tromaktiko: «Έμβασμα» από την Ελβετία

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Έμβασμα» από την Ελβετία



Το αίτημα για προκαταβολή του 7%-10% των εσόδων, εντός του 2012, από τη φορολόγηση των καταθέσεων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες...
προτάσσει στις διαπραγματεύσεις με την ελβετική κυβέρνηση το ελληνικό Δημόσιο, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες της Real money, αναμένεται να υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι η αντίστοιχη πολιτική να εφαρμοσθεί και στα ίχνη του χρήματος που «δραπέτευσε» τα τελευταία δύο χρόνια προς πιο εξωτικούς -ως προς την ανωνυμία- προορισμούς, όπως το Λιχτενστάιν και η Σιγκαπούρη.

Επαφές με τις ελβετικές Αρχές

Η συζήτηση για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας στο «καυτό» θέμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα απασχολήσει τις Αρχές των δύο χωρών εντός των εορτών ή, το αργότερο, στις αρχές Ιανουαρίου και τότε η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει το αίτημα της προκαταβολής των εσόδων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στους καταθέτες δίνονται δύο επιλογές: η πρώτη είναι ο κάτοχος του λογαριασμού να δώσει εθελοντικά τα στοιχεία του, τα οποία θα διαβιβάσουν οι ελβετικές Αρχές στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα αναλάβει ρόλο το ΣΔΟΕ, ώστε να διαπιστώσει αν τα χρήματα της κατάθεσης είναι νόμιμα και δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, οι ελβετικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν και υπεράκτιες εταιρείες με Έλληνες διαχειριστές, οι οποίοι έχουν καταθέσεις

Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή ο κάτοχος του λογαριασμού δεν δεχθεί την παρουσίαση των στοιχείων του, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε φορολόγηση με 28% επί του κεφαλαίου της κατάθεσης. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν «ανώνυμες» καταθέσεις συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναμένει έσοδα ύψους 28 δισ. ευρώ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας κι εφόσον καταγραφεί το συνολικό ποσό και ταυτόχρονα έχει δοθεί και ένα τρίμηνο, ώστε οι κάτοχοι των λογαριασμών να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει την προκαταβολή του 7%-10% από τα χρήματα που θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Ανοικτά θέματα

Στο μεσοδιάστημα, Ελλάδα και Ελβετία θα πρέπει να συμφωνήσουν για το ποια χρήματα θα φορολογηθούν ή θα ελεγχθούν και με ποιον τρόπο, δεδομένου ότι υπήρχαν λογαριασμοί με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, οι οποίοι από το 2008 έφτασαν να αριθμούν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι Ελβετοί ζητούν να υπολογιστούν για τον φόρο του 28%, ως μέσος όρος για την τελευταία πενταετία ή δεκαετία. Πάντως, με βάση τις ελληνικές Αρχές και με συντηρητικές εκτιμήσεις, την τελευταία τετραετία έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό περίπου 60 δισ. ευρώ. Ενα δεύτερο θέμα είναι ο διαχωρισμός -όσο είναι δυνατό- των κεφαλαίων που έχουν Έλληνες εφοπλιστές στην Ελβετία σε αυτά που ήρθαν από τον εφοπλισμό και άλλου είδους προσωπικές καταθέσεις, οι οποίες συνδέονται με απόδοση προσωπικής κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Και εκτός Ε.Ε.

Η Ελλάδα ζητεί, επίσης, να δηλωθούν εκ μέρους της Ελβετίας οι καταθέσεις όχι μόνο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και των υποκαταστημάτων τους σε χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα το Λιχτενστάιν. Στη συμφωνία θα υπάρχουν δύο είδη καταθετών: οι παλαιοί, οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν εφάπαξ με έναν από τους δύο τρόπους, και οι νέοι, για τους οποίους αναμένεται να υπάρχει ετήσια αποστολή από τις ελβετικές Αρχές τουλάχιστον 1.000 ονομάτων και ποσών κάθε χρόνο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!