tromaktiko: Γ. Μίχας: «Μίζερος, ψεύτικος, αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά»

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Μίχας: «Μίζερος, ψεύτικος, αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά»



Ως ομολογία αποτυχίας της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης του Πειραιά και να θέσει τις βάσεις για τη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών για την πόλη και τους πολίτες χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του Δήμου...
για το οικονομικό έτος 2012 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ο κ. Μίχας άσκησε συνολικά δριμεία κριτική στη διοίκηση Μιχαλολιάκου καθώς ο προϋπολογισμός που συνέταξε, όπως τόνισε, χαρακτηρίζεται από έσοδα που βυθίζονται, προβλέψεις εσόδων που καταβαραθρώνονται, οικονομικά μεγέθη που παραποιούνται, πιστώσεις που αντί να αφιερώνονται σε έργα και επενδύσεις εξαντλούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις σπαταλιούνται σε διάφορες λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες, πλήρη επιχειρησιακή ανετοιμότητα για την διεκδίκηση έργων από το ΕΣΠΑ και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Ειδικά και σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο, αφενός μεν την πλήρη αδυναμία της διοίκησης να διεκδικήσει δυναμικούς πόρους που θα έδιναν ώθηση στην τοπική οικονομία και αφετέρου την καθολική αποτυχία της στην εκτίμηση είσπραξής τους.
Ειδικότερα :
1. Τα ανταποδοτικά τέλη εμφανίζονται μειωμένα από τα 41 στα 34,9 εκ.€.
2. Τα έσοδα από τους ΚΑΠ είναι μειωμένα από τα 32 στα 28 εκ. €
3. Τα έσοδα από το ΕΣΠΑ είναι 0 €
4. Τα έσοδα από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι 0 €.
5. Το τέλος των ακαθάριστων εσόδων πού εισπράττει ο Δήμος από τα κέντρα διασκέδασης και από άλλα μαγαζιά μειώνεται από τις 500.000 € στις 350.000 €
6. Τα μη εισπρακτέα υπόλοιπα παρελθόντων ετών συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η οικονομική αιμορραγία του Δήμου από τα 9 εκ. € το 2010 πήγε στα 14,5 το 2011 και για το 2012 προβλέπεται να ανέλθει στα 19,4 εκ. €. Μέσα σε δύο δηλαδή χρόνια τα λεφτά που έχασε ο δήμος υπερδιπλασιάστηκαν.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που υπολόγιζε ο Δήμος να εισπράξει, έπεσε στην κυριολεξία παταγωδώς έξω σε κάθε του πρόβλεψη :
· Για την καθαριότητα προβλέπονταν έσοδα από πρόστιμα ύψους 80.000 €. Αντ’ αυτών έχουν εισπραχθεί μόλις 25,28 € (!) και η πρόβλεψη για το 2012 είναι σαφώς πιο προσγειωμένη στα 7.000 €
· Αθροιστικά από πρόστιμα για το περιβάλλον, για κατασχέσεις από παράνομο υπαίθριο εμπόριο, για το κάπνισμα η πρόβλεψη για το 2011 ήταν 45.000 €. Αντ’ αυτών η διοίκηση του δήμου εισέπραξε 0 €, η νέα πρόβλεψη για το 2012 είναι 17.000 €
· Για την υπαίθρια διαφήμιση η πρόβλεψη εσόδων από πρόστιμα ήταν 30.000 €, αποτέλεσμα ξανά 0 €, νέα πρόβλεψη για το 2012 πάρα πολύ αισιόδοξη έως παράλογη 500.000 €
Με τα έσοδα να παρουσιάζουν αυτή την υστέρηση επόμενο είναι, όπως τόνισε ο κ. Μίχας, τα έξοδα να αναλώνονται σχεδόν στο σύνολό τους για να καλύψουν τα βασικά, λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες.
Ειδικότερα :

