tromaktiko: Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ολοκλήρωση του "Κουρέματος" του ελληνικού χρέους και την κρίση χρέους στην Ε.Ε.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ολοκλήρωση του "Κουρέματος" του ελληνικού χρέους και την κρίση χρέους στην Ε.Ε.



Προς το τέλος του οδεύει το εκρηκτικό 2011, ενώ και την τρέχουσα, προτελευταία, εβδομάδα της χρονιάς η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στο πολύ κρίσιμο...
ζήτημα για την ελληνική οικονομία και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αυτό του κουρέματος του ελληνικού χρέους (στα πλαίσια του PSI+), αλλά και στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου τα πράγματα παραμένουν πάντα οριακά, με τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν κράτη μέλη και τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τράπεζες.

Επίσης, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των επενδυτών στις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως κάτι παραπάνω από δειλές. Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο παραπάνω κρίσιμα ζητήματα βρίσκονται σε άμεση σχέση, με τους ευρωπαίους εταίρους να πιέζουν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση του PSI+, και την ελληνική οικονομία να έχει ανάγκη για να εξέλθει της κρίσης, πέραν της ολοκλήρωσης του κουρέματος του ελληνικού χρέους και τις αποφάσεις των ευρωπαίων συνολικά για την ευρωπαϊκή ένωση.

Στα του χρηματιστηρίου, είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν άλλη μια πολύ κακή επίδοση την προηγούμενη εβδομάδα, θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους να είναι το «κλειδί». Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μια λύση, η οποία θα επιτρέψει να κεφαλαιοποιηθούν με ένα πιο “soft” τρόπο (συνδυασμός έκδοσης κοινών και προνομιούχων μετοχών). Πάντως σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι παραμένουμε εξαιρετικά αρνητικοί για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ παράλληλα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες μη – τραπεζικές μετοχές έχουν δει τα χειρότερα. Μάλιστα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι είναι πολύ πιθανόν μέσα στο 2012 να αρχίσει η χρηματιστηριακή ανάκαμψη, με συγκεκριμένες μη – τραπεζικές μετοχές να προσφέρουν πραγματικά πολύ μεγάλες αποδόσεις.

Στα της τεχνικής ανάλυσης, όπως θα δούμε και παρακάτω το μεγάλο ζητούμενο είναι πάντα μια ισχυρή τεχνική αντίδραση, ενώ το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε υπερπουλημένα επίπεδα (κυρίως όσον αφορά το εβδομαδιαίο διάγραμμα – μέσο μακροπρόθεσμη τάση) επιτρέπει ανά πάσα στιγμή μια πολύ μεγάλη αντίδραση. Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το ζητούμενο για να συμβεί αυτό θα είναι μια πολύ θετική είδηση, η οποία με την υπάρχουσα ειδησεογραφία φαίνεται δύσκολο να βρεθεί.

Το “Κούρεμα” του ελληνικού χρέους, οι τελευταίες πληροφορίες και η πιθανότητα μιας ενεργοποίησης των Collective Actions Clauses.

Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του IIF και της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις τελευταίες συνομιλίες σημειώθηκε πρόοδος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Οι διαβουλεύσεις σημείωσαν πρόοδο σήμερα στο Παρίσι αναφορικά με τα στοιχεία του εθελοντικού PSI για την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου των επικεφαλής των κρατών της ζώνης του ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας χαιρέτισε την προθυμία των Αρχών να εργαστούν για τα μέσα ενίσχυσης της ποιότητας του ανταλλασσόμενου χρέους. Πραγματοποιήθηκε πρόοδος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να βρουν μια εθελοντική λύση, που θα μπορούσε να βοηθήσει να εισέλθει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμου χρέους και οικονομικής ανάπτυξης».

Πέραν όμως της ανακοίνωσης, θα πρέπει να αναφερθούμε στις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ζήτημα του δικαίου το οποίο θα διέπει τα καινούργια ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν σε αντικατάσταση των παλαιών. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να συμφωνεί με την απαίτηση των ιδιωτών επενδυτών τα νέα ομόλογα να υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο και δέχεται μόνο την υπαγωγή αυτών στο ελληνικό δίκαιο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το επιτόκιο και ο χρόνος ωρίμασης των νέων ομολόγων και εκεί φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες, αν και οι δύο πλευρές έρχονται σε κάθε συνάντηση όλο και πιο κοντά, ενώ αναμένεται σε αυτά τα ζήτημα το πρόβλημα να επιλυθεί στις επόμενες συναντήσεις.

