tromaktiko: Το «δικό μας» Χόλιγουντ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Το «δικό μας» Χόλιγουντ



της Χρυσούλας Παπαϊωάννου
Το ελληνικό DNA έχει εισχωρήσει για τα καλά στο Χόλιγουντ. Έτσι, για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος των στούντιο «20th Century Fox», το διάστημα 1942-1962, ήταν ο Σπύρος Σκούρας.
Από τότε, βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως και η ίδια η τέχνη του κινηματογράφου. Ένα έμεινε σταθερό: οι Έλληνες ζουν και βασιλεύουν στη Μέκκα του κινηματογράφου. «Λαδώνουν» και αυτοί τα γρανάζια αυτής της γκλαμουράτης και υπερπαραγωγικής μηχανής που λέγεται Χόλιγουντ και έχει για καύσιμο τέχνη, ταλέντο, χρήμα και φυσικά χρυσόσκονη. Καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής έχουν κυκλώσει τη βιομηχανία από διάφορα πόστα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς που δρέπουν δάφνες μπροστά, αλλά και πίσω από τις κάμερες...

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ. Δεν είναι εύκολο να φτάνεις στα Όσκαρ με τέχνη υψηλού επιπέδου, που υπηρετεί ένα ανθρωποκεντρικό σινεμά και ξεχωρίζει σαν μικρή όαση μέσα στη βιομηχανία του μπλοκμπάστερ. Κι όμως, ο «δικός» μας Αλεξάντερ Πέιν, δηλαδή ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, πήρε το χρυσό αγαλματάκι διασκευασμένου σεναρίου το 2004 για το υπέροχο «Πλαγίως». Η νέα του εξαιρετική ταινία «Οι Απόγονοι», με πρωταγωνιστή τον Νο1 σταρ, τον Τζορτζ Κλούνεϊ – ίσως στην καλύτερη ερμηνεία του – θα «χτυπήσει» φέτος πολλές υποψηφιότητες. Και αν αυτό σας λέει κάτι, ο ίδιος ο Κλούνεϊ ζήτησε «δουλειά» από τον Πέιν.

ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ. Να και ένα μεθύσι που βγήκε σε καλό. Ο Ζακ Γαλιφιανάκης μετά το «Hangover» (2009), όπου τρεις κολλητοί ζούνε το χειρότερο μεθύσι της ζωής τους, είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται σαν πύραυλος στο Διάστημα. Μυαλό δεν έβαλαν – και πώς να το κάνουν, αφού η ταινία εξελίχθηκε σε τρελή εισπρακτική επιτυχία – και ακολούθησε φέτος το «Hangover 2». Βέβαια, να πούμε ότι το παλικάρι από την Κρήτη, από όπου έλκει την καταγωγή του, είχε ήδη μια μακρά καριέρα στον χώρο του stand up comedy, με live εμφανίσεις, δικές του εκπομπές κ.τ.λ. Ένα από τα μεγάλα του προσόντα; Το χιούμορ.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΚΑΡ. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο Σιντ Γκάνις ήταν ο επί τέσσερις θητείες πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας που διοργανώνει τα Όσκαρ. Ο δαιμόνιος Γιαννιώτης ξεκίνησε την καριέρα του από κλητήρας και κατέληξε ένας από τους «ανθρώπους - κλειδιά» στο Χόλιγουντ. Έχει διατελέσει και πρόεδρος της «Paramount», ενώ παραμένει δραστήριος παραγωγός.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Όλοι βαράνε… προσοχή μόλις ακούσουν το όνομά του. Αυτός κι αν «λύνει και δένει» στο Χόλιγουντ. Ο Τζιμ Γιαννόπουλος είναι ο μέγας και τρανός πρόεδρος της «Fox». Πριν από λίγα χρόνια είχε ψηφιστεί ο πιο ισχυρός άντρας της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Για να μην χαθούμε στους… τίτλους, μερικές μόνο ταινίες στις οποίες έχει βάλει το χεράκι του είναι οι «Πόλεμος των άστρων», «Τιτανικός», «Μπόρατ» και το «Avatar».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ… ΡΑΠΤΙΚΗΣ. Έχει «ντύσει» τον Τομ Κρουζ («Γεννημένος την 4η Ιουλίου»), τον Τζεφ Μπρίτζες («Αληθινό θράσος»), τον Λεονάρντο ντι Κάπριο («Πιάσε με αν μπορείς») αλλά και τον Ντάνιελ Κρεγκ («Cowboys and aliens»). Η Ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος Αρετή - Μαρία Ζαφειροπούλου, γνωστή ως Μέρι Ζόφρις, κάνει μια αξιοζήλευτη καριέρα στο Χόλιγουντ.

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ. Δεν μας έκανε περήφανους μόνο επειδή σήκωσε πέρυσι το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «The Cove». Αυτό που κάνει τη διαφορά στην περίπτωση του φωτογράφου και σκηνοθέτη Λουί Ψυχογιού είναι η ευαισθησία και ο ακτιβισμός του. Έφερε στο φως μια συγκλονιστική ιστορία μαζικής δολοφονίας δελφινιών.

ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Η αμερικάνικη βιομηχανία μυρίζεται τα ταλέντα από μακριά. Ο Ντένης Ηλιάδης έκανε πριν από δύο χρόνια το ριμέικ της ταινίας «Το τελευταίο σπίτι αριστερά» (1972) του μετρ του τρόμου Γουές Κρέιβεν. Κονταροχτυπήθηκε με άλλους εκατό υποψήφιους σκηνοθέτες και, τελικά, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.

ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ. Ακόμα και αυτοί που δεν σκαμπάζουν από παιδικές ταινίες, κάπου έχουν ακούσει για τους πιγκουίνους του «Happy feet» (2007). Αυτό ίσως που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Τζορτζ Μίλερ, ο σκηνοθέτης (και παραγωγός) που πήρε το Όσκαρ κινουμένων σχεδίων, λέγεται Γιώργος Μηλιώτης. Ψάξτε στα κιτάπια και θα βρείτε το όνομά του σε διάσημες ταινίες, όπως «Mad Max» με τον Μελ Γκίμπσον, «Babe» («Το μικρό γουρουνάκι στη μεγάλη πόλη») κ.ά.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ. Όχι μόνο γιατί το επίθετο είναι ελληνικό και καθόλου αμερικανοποιημένο, αλλά γιατί ο Κρις Διαμαντόπουλος πήρε φόρα. Έπειτα από εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «The Kennedy’s», «24», «Nip-Tuck», «Sopranos», θα υποδυθεί τον Μο Χάουαρντ, ένα από τα τρία μέλη του περίφημου «Τρίο Στούτζες», που μεσούρανησε τις δεκαετίες ’30 και ’40, στην πρόσφατη ομώνυμη ταινία των αδερφών Φαρέλι.

ΒΑΜΠΙΡ ΜΕ… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ. Στο «True Blood», τη δημοφιλή σειρά με βρικόλακες, έτρεξε και αίμα ελληνικό. Για την ακρίβεια, ο Τεό Αλεξάντερ, δηλαδή ο Θοδωρής Ζουμπουλίδης, ρούφηξε ο ίδιος αίμα. Και επειδή ήταν και «γκουρμέ», έφτιαχνε σάλτσες με αίμα και ροδοπέταλα. Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα; Ταλαντούχος και σέξι. Για να δούμε...

ΣΕΝΙΟΡΙΤΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ. Έκανε ολόκληρο Ρόμπερτ ντε Νίρο να της πει στα ελληνικά «σ’ αγαπώ» στην ταινία «15 λεπτά» του Τζον Χέρτζφελντ! Τη Μελίνα Κανακαρίδης, ωστόσο, γνωρίσαμε καλά για έξι σεζόν στο δημοφιλέστατο «CSI: Νέα Υόρκη». Ήταν η ιταλοελληνικής καταγωγής ντετέκτιβ Στέλλα Μπονασέρα. Περιττό να πούμε ότι δεν άφησε έγκλημα για έγκλημα ανεξιχνίαστο.

ΓΑΜΟΣ Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Εντάξει, μπορεί η ταινία «Γάμος α λα ελληνικά» της Ελληνοκαναδέζας, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, Νία Βαρντάλος να μην μας κολάκευε ιδιαίτερα, αφού μας παρουσίαζε «κολλημένους» σε ήθη και έθιμα... προπολεμικά, αλλά είχε την πλάκα της. Και εισπρακτική επιτυχία.

http://topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!