βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, την Δευτέρα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus», στο οποίο αναφέρεται η Deutsche Welle, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να επιβάλλουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με κυρώσεις για όσες χώρες είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.
Σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα», δηλαδή την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία και όσες ακόμα ενδιαφέρονται.
Το Σάββατο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Neue Passauer Presse», ότι «η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυούνταν για τα χρέη όλων των κρατών», επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων.
Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για την αναγκαιότητα αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες που είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.
Σε σημερινό της σχόλιο, για τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνει:
«Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί μια νέα Συνθήκη και αυστηρότερες κυρώσεις για όσες χώρες παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει αντίρρηση. Η Γαλλία έκανε υποχωρήσεις έτσι ώστε να επικρατήσει περισσότερη πειθαρχία στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, όταν χρειαστεί».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Λονδίνο με τον Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της χώρας του στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.