tromaktiko: Ό,τι λάμπει… δεν είναι χρυσός

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ό,τι λάμπει… δεν είναι χρυσός



Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδείχθηκε γουρλίδικο για την εταιρεία European Goldfields (συμφερόντων και Μπόμπολα), που έχει τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, αφού, δυο μήνες μετά την...
πανηγυρική φωτογραφία με τους Καταριανούς επενδυτές υπό το βλέμμα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, απορροφήθηκε προς 1,8 δισ. ευρώ από την καναδική εταιρεία Eldorado Gold!

Η αλήθεια είναι επίσης ότι η εξέλιξη αυτή μάλλον δικαιώνει όσους θεωρούσαν ότιτο Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός επί της ουσίας χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη «προίκα» η εταιρείακαι να γυαλίσει ακόμα περισσότερο στους επίδοξους «γαμπρούς». Η πορεία άλλωστε της μετοχής της επέδειξε αξιοθαύμαστη πορεία, αφού μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου, 13 μέρες πριν από την απορρόφησή της από την Eldorado, ανέβηκε στα διεθνή ταμπλό κατά 25%!
Στο βάθος… Πάχτας!

Μήπως, όμως, οι Καναδοί επενδυτές, αντί για χρυσό, αγόρασαν… άνθρακα;Μήπως πλανάται στον αέρα η υποψία ότι θα σκάσει θέμα με την ιδιοκτησία του μεταλλείου; Και μήπως οι Έλληνες επενδυτές αποχωρούν με ελαφρά πηδηματάκια επειδή γνωρίζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκκρεμοδικία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που μπορεί να βγάλει «κόκκινη» κάρτα;

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα επισήμαιναν εδώ και δυο μήνες στο «Π» ότι μετά το πανηγυρικό ενσταντανέ στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν θέμα χρόνου τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής να βγουν στη γύρα για αγοραστή. Και αυτό για δυο λόγους:
Ο πρώτος ότι η πολυδιαφημισμένη επένδυση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξορυχθεί ούτε μια ουγκιά χρυσός, έχει αποδειχθεί χρυσοφόρα για τους επενδυτές μόνο με τα χρηματιστηριακά deals.
Ο δεύτερος ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαιτείνα επιστραφούν από την Ελληνικός Χρυσός στο Δημόσιο 15,4 εκατ. ευρώ που θεωρούνται από την Κομισιόν παράνομη επιδότηση. Και αυτός ο δεύτερος λόγος μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την επένδυση.

Η ακατανόητη, εκ πρώτης όψεως, σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει κατά μιας απόφασης που ήταν υπέρ του Δημοσίου κρύβει μια αλήθεια που μπορεί να τινάξει στον αέρα την επένδυση. Και αυτή η αλήθεια είναι ότι η απόφαση βάζει, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, επί της ουσίας «βόμβα» στα θεμέλια της ιδιοκτησίας των Μπόμπολα – Κούτρα στον χρυσό της Χαλκιδικής.

Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφασή της στρέφεται κατά του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την TVX στο ελληνικό Δημόσιο και η εκ νέου μεταβίβασή τους από το ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 21 Οκτωβρίου του 2011 ο υπουργός ΠΕ-ΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η χώρα προσέφυγε κατά των συμφερόντων της, αναφέρθηκε σε αυτή ακριβώς τη νομοθετική πράξη…

Όταν η χώρα κατηγορείται ή λαμβάνει οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, δεν είναι δυνατόν να μην επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει δικαστικά την κατάσταση. Αυτός είναι ο ρόλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τη στιγμή που υπάρχει κυρωμένη νομοθετικά απόφαση της χώρας και το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια.

Η κυρωμένη νομοθετικά απόφαση, στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, είναι η γνωστή και ως «Τροπολογία Πάχτα» στον νόμο 3220/2004 που κύρωσε τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την TVX, τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την TVX στο ελληνικό Δημόσιο και την εκ νέου μεταβίβασή τους από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός.
Πωλητής ή μεσάζων;

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι το ελληνικό Δημόσιο να παρουσιαστεί ως μεσάζων της αγοραπωλησίας και όχι ως πωλητής, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ιδιοκτησία των Κούτρα – Μπόμπολα στα μεταλλεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην προσφυγή κατά της Κομισιόν επισημαίνει ότι «τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ήταν πάντα ιδιωτικά και δεν περιήλθαν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο». Το επιχείρημα αυτό δεν έχει γίνει, όμως, δεκτό από την Κομισιόν, αφού, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, από την κύρωση της σύμβασης προκύπτει ότι:
Το σύνολο των στοιχείων της εταιρείας TVX Hellas A.E. περιέρχεται κατά πλήρη κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο πωλεί στην Ελληνικός Χρυσός αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διαδικασία αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη βέβαια από την Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ότι η πώληση των μεταλλείων χρυσού από το ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και ως εκ τούτου η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων. Το θέμα βρίσκεται, πλέον, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει εάν θα δικαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ή την Κομισιόν.

Εάν η Επιτροπή δικαιωθεί, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει από την εταιρεία 15,4 εκατομμύρια ευρώ και περίπου 5 εκατομμύρια σε τόκους. Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή, αφού δεν αποκλείεται να ανοίξει μεγάλο ζήτημα με την «επιλεκτική» πώληση των μεταλλείων χρυσού…

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!