με βάση τον αριθμό των ήδη εγγραφέντων στους καταλόγους διοριστέων, αλλά και των νέων υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση εντός του 2011.
Συγκεκριμένα τους τελευταίους έντεκα μήνες, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, συνολικά 1.670 Έλληνες δάσκαλοι και καθηγητές απέστειλαν σχετική αίτηση στην ΕΕΥ.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν στο σύνολό τους από την Επιτροπή και όσοι από τους ενδιαφερόμενους πληρούν τα κριτήρια θα περιληφθούν στους αναθεωρημένους πίνακες διοριστέων, οι οποίοι θα αναρτηθούν τέλη Φεβρουαρίου.
Περισσότερες ωστόσο ήταν οι αιτήσεις την περσινή χρονιά καθώς είχαν φτάσει τις 2.600.
Αρμόδιος λειτουργός της ΕΕΥ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι φέτος ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους.
Το πρώτο ενδεχόμενο είναι, όσοι Έλληνες ενδιαφέρονταν να εγγραφούν στους καταλόγους να το έχουν ήδη πράξει.
Μια δεύτερη εξήγηση είναι πως ενδεχομένως έχουν αντιληφθεί ότι οι πιθανότητές τους για διορισμό είναι ανύπαρκτες τουλάχιστον με βάση το υφιστάμενο σύστημα -λόγω των χιλιάδων υποψηφίων που περιμένουν τη σειρά τους στον κατάλογο.
Όσον αφορά στο συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών από την Ελλάδα που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, φτάνουν σχεδόν τις 9.000, αφού στους πίνακες του περασμένου Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 7.128 και εκκρεμούν οι αιτήσεις άλλων 1.670.
Η πλειοψηφία αποτελείται από καθηγητές φιλολόγους, που ξεπερνούν τους 2.300. Βάσει των περσινών στοιχείων, οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα αποτελούσαν το 24% των υποψηφίων στους πίνακες της Μέσης Εκπαίδευσης και το 11% στους αντίστοιχους της Δημοτικής.