αναβαθμίζοντάς την υπό τον τίτλο «Εδώ Πανεπιστήμιο». Προς τούτο, συγκρότησε επιτροπή αποτελούμενη από πρόσωπα -τους κυρίους Ηλία Νικολακόπουλο, Βασίλη Καραποστόλη, Γιώργο Μανιάτη και Λάμπρο Λιάβα- που, πέρα από το υψηλό ακαδημαϊκό ήθος και την επιστημονική επάρκεια, έχουν ικανή εμπειρία με τα μέσα επικοινωνίας. Η επιτροπή αυτή μαζί με τον κον Δημήτρη Κουτσομπόλη, αρχισυντάκτη της εφημερίδας, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοσή της. Η πρυτανική αρχή, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δεοντολογία και η ελευθεροτυπία της εφημερίδας, δεν εμπλέκεται -ούτε κατ΄ελάχιστον- στην έκδοσή της.
Θα ήθελα, ειδικότερα, αναφορικά προς τον ισχυρισμό ορισμένων συναδέλφων ότι η εφημερίδα τηρεί μεροληπτική στάση υπέρ των επικριτών του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια, να ενημερώσω την κοινότητά μας ότι, όπως με διαβεβαίωσε η επιτροπή έκδοσης, ουδέποτε απεστάλη από κανέναν κείμενο υπέρ του νόμου που να αποκλείστηκε από την εφημερίδα. Η εφημερίδα είναι ένα ελεύθερο βήμα επικοινωνίας, στο οποίο πρόσβαση έχουν ΟΛΟΙ, όσοι θα ήθελαν να εκφραστούν –ακολουθώντας, βέβαια, τους ισχύοντες κανόνες δεοντολογίας.
Όσον αφορά, εξάλλου, στο σχόλιο των ίδιων συναδέλφων σχετικά με την γελοιογραφία ότι ο στόχος της ήταν να εκθέσει τους υποστηρικτές της άποψης περί ανοικτών πανεπιστημίων ως χουντικούς, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν είναι μόνοι αυτοί υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων. Τόσο εγώ, όσο και οι πρυτάνεις άλλων πανεπιστημίων, όπως και άλλοι, πολλοί, συνάδελφοι που έχομε επικρίνει τον νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή για τα πανεπιστήμια, έχομε ταχθεί υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας των πανεπιστημίων –χωρίς, ωστόσο, να νιώσομε καθόλου προσβεβλημένοι ως χουντικοί από την επίμαχη γελοιογραφία. Μήπως είχε δίκιο ο Σαίξπηρ, όταν έλεγε: το λάθος, αγαπητέ Βρούτε, δεν βρίσκεται στ’ αστέρια, αλλά μέσα μας;
Ο Πρύτανης
Θεοδόσης Πελεγρίνης