Με το νέο σύστημα που εισηγείται η ΡΑΕ, το κράτος, αντί να ορίζει το τιμολόγιο, θα αποφασίσει ένα συγκεκριμένο ύψος επιδότησης, σε ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κάθε κατηγορία δικαιούχων του ΚΟΤ. Την επιδότηση αυτή θα εισπράττουν οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ανταγωνιστές), ως αποζημίωση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές που εντάσσονται στο ΚΟΤ.
Η γνωμοδότηση έχει ήδη σταλεί στο ΥΠΕΚΑ και δεν αποκλείεται η νέα μέθοδος εφαρμογής του ΚΟΤ να ανακοινωθεί μαζί με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου. Η ΔΕΗ, υπενθυμίζεται, έχει ζητήσει αυξήσεις 19 % επικαλούμενη την άνοδο του κόστους παραγωγής ρεύματος ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν αρκετά χαμηλότερα.
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20 - 30 % φθηνότερο, σε σχέση με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δικαιούχοι είναι άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και άτομα με αναπηρία άνω του 67 % για την κύρια κατοικία τους. Η έκπτωση εφαρμόζεται στις πρώτες 800 κιλοβατώρες, με την προϋπόθεση ότι η τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί για κάθε κατηγορία (1400 κιλοβατώρες για άτομα με χαμηλό εισόδημα και άνεργους, 1600 kwh για τρίτεκνους και ΑΜΕΑ). Σημειώνεται, ότι αν η κατανάλωση υπερβεί τα όρια αυτά τότε το ΚΟΤ παύει να ισχύει το συγκεκριμένο τετράμηνο και το σύνολο της κατανάλωσης τιμολογείται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο.
Το τιμολόγιο του ΚΟΤ κυμαίνεται σήμερα από 0,06452 έως 0,10397 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου και το ύψος της κατανάλωσης. Για την κατάργηση του τιμοκαταλόγου και την αλλαγή του συστήματος η ΡΑΕ επικαλείται την απλότητα εφαρμογής και το γεγονός ότι με το νέο σύστημα οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα αποκτήσουν κίνητρο να επιλέξουν τον προμηθευτή με το χαμηλότερο τιμολόγιο.
Όσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν τώρα στο ΚΟΤ μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα ΚΕΠ ή στο τηλ. 210-9298000.