Μετά από μία δωδεκάωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στς τέσσερις τα ξημερώματα, αποφασίστηκε η σύγκληση εκ νέου του Πολιτικού Συμβουλίου, που θα εισηγηθεί τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο και θα αποφασίσει με τη σειρά του την πραγματοποίηση τακτικού συνεδρίου του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του κόμματος, απέρριψε εμμέσως το αίτημα Βενιζέλου για εκλογή νέου αρχηγού ως τις 15 Ιανουαρίου, καθώς εκτίμησε πως πρόκειται για ένα «μη ρεαλιστικό σενάριο», δεσμευόμενος πάντως να επανέλθει με πλήρη εισήγηση για όλα τα θέματα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά και «κλίνοντας» φανερά υπέρ του ανοίγματος των διαδιακασιών μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επιλογή που στελέχη της Ιπποκράτους επέμεναν αργότερα ότι είχε θέσει εναλλακτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ.Παπανδρέου πάντως δεν άνοιξε ούτε και τα ξημερώματα τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την αρχηγία εκ νέου ή όχι, σημειώνοντας πάντως ότι θα μιλήσει για τις προθέσεις του «πολύ σύντομα».
Νωρίτερα, πάντως, την έξοδο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν δείξει στον Γιώργο Παπανδρέου κορυφαία στελέχη του κόμματός του, αλλά και της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι βασικοί διεκδικητές της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος είχε επιχειρήσει έναν απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και μία ...ντρίμπλα ως προς το τι προτίθεται να κάνει με το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ δήλωσε στην πρωτολογία του πως, όπως η πρωθυπουργία, έτσι και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι δευτερεύουσα υπόθεση για τον ίδιο, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ο ίδιος το εξιλαστήριο θύμα και μίλησε για εντολή τετραετίας στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση, με την οποία το ΠΑΣΟΚ παραμένει πλειοψηφία. Επιτέθηκε εκ νέου στα κάθε λογής συμφέροντα και αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ...θα κάνει το καθήκον του.
Από αυτή την φράση πήρε τη «σκυτάλη» ο Ανδρέας Λοβέρδος, που χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του ασαφή, πράγμα που δεν ωφελεί κανέναν, ρώτησε ποιο από τα καθήκοντά του εννοεί. Ο ίδιος πρότεινε σύντομες και αδάπανες διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση, πριν από τις εθνικές εκλογές. Ζήτησε μάλιστα τριήμερη προεκλογική περίοδο, χωρίς περιοδείες των υποψηφίων, μια και «δεν χρειάζονται συστάσεις», ενώ προσδιόρισε ως πιθανώς κατάλληλο χρόνο για την όλη διαδικασία τον Φεβρουάριο.
Το «πυρ ομαδών» συνεχίστηκε όταν πήρε τον λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο μόνος «υποψήφιος» ως τώρα για την προεδρία, που έθεσε επίσης θέμα διαδοχής και μάλιστα άμεσα, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στην ίδια γραμμή με τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση το μεσημέρι του Σαββάτου, επέμεινε στην ανάγκη τήρησης του καταστατικού και ζήτησε κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού πριν από τις εθνικές εκλογές. Ζήτησε δε έναν «οδικό χάρτη» του ΠΑΣΟΚ που έχει φτάσει στο 15% στις δημοσκοπήσεις, καθώς και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Ως αρμόδιος υπουργός, επέμεινε και εκείνος στην ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα στους συναδέλφους του ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτό.
Ένα βήμα παραπέρα πήγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ζήτησε «καθαρές λύσεις» με τις διαδικασίες να ανοίγουν άμεσα, ως τις 15 Ιανουαρίου και πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ώστε «να μπούμε δυνατά στην μάχη για το PSI και τη δανειακή σύμβαση» και να ολοκληρώνονται ταχύτατα, αντί της προτεινόμενης από κάποιους εσωστρέφειας για δυόμισι-τρεις μήνες.
Με την επίκληση σε «καθαρές λύσεις» ο κ.Βενιζέλος είπε εμμέσως «όχι» στην πρόταση για διαρχία που είχαν αρχίσει να του κομίζουν εκ νέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, απαντώντας μάλιστα «όπως εσείς θα αποφασίσετε» για τον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού. Επανέλαβε άλλωστε τον σεβασμό του στις ανοιχτές διαδικασίες και χαρακτήρισε άδικο την ώρα που ο ίδιος σηκώνει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το βάρος για την διαπραγμάτευση, κάποιοι άλλοι να «φλερτάρουν υποτίθεται με το μέλλον»... Πάνω από όλα άλλωστε, έθετε συνεχώς το «εθνικό συμφέρον».
«Νέα πολιτική διακήρυξη» ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για ανάγκη υπουργών «αποκλειστικής απασχόλησης», συνδέοντας την προσωπική της στάση με τις προθέσεις του προέδρου και ζητώντας αυτές να διευκρινιστούν. «Νέα ηγεσία -πολιτικό πλαίσιο- σαφείς στόχοι και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής μπορούν να δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και πρέπει να εκφράζει το δυναμικό κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».
Την πρόθεση του να μην υποψήφιος για την προεδρεία του κόμματος, δήλωσε για άλλη μια φορά ο Κ. Σκανδαλίδης , που τοποθέτησε χρονικά τις εκλογές πριν από τις εθνικές εκλογές, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο.