την προεδρία της περουβιανής κυβέρνησης.
Ο Λέρνεν, που αποχωρεί πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε αποτύχει να οδηγήσει σε λύση το «αδιέξοδο» των όλο και πιο βίαιων διαδηλώσεων κατά του σχεδίου Conga για εκμετάλλευση κοιτάσματων χρυσού από την αμερικανική Newmont Mining.
Αν και ο Λέρνεν δεν ανέφερε σαφώς τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θεωρείται βέβαιο ότι λόγος ήταν η διαχείριση της υπόθεσης από το -εξαιρετικά ευαίσθητων συσχετισμών- κυβερνητικό του επιτελείο.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η αναδιάταξη δείχνει πως ο πρόεδρος της χώρας, Ολάντα Χουμάλα, σκοπεύει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας με αυστηρότερο τρόπο και να μην αγγίξει τις βασικές αρχές του οικονομικού μοντέλου του Περού -που εξαρτάται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις σε μεταλλευτικά και πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Ο Χουμάλα έθεσε πρόσφατα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιφέρεια της Καχαμάρκα, στην οποία οι διαδηλώσεις κατά του σχεδίου Conga γίνονταν όλο και πιο έντονες. Στο σχεδιασμό της επακόλουθης επέμβασης των δυνάμεων της τάξης εναντίον των διαδηλωτών έπαιξε κεντρικό ρόλο ο Βάλντες.
Το σχέδιο Conga έχει αξία 4,8 δισ. δολάρια -η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία του Περού- και η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Αρκετοί κάτοικοι της αγροτικής περιφέρειας αντιδρούν όμως στο σχέδιο, υποστηρίζοντας πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, και ιδιαίτερα τους κρίσιμους υδάτινους πόρους της περιοχής, θα είναι τεράστιες.