Πάντως πέραν των προβλημάτων τα οποία υπάρχουν, εμείς θα επαναλάβουμε την αισιοδοξία μας ότι τελικά η συμφωνία θα επιτευχθεί, με τις δύο πλευρές (με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις ιδιωτών επενδυτών που έχουν πάρει κερδοσκοπικές θέσεις) να έχουν κατανοήσει ότι από την ολοκλήρωση των συνομιλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η πορεία της Ελλάδα, αλλά και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, αφού μια αποτυχία ολοκλήρωσης των συνομιλιών θα προκαλέσει μεγάλη ένταση στους κόλπους της Ε.Ε, σε μια στιγμή μάλιστα που τα πράγματα είναι εξαιρετικά οριακά. Μάλιστα, θα επαναλάβουμε και σήμερα, ότι για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών βοηθάει και το γεγονός ότι η ελληνική υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως μοναδική, ότι δηλαδή δε θα υπάρξει κούρεμα του χρέους σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία, τότε αναμένεται να έχουμε μια άτακτη χρεοκοπία μέσω της πιθανής ενεργοποίησης των λεγόμενων Collective Actions Clause (CACS). Έτσι, εφόσον η Ελλάδα φτάσει σε συμφωνία με ένα συγκεκριμένο ποσοστό δανειστών, η συμφωνία καθίσταται υποχρεωτική και για τους υπόλοιπους, κάτι το οποίο θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε credit event (πιστωτικό γεγονός), το οποίο αν και θα πρέπει να αποφευχθεί, δε θεωρούμε ότι θα ήταν και το τέλος του κόσμου αν συμβεί. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο θα είναι η μείωση του χρέους, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει να βγαίνει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Η κρίση χρέους και οι νέες διαβουλεύσεις των ευρωπαίων

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα αναμένεται να τρέχουσα, όχι μόνο για τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όπου η κατάσταση παραμένει οριακή, με τους οίκους αξιολόγησης να συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τράπεζες και κράτη, τη γαλλική οικονομία να είναι θέμα χρόνου να υποβαθμιστεί από την S&P (μάλιστα κατά δύο βαθμίδες) και τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να είναι αρνητικοί στις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, όπου είναι αλήθεια ότι για ακόμη μια φορά έλειψαν οι πολύ θαρραλέες αποφάσεις νομισματικής χαλάρωσης, αν και έγιναν κάποια πρώτα δειλά βήματα. Μάλιστα, τα βλέμματα στρέφονται στο σημερινό Eurogroup (τηλεδιάσκεψη) με τους ευρωπαίους να είναι ανάγκη να δείξουν ότι «τρέχουν τις εξελίξεις». Επίσης, άλλη μεγάλη ανάγκη και η πιο σημαντική είναι να σταματήσει επιτέλους η Γερμανία να δημιουργεί προβλήματα στις τελευταίες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθούμε, κατά τους επόμενους μήνες, ακόμη και σε διάλυση της Ε.Ε.

Το σημερινό Eurogroup….

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα (16:30 ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να έχουν ένα έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί φυσικά η κρίση χρέους και κυρίως το ζήτημα της χορήγησης κεφαλαίων ύψους 200δις ευρώ στο ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα διαθέσουν το 75% του συνολικού πακέτου για την ενίσχυση του ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Προς το παρόν, η Βρετανία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει, ενώ αρκετές χώρες δεν διευκρίνισαν επακριβώς τα ποσά που θα διαθέσουν. Θυμίζουμε ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής είχε δώσει περιθώριο 10 ημερών στους ηγέτες της ΕΕ να καθορίσουν τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ένα άλλο καυτό θέμα φαίνεται να είναι αυτό της εγκατάλειψη της ομοφωνίας για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο πλαίσιο του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, στην τελευταία σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε να καταργηθεί αυτή η απαίτηση, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένα οι Φιλανδοί επιμένουν με κάθε τρόπο να διατηρηθεί η ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων.

Τέλος, πέραν του ζητήματος της ενίσχυσης των κεφαλαίων κατά 200δις ευρώ, στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ζήτημα του νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Ε.Ε. και ειδικά η Ευρωζώνη προσπαθούν το ταχύτερο δυνατόν να πείσουν τις αγορές για την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, ενώ για αυτό το λόγο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας και αποδέχθηκαν οι 26 χώρες μέλη της ΕΕ -πλην Βρετανίας- θα είναι ολοκληρωμένο σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου του 2012.

www.greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!