tromaktiko: Ο χορός των μαχαιριών μόλις τώρα άρχισε

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο χορός των μαχαιριών μόλις τώρα άρχισε



Η πόρτα του... φρενοκομείου ξανάνοιξε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ετοιμάζεται να ζήσει μέρες του 2007, μόνο που τώρα πια δεν υπάρχουν παρατάσεις ζωής... και η απειλή διάσπασης κοντοζυγώνει. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το «χα­λί» της κοινωνικής απήχησης, όπου μπορούσαν να κρυφτούν από κάτω τα σκουπίδια των ιδεολογικών και προσω­πικών διαφορών των στελεχών, κου­ρελιάστηκε. Έτσι το κόμμα γυμνό εδώ και χρόνια από ιδεολογία και εσχάτως από ψηφοφόρους ετοιμάζεται για σύ­γκρουση μέχρις εσχάτων. Το πουκάμι­σο είναι αδειανό εδώ και καιρό, αλλά το «μπραντ νέιμ» έχει ιστορία και ο καιρός γυρίσματα, κι αυτό κάνει πολ­λούς να ακονίζουν τα μαχαίρια τους με στόχο την καρέκλα του αρχηγού.

Για μια ακόμα φορά, παρά τις «παρόλες» ηγετικών στελεχών για ιδεο­λογικές διαφορές, η συζήτηση γυρί­ζει γύρω από πρόσωπα, χωρίς να μπει στην ουσία, που είναι η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του κόμματος, η δημοκρατική διάρθρωσή του, οι επε­ξεργασίες για την αντιμετώπιση μιας δεκαετίας λιτότητας, η αυτοκριτική για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης αλ­λά και για το σύνολο της πολιτικής πα­ρουσίας του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά μοιάζει να είναι ψιλά γράμματα για την ηγετική ομάδα, που επιχειρεί να αναζητήσει το αύριο μέ­σα από γενικότητες και επιφανειακές μεταρρυθμιστικές προσεγγίσεις, πα­ραβλέποντας το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αγόραζε, επι πολλά χρόνια, χρόνο και ουσιαστικά έκλεβε «παγκάρι» εκμεταλλευόμενο την απίστευτη πολιτική και στελεχιακή ένδεια των υπόλοιπων κομμάτων για να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή. Τα ψέματα για τους πο­λίτες, υπό το βάρος της κρίσης και του γκρεμίσματος του βιοτικού τους επι­πέδου, έχουν πια τελειώσει και όλοι αναζητούν καθαρές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα που η πραγματι­κότητα θέτει.

Ο «θίασος» της διαδοχής

Οι «βόμβες» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ξαφνικά μόλις την Κυριακή ξύπνησε από διετή νάρκωση και είδε ότι η κυβέρνηση της οποίας ήταν εξέχον μέλος απέτυχε παταγωδώς, απέδειξαν ότι περισσεύει στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο η υποκρισία, αλλά και ο εκνευρισμός. Το θέμα είναι όμως ότι η επίθεση Χρυσοχοΐδη στον Παπανδρέου επιτάχυνε τις εξελίξεις και έδειξε ότι η σύγκρουση μέσα στο κόμμα θα είναι σφοδρή. Ο υπουργός Ανάπτυξης κατόρθωσε με την κίνησή του να δώσει επιχειρήματα στη Νέα Δημοκρατία, που έσπευσε να «υιοθετήσει» την κριτική, αλλά και να εκνευρίσει πολλούς εναντίον του.

Ο ίδιος απ' ό,τι φαίνεται, νιώθοντας ότι δεν έχει ουσιαστικά ισχυρές συμ­μαχίες εντός του στελεχιακού δυναμι­κού του κόμματος, επιχειρεί να πάρει μαζί του ένα κομμάτι των αγανακτι­σμένων ΠΑΣΟΚων, ρίχνοντας το ανά­θεμα στον Παπανδρέου, τον οποίο πα­νηγυρικά στήριξε το 2007.

Πολλά λέγονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κυρίως ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, βλέποντας τις κινήσεις της τρόικας στο παρασκήνιο, θέλησε να βγει μπροστά προκειμένου να επιταχύνει τις εξελίξεις, αλλά και να δηλώ­σει παρών πριν ακόμα βγει «ο θίασος της διαδοχής». Η προσωπική ένταση στη σχέση του με την Άννα Διαμαντο­πούλου δεν του δίνει πολλά περιθώρια για επαφές με την τρόικα και αφήνεται μόνο στα τετ α τετ με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είναι αποφασισμένος κι αυτός να τραβήξει μπροστά. Πολ­λοί «πονηροί» ψιθυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν αποκλείεται σε κάποια φάση ο Μιχάλης, ως άλλος Αβραμόπουλος, να βρεθεί στην ηγετική ομάδα του νέου ΠΑΣΟΚ αποχωρώντας από την κούρσα λίγο πριν από το τέλος.

Ο υπουργός Υγείας, που στο παρα­σκήνιο είναι πιο «κινητικός» απ' όλους, επιχειρεί να συγκροτήσει τον δικό του προσωπικό «στρατό» στελεχών, αλλά και συμμαχίες τέτοιου είδους που θα του επιτρέψουν να είναι όχι μόνο έτοιμος, αλλά και ισότιμος αντίπαλος του Βαγγέλη Βενιζέλου. Κάνει συνεχείς συσκέψεις με επιτελικά στελέχη και μάλιστα δεν έκρυψε ότι την περασμέ­νη Δευτέρα το βράδυ σε κεντρικό ξε­νοδοχείο συσκέφτηκε με τους «πυρηνάρχες» του στη Β' Αθηνών, ενώ βλέ­πει συνεχώς βουλευτές και στελέχη σε μια προσπάθεια να διευρύνει την επιρ­ροή του.

Κεντροαριστερά

Με βασικό όπλο τον μεταρρυθμι­στικό του οίστρο, διατηρεί ακόμα την καλή επαφή με την Άννα Διαμαντο­πούλου, η οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα μείνει στον ρόλο επιτελάρχη ή θα διεκδικήσει να καταμετρή­σει την πολιτική της απήχηση. Όπως επίσης και με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος αυτομολώντας από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο επιχειρεί να διατη­ρήσει το στάτους του ηγετικού στελέ­χους που ο Παπανδρέου του έδωσε, με όπλο την ανάγκη μεταρρυθμίσεων της χώρας που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ «μπλόκα­ρε». Άλλωστε η «τρόικα» αναμένεται να έχει ως προεκλογικό «καμβά» ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και συγκυβέρνησης και με άλλες δυνά­μεις, τόσο της Αριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς.

Οι επαφές με την πεντάδα των φιλελεύθερων της Ν.Δ. (Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Μητσοτάκης κ.λπ.), η συναντίληψη σε πολλά θέματα με την Ντόρα Μπακογιάννη, οι καλές σχέσεις με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώ­τη Κουβέλη, επιχειρούν να χρησιμο­ποιηθούν ως εκλογικό ατού. Δηλαδή ο Λοβέρδος θα επιχειρήσει να εμφα­νιστεί ως το στέλεχος με το μεγαλύτε­ρο πολιτικό «άνοιγμα», ώστε να υπάρ­ξουν κυβερνητικές συνεργασίες και να απομονώσει το παπανδρεϊκό κομ­μάτι. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, και κυρίως οι υποστηρικτές Παπανδρέου, βλέπουν πίσω από τις κινήσεις αυτές μια διάθεση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και συγκρότησης ενός νέου κόμματος -παράταξης της Κεντροαριστεράς με χαρακτηριστικά που θα θυμίζουν περισσότερο την εκσυγχρονιστική πλει­οψηφία Σημίτη της δεκαετίας του '90 προσαρμοσμένη στην εποχή μας. Μά­λιστα κάποιοι επισημαίνουν ότι αν υπάρξει διάσπαση στο κόμμα, αυτή θα γίνει από την τρόικα, την οποία κατηγορούν για «σχέσεις στοργής» με το τραπεζικό - επιχειρηματικό - εκδοτικό λόμπι της χώρας, ό,τι σχηματικά ονο­μάζουμε διαπλοκή δηλαδή.

Ο πιο σιωπηλός απ' όλους εξακο­λουθεί να παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ως υπουργού Οικονομικών του δίνει πλεο­νέκτημα που θα υπονομεύσει αν αρχί­σει μεσούσης της κρίσης τις εσωκομμα­τικές καντρίλιες. Παρότι παρασκηνιακά επιχειρεί να επαναφέρει στον... στρατό του βουλευτές και στελέχη που χαλά­ρωσαν τη σχέση τους μαζί του, αντι­δρώντας στην ταύτισή του με τον Πα­πανδρέου, δημόσια δεν παρεμβαίνει. Δεν κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό του από το ενδεχόμενο να κλυδωνιστεί η χώρα και το ΠΑΣΟΚ από μια σκληρή διαμάχη των δελφίνων και επιχειρεί να εμφανιστεί ως παράγοντας ενότητας.

Παρότι μοιάζει να μην επιθυμεί εκλογή από τη βάση, που δεν του δίνει άνετη πλειοψηφία, όπως αν η επιλογή ήταν μέσα από όργανα του κόμματος, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία. Αυτό που επιχειρεί τις τελευταίες μέρες με συνεχείς συνα­ντήσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι να επιβάλει μια ομαλή προεκλογική εκστρατεία χωρίς εντάσεις και αλληλοκατηγορίες. Έχει κυκλοφορήσει ότι θα δει και άλλα στελέχη μετά τη σύνοδο κορυφής, με πρώτη την Άννα Διαμαντο­πούλου, ενώ φαίνεται να έχει κερδίσει την πολιτική υποστήριξη στελεχών της παπανδρεϊκής πτέρυγας, αν ο Παπαν­δρέου αποχωρήσει από το κάδρο.

