tromaktiko: «Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την προοπτική συρρίκνωσης»

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την προοπτική συρρίκνωσης»



Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την προοπτική υποχώρησης, αυξανόμενου προστατευτισμού, απομόνωσης και όσων συνέβησαν στην δεκαετία του 1930...
προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο - είτε πρόκειται για χώρες με χαμηλό εισόδημα, αναδυόμενες αγορές, χώρες μεσαίου εισοδήματος είτε πολύ αναπτυγμένες οικονομίες - η οποία θα είναι απρόσβλητη από την κρίση που τη βλέπουμε όχι μόνο να ξεδιπλώνεται, αλλά και να κλιμακώνεται», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία που έκανε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Δεν είναι μία κρίση που θα αντιμετωπιστεί με τη δράση μίας ομάδας χωρών. Ελπίζουμε ότι η κρίση θα αντιμετωπισθεί με δράση από όλες τις χώρες και όλες τις περιοχές», σημείωσε.

Οι δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ έγιναν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Διοικητής της ΚεντρικήςΤράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ κατά των οίκων αξιολόγησης, η οποία προκάλεσε την οργή των Βρετανών, επειδή ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε από τους οίκους να υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της Βρετανίας.

Ο Νουαγέ δήλωσε ότι μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας (σ.σ.: ο οίκος Standard & Poor's προανήγγειλε την επανεξέταση της αξιολόγησης της Γαλλίας με την προοπτική υποβάθμισή της κατά δύο βαθμίδες) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν οι οίκοι προχωρήσουν στις υποβαθμίσεις, θα έπρεπε να αρχίσουν πρώτα με την υποβάθμιση της Βρετανίας, η οποία "έχει μεγαλύτερα ελλείμματα, περισσότερο χρέος, υψηλότερο πληθωρισμό και λιγότερη ανάπτυξη από την Γαλλία, ενώ συρρικνώνεται η πιστωτική επέκτασή της". Επίθεση στη Βρετανία εξαπέλυσε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε ότι τα υψηλά ελλείμματα και το χρέος της χώρας δεν έχουν αναγνωρισθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωναν ιδιωτικά έκπληκτοι από τις δηλώσεις αυτές. Ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε: «Θέσαμε σε εφαρμογή αξιόπιστα σχέδια για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμά μας - η αξιοπιστία του σχεδίου μας μπορεί να διαπιστωθεί με αυτό που έγινε όσον αφορά τα επιτόκια των ομολόγων μας (σ.σ.: μειώθηκαν σημαντικά)». Στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι αγορές δεν συμφωνούν με τον Κριστιάν Νουαγέ».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!