tromaktiko: Ζωή χωρίς νερό – Οργανισμός με αφυδάτωση

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ζωή χωρίς νερό – Οργανισμός με αφυδάτωση



Το νερό είναι η πηγή της ζωής. Μπορεί το τσάι που περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία να κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά δεν συγκρίνεται με τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού.
Το 60% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό και κάθε σύστημά μας εξαρτάται από αυτό. Έτσι το νερό είναι σημαντικό , για το δέρμα μας, τα μαλλιά μας, τα νύχια μας, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει την σωστή θερμοκρασία του σώματός μας. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε και το καλό που κάνει στην καρδιά μας, αλλά και στην πίεσή μας. Η έλλειψη ενυδάτωσης , σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, έχει τεράστιο αντίκτυπο στις αθλητικές μας επιδόσεις, αλλά και στον ίδιο μας τον οργανισμό , αφού προκαλεί συνήθως κόπωση.
Μία πλήρης ενυδάτωση, σημαίνει διατροφή πλούσια σε τροφές που περιέχουν νερό, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση φρούτων. Το καρπούζι περιέχει 90% νερό, ενώ υψηλά επίπεδα νερού περιέχονται στα πορτοκάλια, στα γκρέιπ φρουτ, αλλά και στα πεπόνια.

Εκτός από τα φρούτα, το νερό βρίσκεται και στα λαχανικά, όπως στο σέλινο, το μαρούλι, τα αγγούρια, τις πράσινες πιπεριές και τις ντομάτες.
Τοπ επιλογή για ΄΄ανεφοδιασμό καυσίμων΄΄ του οργανισμού μας είναι το γάλα. Οι χυμοί, αλλά και τα ροφήματα που υπάρχουν στα γυμναστήρια με χαμηλά επίπεδα ζάχαρης, ενυδατώνουν επίσης τον οργανισμό μας.

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν ενδείκνυται αφού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Μπορείτε να περιοριστείτε στο να πίνετε ένα ποτό την ημέρα, αρκεί να αυξήσετε τις ποσότητες νερού που καταναλώνετε. Αν η γεύση του νερού δεν σας ευχαριστεί , μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε λίγες σταγόνες λεμονιού ή να προσθέσετε μέντα.
Όλοι όμως αναρωτιόμαστε, πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε. Οι γονείς καταρχήν θα πρέπει να σιγουρευτούν, ότι τα παιδιά τους που βρίσκονται είτε στην παιδική , είτε στην εφηβική τους ηλικία, ενυδατώνονται επαρκώς. Η αμερικανική ακαδημία παιδιατρικής συστήνει στα παιδιά να πίνουν άφθονο νερό πριν αρχίσουν οποιαδήποτε άσκηση, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής. 88-230 ml νερού κάθε 20 λεπτά για τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών και περίπου 1-1,5 lt κάθε μία ώρα για τους εφήβους, αρκούν ώστε ο οργανισμός να είναι πλήρως ενυδατωμένος. Οι αθλητές χρειάζονται ακόμη περισσότερο νερό για να μην αφυδατωθούν. Δηλαδή 473 ml νερού πριν την άσκηση, 120-240ml κάθε 15 λεπτά την ώρα της άσκησης και άλλα 473 ml μετά τη γυμναστική. Οι ποσότητες βέβαια αυτές ποικίλουν σε κάθε οργανισμό.

Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αφυδατωμένοι; Η κούραση και οι συχνοί πονοκέφαλοι μας προδίδουν. Μόλις λοιπόν νιώσουμε ότι κουραζόμαστε περισσότερο από ότι παλιά, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε έναν ειδικό, ώστε να μας δώσει τις συμβουλές του και στην συνέχεια να ακολουθήσουμε μία διατροφή πλούσια σε νερό .
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!