Υλοποίηση ενός μακρόπνοου και φιλόδοξου στόχου αποτελεί η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ελαιοτριβείου στην Σκόπελο, το οποίο θα...
συμβάλλει στην ανάδειξη και διάθεση των τοπικών προϊόντων και κυρίως του ελαιολάδου.
Ο στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς την 1η Φεβρουαρίου ανοίγει ο προγραμματισμένος κύκλος εργασιών, οι οποίες απαιτούνται για την ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό τους με υπερσύγχρονα μηχανήματα.
Στις νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία τυποποιητηρίου, για την διάθεση του τοπικού ελαιολάδου. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ήδη λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, προκειμένου να ενταχθεί το παραπάνω έργο στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, προς χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ, ο Συνεταιρισμός υλοποιεί τους στόχους του και στην προκειμένη περίπτωση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, με ίδιους πόρους, ενώ το κοινό αίτημα που διατυπώνεται, είναι να ολοκληρωθούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου κ. Γιάννης Τραχανάς «κατορθώσαμε με δικά μας χρήματα να αγοράσουμε οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων στην θέση Δρακόσχισμα της Σκοπέλου, προκειμένου να ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται εκτός της πόλεως της Σκοπέλου, για περιβαλλοντικούς λόγους». Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο κ. Τραχανάς επισημαίνει ότι με πόρους του Συνεταιρισμού εκδόθηκαν οι οικοδομικές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές άδειες και «έχουμε κατασκευάσει ήδη το 20% των κτηριακών εγκαταστάσεων, επίσης με ίδιους πόρους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πολύ βασικό σημείο των νέων εγκαταστάσεων, είναι, όπως προαναφέρθηκε, η δημιουργία τυποποιητηρίου ελαιολάδου, μέσω του οποίου το λάδι θα μπορεί να διατίθεται προς πώληση στους επισκέπτες της θερινής περιόδου, αλλά και ευρύτερα. «Στόχος μας, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είναι να ενσωματώσουμε τον πρωτογενή παράγοντα, που είναι τα τοπικά προϊόντα του νησιού, στον δευτερογενή, που λέγεται τουρισμός».
Στις σκέψεις είναι η αξιοποίηση του παλαιού κτιρίου του Συνεταιρισμού και η ενδεχόμενη χρήση του ως εκθεσιακού χώρου «προκειμένου να προωθούνται στην αγορά όλα τα προϊόντα που διαθέτει η Σκόπελος» εξηγεί ο ίδιος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέλη του Συνεταιρισμού δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης σειράς μεγαλόπνοων στόχων, που θα συμβάλουν στην γενικότερη ανάπτυξη της Σκοπέλου σε όλα τα πεδία. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξελικτική φάση η συγκομιδή των ελαιών και σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση σε λάδι, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι μικρότερη σε όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών. Το λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητος και όπως εξηγεί ο κ. Τραχανάς «οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες φέτος για την ελαιοκομική περίοδο».
Ο τοπικός πληθυσμός στρέφεται πλέον προς την καλλιέργεια των πατρογονικών κτημάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί το λάδι της χρονιάς, αλλά
βασικό ζητούμενο ήταν και παραμένει η προώθηση των τοπικών προϊόντων στην αγορά. «Δυστυχώς, σχολιάζει ο κ. Τραχανάς, δεν έχουμε πολιτικές που θα δώσουν την δυνατότητα να ζήσει ο κόσμος» για να προσθέσει κλείνοντας «όταν δεν υπάρχει αγορά για να διαθέσουμε το παρθένο ελαιόλαδο και όταν γίνεται εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, είναι προφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ντόπιους καλλιεργητές».
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα