tromaktiko: Άρειος Πάγος: Πολιτικό και Ποινικό τμήμα

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Άρειος Πάγος: Πολιτικό και Ποινικό τμήμα



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδος.

Ο Άρειος Πάγος πήρε το όνομά του από το πρώτο δικαστήριο ανδροφονιών (εγκλημάτων φόνου) που ιδρύθηκε μεταξύ 1500 και 1300 π.Χ., κατά τους χρόνους της βασιλείας του Κέκροπα και του Θησέα, με έδρα τον βραχώδη λόφο του Θεού Άρεως που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακροπόλεως των Αθηνών.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:1. Πώς προσδιορίζω αίτηση αναίρεσης σε πολιτική υπόθεση στον Άρειο Πάγο ;
Για να προσδιοριστεί αίτηση αναίρεσης μίας πολιτικής υπόθεσης, χρειάζονται τα ακόλουθα δικόγραφα :
1)Αίτηση Αναιρέσεως, δύο (2) επικυρωμένα αντίγραφα, ένα (1) απλό αντίγραφο.
2)Αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση.
3)Έφεση.
4)Προτάσεις τελευταίου βαθμού και των δύο πλευρών.
5)Πρωτόδικη απόφαση.
6)Αγωγή.
7)Αν προτείνονται λόγοι η απόδειξη των οποίων να προκύπτει από άλλα δικόγραφα, επιπλέον των ανωτέρω, πρέπει να προσκομίζονται και αυτά.
Σημειώσεις:

- Όλα τα παραπάνω δικόγραφα πρέπει να προσκομίζονται σε μία σειρά επικυρωμένων αντιγράφων και μία σειρά απλών αντιγράφων.
- Όταν αναιρεσιβάλλεται και η Πρωτόδικη απόφαση προσκομίζεται και ένα αντίγραφο της αναίρεσης επικυρωμένο από τον Γραμματέα του Πρωτοδικείου, όπου κατατέθηκε.
- Επίσης χρειάζεται παράσταση για την εγγραφή στο πινάκιο (ένσημα Ταμείου Προνοίας και Ταμείου Νομικών) και ένας φάκελος δικογραφίας.

2. Πώς καταθέτω πρόσθετους λόγους αναίρεσης σε πολιτική υπόθεση;
Οι πρόσθετοι λόγοι κατατίθενται το αργότερο 1 μήνα πριν την αρχική δικάσιμο. Κατατίθενται ένα επίσημο δικόγραφο και 2 απλά αντίγραφα αυτού. Στο ίδιο γραφείο μπορείτε να επικυρώσετε όσα αντίγραφα των προσθέτων λόγων χρειάζεστε.

3. Πώς καταθέτω προτάσεις για πολιτική υπόθεση;
Οι προτάσεις (είτε από τον αναιρεσίβλητο είτε από τον αναιρεσείοντα) μπορούν να κατατεθούν μέχρι και 3 ημέρες μετά την δικάσιμο. Εξαίρεση αποτελεί η κατάθεση πρότασης απαραδέκτου από τον αναιρεσίβλητο που μπορεί να κατατεθεί (μαζί με τα σχετικά της) το αργότερο 20 μέρες πριν την δικάσιμο.
4. Πώς παραιτούμαι από μία πολιτική δίκη;
Η παραίτηση μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
-Εξωδίκως: Ο δικηγόρος του αναιρεσείοντος κοινοποιεί στον αντίδικο το δικόγραφο της δήλωσης παραίτησης και προσκομίζει στην γραμματεία αντίγραφο αυτού και το αποδεικτικό επίδοσης, μέχρι την προηγουμένη της δικασίμου, είτε μαζί με τον διάδικο που θα έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα είτε έχοντας γενικό πληρεξούσιο (παραίτηση από το δικόγραφο) ή ειδικό (παραίτηση από το δικαίωμα).
-Στην γραμματεία: Ο δικηγόρος του αναιρεσείοντος καταθέτει στην γραμματεία το πρωτότυπο της δήλωσης παραίτησης, είτε μαζί με τον διάδικο, με την αστυνομική του ταυτότητα, είτε έχοντας, κατά περίπτωση, πληρεξούσιο γενικό ή ειδικό, κοινοποιεί αντίγραφο και προσκομίζει το αποδεικτικό επίδοσης στην γραμματεία, μέχρι την προηγουμένη της δικασίμου.
-Στο ακροατήριο: Ο δικηγόρος του αναιρεσείοντος δηλώνει την παραίτηση. Απαιτείται μειωμένη προείσπραξη , παράσταση και πληρεξούσιο, γενικό ή ειδικό, είτε η παρουσία του αναιρεσείοντος έχοντας φωτοτυπία της αστυνομική του ταυτότητας. Συντάσσεται πρακτικό παραίτησης.
5. Που μπορώ να λάβω πληροφορίες για την πορεία της υπόθεσης ;
Στο γραφείο 211 (προδικασία) και στα τηλέφωνα 210 64.19.134-5-7 μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για:
-την έκδοση απόφασης
-τον ορισμό δικασίμου αίτησης αναίρεσης και
-την έκδοση εισήγησης ή διάταξης.

6. Πως καταθέτω και προσδιορίζω αίτηση αναστολής (αρθρ. 565 Κ.Πολ. Δ) και πως εκδίδεται προσωρινή διαταγή;
-Προϋπόθεση για την κατάθεση αίτησης αναστολής κατ' άρθρο 565 Κ.Πολ.Δ., είναι να έχει προσδιοριστεί η αίτηση αναίρεσης ή έστω να έχει σχηματισθεί ο φάκελος δικογραφίας για τον προσδιορισμό της αίτησης αναίρεσης.
-Η κατάθεση της αίτησης αναστολής γίνεται στη Γραμματεία των αναστολών Γρ. 109 ( Σε υποφάκελο: Αίτηση αναστολής (με επικολλημένη μία παράσταση) και όσα αντίγραφα αυτής απαιτούνται για την κοινοποίησή της στους αντιδίκους).
-Ο/Η Πρόεδρος Υπηρεσίας, προσδιορίζει την αίτηση αναστολής και εάν ζητείται, αποφαίνεται και νια το αίτημα προσωρινής διαταγής. ( Ο/Η συνήγορος του αιτούντος αναπτύσσει και προφορικά, εάν επιθυμεί το αίτημα της προσωρινής διαταγής. Δεν κλητεύεται ο καθού, για την προσωρινή διαταγή)
-Τέλος ο/η συνήγορος παραλαμβάνει από τη γραμματέα: 1) Επικυρωμένα αντίγραφα της αίτησης αναστολής, μαζί με την πράξη προσδιορισμού δικασίμου αυτής και 2) Εάν έχει δοθεί, την προσωρινή διαταγή.
ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ.
Τέλος επισημαίνεται ότι:

