tromaktiko: Ιταλία: Ο υπερυπολογιστής "Σέρπικο" κατά της φοροδιαφυγής

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ιταλία: Ο υπερυπολογιστής "Σέρπικο" κατά της φοροδιαφυγής



Με την αρχή του νέου έτους, η φορολογική υπηρεσία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών θα μπορέσει να βασισθεί στην συμβολή ενός...
ηλεκτρονικού υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Η μνήμη του Σέρπικο ξεπερνά τα ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια μπάιτς και η επεξεργασία των διαφόρων στοιχείων θα είναι συνεχής, επτά ημέρες την εβδομάδα. Από την 1η Ιανουαρίου στην Ιταλία, πρόκειται να αρθεί οριστικά το τραπεζικό απόρρητο και το Σέρπικο θα αναλάβει δράση.

Μέχρι τώρα είχε συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, αλλά δεν επιτρεπόταν η χρήση του για έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Από την αρχή του νέου έτους, θα διασταυρώνονται στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, ακίνητη περιουσία, αλλά ακόμη και εκείνα που σχετίζονται με λογαριασμούς του φωτός και του υγραερίου, ή με τις εγγραφές σε γυμναστήρια και πισίνες.

Κάθε δευτερόλεπτο ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα μπορεί να επεξεργάζεται είκοσι δυο χιλιάδες πληροφορίες, με στόχο τον εντοπισμό των ποσών που θα έπρεπε να καταλήγουν στα ταμεία του υπουργείου οικονομικών της Ρώμης αλλά παραμένουν αδήλωτα.

Το σύνολο της ετήσιας φοροδιαφυγής, στην Ιταλίας, υπολογίζεται στα εκατόν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μαζί με την νέα δέσμη οικονομικών μέτρων επέβαλε την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου και την δυνατότητα να μπορούν να ελέγχονται χωρίς καμία ειδική άδεια όλα τα εμβάσματα και οι οικονομικές συναλλαγές άνω των χιλίων ευρώ.

Όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές, πρώτος "στόχος" του Σέρπικο θα είναι τα δεκαπέντε εκατομμύρια Ιταλών (το 25% των κατοίκων της χώρας) που δηλώνουν μηδενικό ετήσιο εισόδημα. Ο φάκελος που πρέπει ακόμη να ανοίξει αφορά τις καταθέσεις ιταλών πολιτών στην Ελβετία, οι οποίες, σύμφωνα με τον Τύπο, ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, ετοιμάζονται να συνάψουν με τις ελβετικές αρχές μια ειδική συμφωνία για τον εντοπισμό των αδήλωτων κεφαλαίων που μεταφέρθηκαν στις τράπεζες της Ζυρίχης και της Βέρνης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!