tromaktiko: Η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη



+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν
εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε
και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών,
βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην περιοχή Σέχι Τριπόλεως, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, το εσπέρας ετελέσθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Το Θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μελχισεδέκ Γαλάνης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας. Την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Θεοκλήτου Αθανασοπούλου, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, συλειτουργούντων και άλλων Κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Επιπροσθέτως δε ο π. Θεόκλητος ομίλησε στους συμμετέχοντας για την Μεγάλη αυτή Εορτή της Αγίας.

Στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες έψαλαν θαυμάσια και απέδωσαν τους ύμνους οι Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού, που αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί, ότι όλοι είναι νέα Παιδιά, βοηθούμενοι από Ιεροψάλτες της Πόλεως και από τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τριπόλεως «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που έχουν τον Άγιο Προστάτη τους.

Πλήθος κόσμου, Ιερέων, αρχόντων και Τριπολιτών συμμετείχαν με Ιεροπρέπεια στης Εορταστικές εκδηλώσεις της Ενορίας Αγ. Βαρβάρας Τριπόλεως την παραμονή αλλά και ανήμερα.

Ανήμερα της Εορτής, το απόγευμα, θα τελεσθεί όπως κάθε χρόνο ο Εσπερινός και θα ακολουθήσει η περιφορά των Αγίων Εικόνων της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ανά την Ενορία.

Ευχόμαστε η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός να σκέπουν πάντας και να είναι βοηθοί σε όλους, χαρίζοντας πρωτίστως υγεία.

Η Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε στην πόλη της Νικομηδείας στην Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορος Μαξιμιλιανού. Ο πατέρας της Διόσκορος, φανατικός εθνικός «ειδωλολάτρης», κρατούσε την Βαρβάρα κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να την διαφυλάξει από μνηστήρες.

Ωστόσο, εκείνη μυστικά προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό. Όταν ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί γι' αυτήν ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά 2 παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα εις τύπον της Αγίας Τριάδος, εξηγώντας τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτήν την αλλαγή, εθύμωσε μαζί της και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο, διώκτη των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της Βαρβάρας προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε τον θάνατό της. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και ώρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, εφόσον αυτή ήταν η επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο της Αγίας, Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε και η Βαρβάρα «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή εκ της Νικομηδείας εμαρτύρησε μαζί με την Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία από την Εκκλησία μας.






     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!