tromaktiko: Οι αριθμοί που φοβίζουν και η αμερικανική πραγματικότητα...

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Οι αριθμοί που φοβίζουν και η αμερικανική πραγματικότητα...



Τις τελευταίες εβδομάδες είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια σειρά θετικών μακροοικονομικών ειδήσεων στις ΗΠΑ, όπου αν κανείς τα αγνοήσει... θα έχει διαπράξει ένα μεγάλο λάθος εθελοτυφλώντας και προσπαθώντας να επιβεβαιώσει, χωρίς αυτό να ισχύει κατά ανάγκη, ότι τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώνονται. Έτσι σε καμία περίπτωση κανείς δε μπορεί να αγνοήσει ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, συνεχώς βελτιώνεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αν όχι τους τελευταίους 2 μήνες. Συγκεκριμένα, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κατά το μήνα Νοέμβριο η ανεργία μειώθηκε στο 8,6% από 9,00% τον προηγούμενο μήνα, σχεδόν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, με τους εργοδότες να προσθέτουν 120.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, σε συνάρτηση φυσικά με τα παραπάνω, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τα επιδόματα ανεργίας εμφανίζουν εμφανή τάση αποκλιμάκωση έχοντας σταθεροποιηθεί χαμηλότερα του σημαντικού επιπέδου των 400.000. Για το λόγω το αληθές κατά την τελευταία εβδομάδα τα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 370.000 και την προηγούμενη εβδομάδα στις 364.000 (το χαμηλότερο επίπεδο από την Απρίλιο του 2008) από 376.000. Επίσης, πέραν των στοιχείων που αφορούν την αγορά εργασίας, πολύ καλή είναι η εικόνα των στοιχείων που αφορούν ίσως το σημαντικότερο δείκτη της οικονομίας, αυτόν της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπου επίσης, μετά από καιρό σημειώνονται κάποια μικρά πρώτα σημάδια σταδιακής βελτίωσης.

Πέραν όμως των παραπάνω στοιχείων είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικοί αριθμοί οι οποίοι προκαλούν πραγματικά έκπληξη για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως τη νέα πραγματικότητα στην αμερικανική κοινωνία. Μάλιστα, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μερικές από τις αλλαγές οι οποίες απεικονίζονται στους παρακάτω αριθμούς είναι απεικόνιση των αλλαγών που σε ένα βαθμό συντελούνται και κυρίως αναμένεται να συντελεστούν παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, έχουμε τα ακόλουθα:

Ένα απίστευτο ποσοστό της τάξης του 48% των αμερικανών θεωρούνται ότι ζούνε στα όρια της φτώχιας ή ότι είναι βρίσκονται οριακά σε αυτό το επίπεδο.

Περίπου το απίστευτο 57% των παιδιών στις ΗΠΑ ζούνε σε οικογένειες οι οποίες είτε θεωρούνται πολύ χαμηλού εισοδήματος είτε ότι κινδυνεύουν ακόμη και από πτώχευση.

Εάν ο αριθμός των αμερικανών οι οποίοι ήθελαν εργασία ήταν ο ίδιος σήμερα με το 2007, η επίσημη ανακοινώσιμη ανεργία στις ΗΠΑ θα ήταν στο εντυπωσιακό (για τα αμερικανικά δεδομένα) 11%.

Ο μέσος χρόνος για τον οποίο ενός εργαζόμενος μένει άνεργος στις ΗΠΑ είναι πλέον 40 εβδομάδες, διπλάσιος από ότι στο παρελθόν.

Από το Δεκέμβριο του 2007, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη τον πληθωρισμό), το πραγματικό εισόδημα της μέσης αμερικανικής οικογένειας μειώθηκε κατά 6,8%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2006 υπήρχαν περίπου 16,6εκ πολίτες οι οποίοι ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, ο αριθμός πλέον έχει μειωθεί σημαντικά στους 14,5εκ.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου το 20% (ένας στους 5 εργαζομένους) στις ΗΠΑ, θεωρούν τους εαυτούς τους υποαπασχολούμενους.

Σε συνδυασμό με το παραπάνω, περίπου το 20% των αμερικανών εργαζομένων βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, λαμβάνοντας δηλαδή πολύ χαμηλές αποδοχές από την εργασίας τους.

Τη δεκαετία του 80’ περίπου το 27% των εργασιών θεωρούνταν εργασίες χαμηλού εισοδήματος (low income jobs). Σήμερα ο αριθμός έχει αυξηθεί στο 42%.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου το 33% των αμερικανών (1 στους 3) δε θα μπορεί να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου ή να πληρώσει το ενοίκιο του, αν χάσει αυτή τη στιγμή την εργασία του.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της BlackRock Investments ο δείκτης του μέσου χρέους των νοικοκυριών προς το εισόδημα τους είναι τώρα στο 154%, σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με το 110% πριν από μερικά χρόνια.

Όσο η οικονομία επιβαρύνεται και αλλάζει μορφή, μειώνονται οι γάμοι προκαλώντας ερωτηματικά για το δημογραφικό μέλλον της Αμερικής. Συγκεκριμένα, μόνο το 51% των αμερικανών που είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών είναι πλέον παντρεμένοι ενώ το ποσοστό αυτό ήταν τη δεκαετία του 1970 στο 75%.

Σε πόλης, όπως το Stockton της California οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά περίπου 64% από όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2007.

Στη Νεβάδα σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό κατασχέσεων σπιτιών κατά τους τελευταίους 59 μήνες.

Φαίνεται απίστευτό, αλλά η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Ντιτρόιτ είναι μόλις 6000 δολάρια.

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, παρά τα πρόσφατα σημάδια μικρής βελτίωσης, αναμένεται να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κατά το 2011.

Συνέχεια αύριο και με άλλους τρομακτικούς αριθμούς …… για τη νέα αμερικανική πραγματικότητα……
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!