tromaktiko: Η "τελευταία φάση του δράματος", η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών και η κατάσταση στην ευρωζώνη....

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η "τελευταία φάση του δράματος", η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών και η κατάσταση στην ευρωζώνη....



Με πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στη σκιά του χθεσινού ξεπουλήματος στις τράπεζες και με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα αφενός στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφετέρου στην κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία...
όπου ουσιαστικά μόλις μια εργάσιμη ημέρα μετά την απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. την Παρασκευή επέστρεψαν οι πολύ μεγάλες πιέσεις στις αγορές και η ανησυχία των επενδυτών ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν είναι αρκετές να βάλουν τέλος στην κρίση χρέους.
Μάλιστα, και οι 3 οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε αρνητικές σε γενικές γραμμές εκθέσεις για τις αποφάσεις της Παρασκευής, ενώ παράλληλα εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, με υποβάθμιση των προβλέψεων για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα και σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρουμε για τους οίκους αξιολόγησης, μέρος της αγοράς, αλλά ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί θεωρούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου μια υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, ενώ θα λέγαμε ότι ο κίνδυνος υποβάθμισης είναι υπαρκτός φυσικά και για άλλες χώρες.

Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα, με τη νευρικότητα να είναι έντονη, τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και νέες πιέσεις, ενώ την ίδια ώρα η καλύτερη συγκριτικά εικόνα σε συγκεκριμένες μη – τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο χθες, αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες θα λέγαμε ότι αναμένεται να συνεχιστεί. Στα της τεχνικής ανάλυσης, αν και οι βασικοί δείκτες παραμένουν πάντα σε υπερπουλημένα επίπεδα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά αρνητικά δεδομένης της παραμονής των βασικών δεικτών χαμηλότερα πολύ σημαντικών επιπέδων, γεγονός που σε συνάρτηση με την πολύ αρνητική ειδησεογραφία, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω πιέσεις, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές.
Η “τελευταία φάση” του δράματος, το κούρεμα και οι τραπεζικές μετοχές…
Αν ρισκάραμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό στην περίοδο των επόμενων 2 με 6 μηνών, θα λέγαμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για την “τελευταία φάση του δράματος”, τόσο για το ελληνικό χρηματιστήριο συνολικά και κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες και βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη κατά τα τελευταία 2 χρόνια και ειδικά φέτος (απώλειες από 01/01 78%). Συγκεκριμένα, αν και η κατάσταση παραμένει πολύ αβέβαιη για την ελληνική οικονομία θα ρισκάραμε να προβλέψουμε ότι εφόσον σε επίπεδο ευρωπαϊκής – παγκόσμιας οικονομίας αποφευχθούν τα χειρότερα (πολύ δύσκολη περίοδος περιμένουμε να είναι αυτή του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012), τότε θα βιώσουμε τον τελευταίο κύκλο μεγάλων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, στα πλαίσια της συμφωνίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και των επιπτώσεων αυτού στις τράπεζες και κυρίως το dilution των παλαιών μετόχων (στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης) και τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που θα υπάρξουν. Έτσι πιστεύουμε ότι κατά την περίοδο των επόμενων δύο μηνών και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι τραπεζικές μετοχές θα δείξουν για ακόμη μια φορά τον κακό τους εαυτό, ενώ την ίδια ώρα καλύτερη εικόνα θα έχουν επιλεγμένες μη τραπεζικές από τη μεγάλη κυρίως, αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πέραν όμως του χρηματιστηρίου εκτιμάμε ότι σε μεγάλο βαθμό η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποίησεων, με τη βοήθεια του δημοσίου στις περισσότερες περιπτώσεις (αυτό θα σημάνει κρατικοποίηση), θα φέρει αλλαγή της στάσης των τραπεζών σε θέματα ρευστότητας στην οικονομία, με αποτέλεσμα, εφόσον πάντα δεν υπάρξουν τρομακτικά προβλήματα από το εξωτερικό, να αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, θα ρισκάραμε να πούμε ότι θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποιο φως για την ελληνική οικονομία, από το καλοκαίρι του 2012.

