανεμπόριο και στο χονδρεμπόριο, οι κομμωτές και οι κομμώτριες, οι εισπράκτορες λεωφορείων, οι επιστάτες, οι σταθμάρχες, οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, οι ταμίες πολυδυναμικού super market, οι οδηγοί ταξί εκτός Nομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι συντηρητές κτιρίων, το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και τους οργανισμούς, οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί), αλλά και στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους οι οποίοι απασχολούνται τις νυχτερινές ώρες μετά τις 10 μ.μ. Εξαιρούνται ακόμη εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοκαραγωγείς, τσαγκάρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ, εργαζόμενοι στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά κ.ά. Ακόμη στη λίστα των βαρέων από το προσωπικό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών παραμένουν μόνο οι τεχνικοί που απασχολούνται με τη συντήρηση κεραιών και οι εξωτερικοί εικονολήπτες με φορητές κάμερες.
Όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα διατηρήσουν τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό και μελλοντικά στη σύνταξη, αναλογικά για όσο χρονικό διάστημα ήταν ενταγμένοι στα βαρέα.
Αναλυτικά οι βασικές επιπτώσεις σε όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:
Όρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60 εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Δεν αναμένεται να θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015, που σημαίνει ότι θα υπάρξει κλιμακωτή αναδρομική εφαρμογή.
Μισθοί. Θα υπάρξει μείωση μισθών αφού θα καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια αναμένεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση, καθώς δεν θα καταβάλλεται η αύξηση στα ασφαλιστικά ταμεία, που για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε 3,45%.
Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 ευρώ μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840.
Βεβαίως, όλα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,15%. Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν και από την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που υπάρχει σε πολλές συλλογικές συμβάσεις και επιβαρύνει περαιτέρω τη μισθοδοσία. Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά κυρίαρχο λόγο το ΙΚΑ) θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να καλύψουν το έλλειμμα από τη δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εσόδων. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να «αυξηθεί» η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το πρόβλημα θα μεταφερθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.
dete.gr