Της... επιστολής

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι δηλώσεις, οι συναντήσεις, οι εισηγήσεις και οι επιστολές από βουλευτές του κόμματος. Οι περισσότεροι επιχειρούν να κατακτή­σουν μια θέση στο κάδρο της επόμενης μέρας και να δημιουργήσουν συνθήκες επανεκλογής τους στις περιφέρειές τους, γι' αυτό και οι τελικές τους επιλο­γές θα στηριχτούν και στις κινήσεις των αντιπάλων τους στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Πιο κινητικοί απ' όλους μοιάζουν οι νεο­εισερχόμενοι στη Βουλή, που επιθυμούν να κατοχυρώσουν τη θέση τους. Έτσι μετά την επιστολή των 6, είχαμε την επι­στολή των 12 υπό τον Χάρη Καστανίδη, που μας είπαν ότι ο Παπανδρέου ανα­τράπηκε, και των 3 που επιχειρούν να ανιχνεύσουν τη νέα εποχή. Οι επιστολές και οι παρεμβάσεις αναμένεται να εντα­θούν, ενώ η παπανδρεϊκή πτέρυγα, που αντέδρασε έντονα στις βολές Χρυσοχοΐδη, τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να πάρει θέση ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» πάντως, που επέκρινε αυστηρά τον Παπανδρέου στη διετή πρωθυπουργία, ανοίγει μέτωπο κατά των «μεταρρυθμιστών» και οργανώνει σύσκεψη στελεχών το Σάββατο, ενώ σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται και οι συνδικαλιστές του ΠΑ­ΣΟΚ που συγκρούστηκαν με τον Παπαν­δρέου, τον οποίο στήριξαν το 2007. Και η ζωή συνεχίζεται...

Ο Γιώργος μαδάει τη... μαργαρίτα

Το κλειδί των εξελίξεων κρατάει στα χέρια του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν μοι­άζει να αδημονεί όσο τα στελέχη του. Συνεργάτες του όμως προβληματίζονται αν τραβώ­ντας το σχοινί της παραμονής του στην προε­δρία του κόμματος βρεθεί προ της ταπεινω­τικής διαδικασίας ανατροπής του. Η ομιλία του επί του προϋπολογισμού την περασμένη Δευτέρα δεν αποσαφήνισε το τοπίο, αφού ο καθένας την ερμήνευσε όπως ήθελε.

Πολλοί βουλευτές σχολίαζαν ότι προφα­νώς όλη αυτή η επιχειρηματολογία και η προ­σπάθεια δικαίωσης του ρόλου του αλλά και η επίθεση εναντίον της συντηρητικής ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν την εντύπω­ση ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πόστο. Άλλοι όμως έλεγαν ότι έμοιαζε με απολογισμό αποχαιρετισμού και ανέμεναν να ανοί­ξει τις διαδικασίες διαδοχής ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, με ανακοινώσεις που θα αφορούν στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη των διαδικασιών που όλοι περιμένουν να παρουσιάσει, θα απο­καλύψει και τις προθέσεις του για τον ρόλο του. Το βέβαιο είναι ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτές που θα ακολουθήσουν) του δείχνουν τον δρόμο της εξόδου. Ο ίδιος είπε προχτές ότι με χα­ρά «θα θυσιαζόταν», αν ήταν για το καλό της χώρας, παρότι δεν βλέπει να είναι αυτό το πρόβλημα.

«Ζυγίζει» τα πράγματα

Πολλοί επισημαίνουν λοιπόν ότι «ζυγίζει» ακόμα τα πράγματα, αφού ιδανικά θα ήθελε να μεί­νει στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ώς τον Ιούνιο για να διεκδικήσει επανε­κλογή στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ωστόσο η πίεση από κάτω αναμένε­ται να κορυφωθεί και όλοι επισημαίνουν ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με μια διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ή ένα αδελφοκτόνο πόλεμο μέ­χρις εσχάτων. Ούτε επιθυμεί να μπει στο κά­δρο της ανθρωποφαγίας, όπως κατηγορείται ότι έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Παπανδρέου, αν τελι­κά αποφασίσει να αποχωρήσει, δεν πρόκει­ται να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή, απλά θα αναστείλει για ένα διάστημα τις πολιτικές του φιλοδοξίες για να επανέλθει. Η ανθε­κτικότητα των Παπανδρέου, λένε οι συνερ­γάτες του, θα επιχειρηθεί να πιστοποιηθεί μέσα από ένα ιδεολογικό μανιφέστο που θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑ­ΣΟΚ και θα δεσμεύει τους δελφίνους του. Κι αυτό αναμένεται να το καθορίσει στη συνε­δρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καταθέτο­ντας τις προτάσεις του. Ψήγματα των από­ψεων αυτών εμπεριέχονται σε κείμενο που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη τρεις βουλευτές (Θ. Οι­κονόμου, Φρ. Παρασύρης και Οδ. Βουδού­ρης), οι οποίοι κάνουν αναφορά σε αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα αλλά και στην αντιμε­τώπιση του κράτους και της οικονομίας από το ΠΑΣΟΚ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!