και ζήτησε οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα του Ιανουαρίου, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου: “οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα”
Αναφερόμενος στη δική του θέση στις εσωκομματικές διαδικασίες, ο Βενιζέλος στράφηκε προς τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου και τους ρώτησε τι θέλουν να κάνει:
“Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον. Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί.” δήλωσε.
Δηλαδή, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει να μπούμε στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα με λυμένο το εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ . Διαφορετικά θα βρεθεί και ο ίδιος σε δύσκολη θέση ως υπουργός οικονομικών.
Ο κ Βενιζέλος δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά τις δικές του κινήσεις. Θα τοποθετηθεί προφανώς όταν αποσαφηνιστεί το πλαίσιο και τοποθετηθεί ο ίδιος ο Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πηγές, ο Βενιζέλος τόνισε οτι η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και πως “παρότι σχηματίστηκε μια συμμαχική κυβέρνηση, συνεχίζεται και οξύνεται το συμβατικό κομματικό παιχνίδι, αλλά εν ού παικτοίς” και τόνισε πως “παρότι ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Παπαδήμου κατευνάζει κάπως τα πνεύματα, η αβεβαιότητα γενικεύεται. Έχει ήδη απλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη. Η σχεδόν υφεσιακή κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη το 2012 επηρεάζει ακόμη πιο αρνητικά την ελληνική οικονομία, π.χ. τις εξαγωγές.
Ο υπουργός αποκάλυψε πως ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί και πως οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου, και διερωτήθηκε πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων τους τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό έθεσε τρία ερωτήματα:
- Το ΠΑΣΟΚ θα αναδέχεται το σύνολο της ευθύνης σα να μην έχει αλλάξει τίποτα;
- Η ΝΔ θα υποδύεται την αντιπολίτευση κάνοντας ό,τι έκανε στο λεπτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή μεταφέροντας όλη την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ;
- Ο ΛΑΟΣ, μέσω της υπερβολικής στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα αφεθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτήν;
Στη συνέχεια ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις επικείμενες κρίσιμες διαδικασίες για τη χώρα:
α. Μέχρι τις 28/2/2012 κρίνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011, από τους οποίους εξαρτώνται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012, ενώ η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα της περιόδου 2013-2015.
β. Οι διαρθρωτικές αλλαγές του ισχύοντος προγράμματος θα αξιολογηθούν τώρα, μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.
γ. Θα αξιολογηθούν τώρα και οι ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα από αυτές, που υπολογίζονται στο νέο πρόγραμμα.
δ. Η συμφωνία για το PSI ,που μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, δεν μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνον μετά τη σύναψη του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που θα επιτρέπει την εκταμίευση της νέας μεγάλης δόσης των 89 δισ. ευρώ. Αλλά για να συμφωνήσουμε στο PSI δεν αρκεί να συμφωνήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς μας εταίρους.
ε. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου αυτό να αντέξει στο PSI και να οδηγηθεί στην επανακεφαλαιοποίησή του, χωρίς να φορτωθεί υπέρμετρα βάρη ο ελληνικός λαός.
στ. Το ίδιο ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων πρέπει να αναπληρωθεί μετά το PSI, όπως έχουμε δεσμευτεί στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
ζ. Τέλος, αυτή την περίοδο έχει μεγάλη σημασία να ληφθούν μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, όχι με τη μορφή φιλανθρωπίας, αλλά μέσω θεσμών, όπως το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όσους έχουν πράγματι ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναρωτήθηκε: Πότε θα κριθεί το μέλλον της χώρας; Μήπως στις εκλογές του Απριλίου;
“Όχι. Θα κριθεί τώρα, από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει δήθεν επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, αφού θα έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.” δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Αυτή την περίοδο – 16/1 έως 15/2/2012 – κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015. Κρίνεται ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κρίνεται η σχέση των δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας και των δυνάμεων που προτείνουν κάτι αόριστο εκτός προγράμματος και άρα εκτός Ευρωζώνης.”
“Τώρα θα κριθούν δεσμεύσεις και μέτρα. Τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες και τη χώρα με συγκεκριμένο και χειροπιαστό τρόπο. Τώρα, επίσης, θα πρέπει να ψηφιστούν όλοι οι κρίσιμοι νόμοι : για το PSI, για το ESM, για την κύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου.” τόνισε εκτιμώντας πως αφού ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο όλα αυτά, αμέσως μετά, τον Μάρτιο, θα έχουμε τα 89 δισ. ευρώ και να εκτελεστεί το PSI, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.
“Η περίοδος του Μαρτίου είναι λεπτή και δύσκολη, αλλά αναγκαία για να βγάλουμε από πάνω μας 100 δισ. ευρώ, δηλαδή 47% του ΑΕΠ ,χρέους.”
“Αν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει ανάσχεση της ύφεσης. Χωρίς άλλα επίπεδα ρευστότητας, χωρίς τράπεζες που δίνουν δάνεια, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις, δεν σταματάει η ανεργία, δεν αυξάνει η απασχόληση.”
Αναφερόμενος στο ΠαΣοΚ τόνισε πως “στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα κρίνεται και το τι προτείνουν τα κόμματα -άρα και το ΠΑΣΟΚ- για το μετεκλογικό τοπίο. Ποια Κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές και ποιο πρόγραμμα αυτή θα εφαρμόσει; Ποια θα είναι η εθνική στρατηγική;
Ο Ευαγγελος Βενιζέλος στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις προτάσεις που ακούγονται: ” Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές”
Όμως σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. “Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα. Το μέτωπο είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της Κυβέρνησης. Αν εμείς διχάσουμε τις προτεραιότητες και την προσοχή μας ,θα δώσουμε άλλοθι στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θα γίνουμε πρόβλημα για την Κυβέρνηση που εμείς θέλαμε κι εμείς στηρίζουμε.” δήλωσε
Ως εκ τούτου ζήτησε οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ “να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα”
Ανεφερόμενος στη δική του θέση στις εσωκομματικές διαδικασίες τόνισε πως “Έχω αποδείξει εμπράκτως τον σεβασμό μου στις ανοιχτές διαδικασίες. Έχω βιώσει δύσκολες εμπειρίες και έχω εμπράκτως αποδείξει τι σημαίνει ενωτική στάση. Έχω διατυπώσει εγκαίρως τις προτάσεις μου για το ανοιχτό κόμμα, τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.”
“Ανέλαβα το βαρύ φορτίο του Υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένες τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση. Έλεγα καθαρά τις απόψεις μου από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Δεν είχα σιωπήσει. Ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά γιατί είμαστε στο δημόσιο βίο για τις κρίσιμες περιστάσεις και όχι για να βάζουμε τα προσόντα και την εικόνα μας στον τόκο .”
Στρεφόμενος στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου τους ζήτησε να του πουν τι θέλουν να κάνει, αφήνοντας αιχμές προς τους συναδέλφους του υπουργούς:
“Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον.”
“Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί.”
“Πρέπει, όμως, να είμαστε καθαροί απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους πολίτες, απέναντι στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και την Κυβέρνηση, απέναντι στους θεσμικούς μας εταίρους. Γιατί όλα κρίνονται στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα των πολιτικών θέσεων και προθέσεων”, φέρεται να είπε ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.
http://politicsgr.net