Τα έξοδα χρήσης, οι λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες αποτελούν το σύνολο του προϋπολογισμού με τις επενδύσεις ως ποσοτικό μέγεθος όχι απλά να είναι υποσκελισμένες (αντιστοιχούν στο 10 % του προϋπολογισμού) αλλά έχοντας την εμπειρία της φετινής χρονιάς να είναι βέβαιο ότι η αναγραφή τους έχει περισσότερο διακοσμητικό παρά ουσιαστικό ρόλο
Οι δαπάνες για τις παροχές σε τρίτους (λογαριασμοί κοινής ωφελείας, ενοίκια, κλπ) φτάνουν τα 10 εκ. € το οποίο είναι πολύ μεγάλο ποσό. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η δαπάνη για τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη αυξάνεται για το 2012 από τις 650.000 € στις 700.000 €. Επίσης η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για διαφημίσεις αυξάνεται για το 2012 από τις 150.000 στις 200.000 €.
Οι δαπάνες για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών, δηλαδή γραφική ύλη, βιβλία, καύσιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, διάφορα ανταλλακτικά κλπ φθάνουν στα 7,5 εκ. €, το οποίο είναι επίσης πάρα πολύ μεγάλο ποσό.
Στα 1,88 εκ. € ανέρχεται η δαπάνη για τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Ραδιοφωνίας σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με φέτος της τάξης περίπου του 10 %. Το ποσό ωστόσο με το οποίο εξακολουθεί να την επιχορηγεί ο Δήμος είναι τεράστιο σε σύγκριση με την προσφορά της, την ακροαματικότητά της και το εν γένει έργο που παράγει, χωρίς ωστόσο να φταίνε γι’ αυτό οι εργαζόμενοι. Στο 1 εκ. € ανέρχεται η δαπάνη για τον Αθλητικό Οργανισμό και στις 900.000 € για την ΚΟΔΕΠ.

Επίσης ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει εξωπραγματικά ποσά για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου για ορισμένες δαπάνες και πολύ μικρές πιστώσεις για άλλες ενδεχομένως σημαντικότερες επιλογές. Ενδεικτικά αναφέρονται :
· Στην υπηρεσία πρασίνου διατίθενται για το 2012, 600.000 € για κλάδεμα δένδρων και για την προστασία των φοινίκων της πόλης, που είναι πολύ μεγάλο ποσό.
· Στις 620.000 € ανέρχεται δαπάνη για την ένδυση των Δημοτικών Αστυνομικών και στις 600.000 € δαπάνη leasing για την ίδια υπηρεσία.
· Στις 200.000 € ανέρχεται δαπάνη για την παροχή υποστήριξης για την εκπόνηση και τον έλεγχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δ. Πειραιά, έργο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί εντός των τειχών του δήμου.
· Στις 100.000 € ανέρχονται αθροιστικά τέσσερις δαπάνες που αφορούν στην εκπόνηση μελετών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω ΣΔΙΤ, για την αξιολόγηση των χώρων διαφήμισης του δήμου κλπ. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο και οι παραπάνω μελέτες μπορούν να γίνουν σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες του δήμου.
· Αντίθετα στον προϋπολογισμό μειώνεται από τις 170.000 € στις 10.000 € η δαπάνη για την αγορά οργάνων παιδικών χαρών.
Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2011, ο Γιάννης Μίχας τόνισε ότι κινείται ξεκάθαρα εκτός των αρχικών του στόχων και θύμισε ότι αν και η δημοτική αρχή είχε εισηγηθεί για το 2011 προϋπολογισμό ύψους 290 εκ. €, στις 30/9 τρέχοντος έτους τα ενταλθέντα ποσά ανέρχονται μόλις στα 111 εκ. €, υπάρχει δηλαδή τεράστια απόκλιση.
Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απουσία διαλόγου και διαβούλευσης κατά τη διάρκεια σύνταξης του προϋπολογισμού, αφού τόσο οι Δημοτικές Κοινότητες, όσο και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης τέθηκαν στο περιθώριο.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό μίζερο, ψεύτικο στα στοιχεία που περιλαμβάνει και αντιαναπτυξιακό από μια δημοτική αρχή που μέχρι σήμερα μας έχει δείξει ότι έχει περιορισμένο εύρος δυνατοτήτων και ικανοτήτων, που αδυνατεί να χαράξει τις στρατηγικές, να διαμορφώσει, να υλοποιήσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές που απαιτούνται ώστε η πόλη του Πειραιά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης».
www.markos.tv
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!