-Η δικαστική δαπάνη στην απόφαση, επί αιτήσεως αναστολής, είναι 1.800,00 ευρώ και σε βάρος πάντα του αιτούντος. Το παραπάνω ποσό διαφοροποιείται στην περίπτωση που είναι διάδικος το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή Δήμος.
-Ο προσδιορισμός της αίτησης αναίρεσης (εάν δεν έχει προηγηθεί της κατάθεσης της αίτησης αναστολής), γίνεται σε κάθε περίπτωση πριν από τη δικάσιμο της αίτησης αναστολής, ώστε να προκύπτει το χρονικό διάστημα, για το οποίο ζητείται η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:1. Πώς καταθέτω μία αναίρεση ποινικής υπόθεσης;
Η αναίρεση μίας ποινικής υπόθεσης ασκείται στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση. Η προθεσμία για την άσκηση της αναίρεσης είναι 10 ημέρες από την καταχώριση της απόφασης στο ειδικό βιβλίο του δικαστηρίου που την εξέδωσε και η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης αναίρεσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι 20 ημέρες από την καταχώριση της απόφασης στο παραπάνω ειδικό βιβλίο. Για την επίδοση της δήλωσης αναίρεσης απαιτούνται τα παρακάτω έγγραφα:
1)Δήλωση αναίρεσης σε τρία (3) αντίγραφα και ένα (1) αντίγραφο επισυναπτόμενο στο αποδεικτικό του επιμελητή (στη δήλωση αναίρεσης πρέπει να διορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος δικηγόρος με διεύθυνση και τηλέφωνο).
2)Απλό αντίγραφο της αναιρεσιβαλλομένης απόφασης.
3)Στοιχεία αναιρεσείοντα (Α.Φ.Μ. - Δ.Ο.Υ., Α.Δ.Τ., δ/νση κατοικίας), τα οποία μπορούν να αναφέρονται ή στη δήλωση αναίρεσης ή σε ξεχωριστή δήλωση.
4)Ένα μεγαρόσημο των πενήντα (50) λεπτών, αν την αναίρεση την υπογράφει ο κατηγορούμενος ή μία παράσταση παρ΄Αρείω αν την υπογράφει δικηγόρος.
5)Εξουσιοδότηση σε τρία (3) αντίγραφα, αν ο δικηγόρος που υπογράφει την αναίρεση δεν είχε παρασταθεί.
Οι δηλώσεις αναίρεσης κατατίθενται στο γραφείο 422, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον 4ο όροφο του κτιρίου του Αρείου Πάγου, τηλ. 210 6419349-350.
2. Πώς καταθέτω πρόσθετους λόγους για ποινική υπόθεση;
Οι πρόσθετοι λόγοι κατατίθενται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το αργότερο 15 ημέρες πρίν την συζήτηση της υπόθεσης, στο γραφείο 422, στον 4ο όροφο του κτιρίου του Αρείου Πάγου, τηλ. 210 6419349-350. Τα απαιτούμενα δικόγραφα είναι :
1)Δικόγραφο προσθέτων λόγων και τρία (3) αντίγραφά του.
2)Ένα μεγαρόσημο των πενήντα (50) λεπτών αν τους πρόσθετους λόγους τους υπογράφει ο κατηγορούμενος ή μία παράσταση παρ΄Αρείω αν τους υπογράφει δικηγόρος.
Η κατάθεση των πρόσθετων λόγων μπορεί να γίνει:
1)Από τον αναιρεσείοντα
2)Από τον παραστάντα δικηγόρο
3)Από άλλο δικηγόρο, με εξουσιοδότηση από τον αναιρεσείοντα για την υπογραφή και την κατάθεσή τους ( η εξουσιοδότηση σε τρία αντίγραφα).
3. Που και πότε συζητείται η υπόθεση;
Οι υποθέσεις του Ποινικού συζητούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων ολομελείας (112) στο πρώτο όροφο, από τις 9.30 πμ. Οι ημέρες συνεδρίασης ανά τμήμα είναι:
Στ Ποινικό -> Τρίτη
Ζ Ποινικό -> Τετάρτη
Ε Ποινικό -> Παρασκευή

4. Τι προθεσμία έχω για το υπόμνημα;
Το υπόμνημα κατατίθεται μέχρι 2 εργάσιμες μέρες μετά την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο, στον αρμόδιο γραμματέα έδρας, με επικολλημένα τα ένσημα παράστασης και συμπληρωμένο το γραμμάτιο προείσπραξης.
5. Πώς παρίσταμαι στην συζήτηση;
Στον Άρειο Πάγο ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να παρασταθεί χωρίς δικηγόρο.
Αν ο κατηγορούμενος είναι παρών, τότε χρειάζεται μόνο η αστυνομική του ταυτότητα για την πιστοποίηση των στοιχείων του και για την παράσταση του δικηγόρου του.
Αν ο κατηγορούμενος είναι απών, τότε ο δικηγόρος του πρέπει να έχει είτε εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής είτε πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο για να παρασταθεί.

Η παράσταση του δικηγόρου συνοδεύεται από ένσημα παράστασης και γραμμάτιο προείσπραξης του Δικηγορικού συλλόγου (υπάρχει γραφείο του Δικ. Συλλόγου στο 1ο όροφο, γραφείο 103).


6. Που μπορώ να πάρω πληροφορίες για την πορεία της υπόθεσης ;
Στο γραφείο 209 (γραμματεία ποινικού τμήματος) και στα τηλέφωνα 210 64.19.129-130-131 μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για:
-την έκδοση απόφασης
-την καθαρογραφή της και
-την θεώρηση της απόφασης από τον εισηγητή και τον πρόεδρο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!