tromaktiko: Κρίση στα στενά του Χορμούζ;

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κρίση στα στενά του Χορμούζ;



«Δεν αποδεχόμαστε τη διατάραξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή», τονίζουν εμφατικά οι ΗΠΑ αντιδρώντας στις απειλές του Ιράν να... αποκλείσει τα στενά του Χορμούζ μπλοκάροντας τη μεταφορά πετρελαίου.

Το θαλάσσιο πέρασμα του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο είναι ένα από τα σημαντικότερα για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου. Η Τεχεράνη απείλησε με κλείσιμό του. Αιτία η ανακοινωθείσα επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες καητγορούν το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σιωπή των κορυφαίων αξιωματούχων

«Δεν αποδεχόμαστε τη διατάραξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή», δήλωσε η Έιμι Ντέρικ Φροστ εκπρόσωπος του 5ου αμερικανικού στόλου, αρκετά πολεμικά πλοία του οποίου έχουν καταλύσει στην περιοχή.

Παρόμοιες ήταν και οι αντιδράσεις των αμερικανικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. Εκπρόσωπος της Αμερικανίδας υπ. Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι η ελεύθερη διέλευση στην περιοχή είναι αποφασιστικής σημασίας επισημαίνοντας ότι τέτοιες απειλές έχουν ακουστεί από την πλευρά του Ιράν και στο παρελθόν.

Ωστόσο απάντηση στο ερώτημα του τι θα συμβεί αν η Τεχεράνη πραγματοποιήσει τις απειλές της δεν έχει δοθεί ακόμη από τα υψηλά κλιμάκια των ΗΠΑ. Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ Τζον Μπόλτον σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα: «Είναι γεγονός ότι θα χρειάζονταν το πολύ 2-3 μέρες για ξανανοίξει το πέρασμα και η ζημιά για το Ιράν δε θα ήταν μόνο ότι ο στόλος του βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας».

Από την πλευρά του ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μαρκς θεωρεί ότι το Ιράν δεν είναι σε θέση να παραλύσει την κίνηση στα Στενά του Χορμούζ και αυτό για δύο λόγους: «Πρώτον επειδή οι Αμερικανοί έχουν μία ισχυρότατη παρουσία με τον 5ο στόλο τους στην περιοχή και δεύτερον στο σχεδιασμό μας έχουμε προβλέψει επανειλημμένα το σενάριο αποκλεισμού του Χορμούζ».

Φόβοι κλιμάκωσης

Η ανησυχία τώρα δεν επικεντρώνεται μονάχα στο ενδεχόμενο διατάραξης του πετρελαϊκού εμπορίου, αλλά και στο σενάριο να κλιμακωθεί η ήδη υπάρχουσα ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που διανύουμε υπήρξαν εξάλλου πολλές αφορμές όξυνσης. Το Ιράν κατέσχεσε ένα μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος, ενώ οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι σχεδίαζε μία επίθεση εναντίον του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη Ουάσιγκτον. Πάνω από όλα όμως κυρίαρχος παραμένει ο φόβος ότι το Ιράν έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!