Το καυτό θέμα είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους…
Όπως είχαμε αναφέρει και στο χθεσινό μας σχόλιο και όπως είναι ξεκάθαρο το καυτό θέμα των επόμενων εβδομάδων, δύο μηνών, θα είναι αυτό του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός οικονομικών υπάρχει προσδοκία στην κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Εμείς, σε συνάρτηση με τα όσα είχαμε τονίσει χθες, θα εκφράσουμε και πάλι την αισιοδοξία μας ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία, ενώ θεωρούμε τα σενάρια τα οποία κάνουν λόγο, ότι τελικά θα προκληθεί σκοπίμως ενεργοποίηση των CDs, δηλαδή μια άτακτη χρεοκοπία, αν και όχι απίθανα, τουλάχιστον κρίνονται υπερβολικά. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ουσιαστικά από χθες, υπάρχει ένα κοινό σημείο επαφής μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η πλευρά των τραπεζών είναι έτοιμη να αποδεχθεί το μειωμένο επιτόκιο το οποίο προτείνει η πλευρά του ελληνικού δημοσίου, με το ζητούμενο να είναι η ενίσχυση της ποιότητας των νέων ομολόγων, μέσω πιθανών εγγυήσεων.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα θυμίσουμε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ή το χειρότερο τα τέλη του χρόνου, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, σύμφωνα με τα όσα έχει διαμηνύσει και η γερμανική πλευρά, αλλά και συνολικά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να υπάρξει άτακτη χρεοκοπία, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών και ειδικά τις ελληνικές τράπεζες που έχουν συντριπτικά τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ομολόγων δε τις συμφέρει.
Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι πιθανές υποβαθμίσεις ειδικά της Γαλλίας….

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, βασική προϋπόθεση για να μιλήσουμε για το τέλος του χρηματιστηριακού εφιάλτη θα λέγαμε ότι είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, όπου ομολογουμένων τα πράγματα κατά τους επόμενους μήνες και ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα γίνουν πολύ δύσκολα. Συγκεκριμένα, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια, το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως βέβαια και καθ’ όλη τη χρονιά, υπάρχουν πραγματικά τεράστιες εκδόσεις ομολόγων χωρών της Ε.Ε. και όχι μόνο, οι οποίες πραγματικά προβληματίζουν και κάτι παραπάνω, σχετικά με τον τρόπο και το κόστος με τον οποίο θα καλυφθούν.
Η ανησυχία των επενδυτών θα έλεγε κανείς ότι φάνηκε στις χθεσινές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, σε σχολιασμό των όσων αποφασίστηκαν στη σύνοδο της Παρασκευής, ενώ την ίδια οι αγορές, αλλά και ουσιαστικά ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος θεωρούν δεδομένη μια υποβάθμιση της γαλλικής οικονομία. Επίσης, θα λέγαμε πέραν της Γαλλίας, πολύ πιθανές είναι και άλλες υποβαθμίσεις χωρών.
Πάντως σε αυτό το σημείο εμείς θα τολμούσαμε να πούμε ότι η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης κρίνεται υπερβολική, τουλάχιστον κατά την άποψη μας, αφού είναι σίγουρο, όπως είχαμε αναφέρει και χθες, ότι δεν υπήρξε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής το μέτρο ”σοκ”, κυρίως σχετικά με μια σημαντική νομισματική χαλάρωση, αλλά θεωρούμε ως πραγματικά πολύ μεγάλο βήμα την απόφαση δυνατότητας παροχής διμερών δανείων από την ΕΚΤ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους έως και 200 δις. Θυμίζουμε ότι βάσει της προωθούμενης συμφωνίας, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης θα διαθέσουν τα εν λόγω κεφάλαια στο ΔΝΤ το οποίο θα χρηματοδοτεί στη συνέχεια προγράμματα στήριξης ευρωπαϊκών χωρών. Οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να ληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Έτσι αν και τα κεφάλαια των 200δις ευρώ δεν κρίνονται επαρκεί, θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ενεργοποίηση του μηχανισμού και μάλιστα για την Ιταλία, η οποία κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2012 θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει. Μάλιστα, να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της, η γερμανική κεντρική τράπεζας, Bundesbank τονίζει ότι είναι «υπέρ» της χορήγησης πρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνης, γεγονός που κρίνεται εξαιρετικά θετικό.
Τέλος και πέραν των παραπάνω, θεωρούμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αγνοούν ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αποκλείεται, με το ελληνικό κούρεμα να θεωρείται μοναδικό γεγονός.
Σε κάθε περίπτωση αν και εμείς σίγουρα θα αναμέναμε πιο θαρραλέες αποφάσεις από την πλευρά των ευρωπαίων αξιωματούχων θα λέγαμε ότι οι αποφάσεις της Παρασκευής αποτελούν την πρώτη φορά που η Γερμανία ουσιαστικά βάζει “νερό στο κρασί” της, όντας έτοιμη να επιτρέψει μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Τέλος, θα σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις μια θετική έκπληξη είναι πολύ πιθανό να έρθει τις επόμενες ημέρες από την ΕΚΤ, με την ενεργοποίηση μηχανισμών στήριξης των αγορών.

www.greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!