ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η προοπτική του φυσικού αερίου θα επιφέρει καθοριστικές αλλαγές τόσο σε γεωστρατηγικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλαγές οι οποίες θα ενισχύσουν, όπως είπε, την Κύπρο και το λαό της.
Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση υδρογονανθράκων «οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα που θα εξαγγελθεί εντός των ημερών, πάρα πολύ σύντομα».
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε για ακόμη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνή νόμο, αλλά και τους Τουρκοκύπριους «και να μας δώσει έτσι τη δυνατότητα, μέσα από μια δίκαιη υπό τις συνθήκες, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού να αξιοποιήσουμε από κοινού όλοι οι Κύπριοι τους φυσικούς πόρους της πατρίδας μας».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν τη μεγαλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό, υποδεικνύοντας πως σε αυτή την προσπάθεια, η οποία, όπως είπε, έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, η Κύπρος πέτυχε να έχει δίπλα της το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα σχεδόν στο σύνολο της.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, «δεν εξελίσσονται όπως εμείς αναμέναμε και ευχόμαστε και προσπαθούμε να εξελιχθούν», γεγονός για το οποίο «ευθύνεται η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις και απόψεις που αφίστανται του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναιρεί συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών σε κρίσιμα ζητήματα.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει με την ίδια βούληση την προσπάθεια για μια συνολική βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», η οποία θα προνοεί «ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
«Λύση που να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών», τόνισε.
Σημείωσε δε πως η ε/κ πλευρά έχει διασφαλίσει «μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τεράστια σφάλματα που στο παρελθόν έφεραν το Κυπριακό και τον κυπριακό λαό μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα».
Πρόσθεσε παράλληλα πως η κυβέρνηση αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, αναφέροντας πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε το τελευταίο θετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP ούτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από λίγες μέρες, τα οποία ήταν από τα καλύτερα που εξασφαλίσαμε ποτέ».
Σε ό,τι αφορά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το β’ εξάμηνο του 2012, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ιστορική πρόκληση για την Κύπρο. «Στόχος μας είναι», ανέφερε, «να συμβάλουμε, ως προεδρεύουσα χώρα, με εποικοδομητικές εισηγήσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του Ευρωπαίου πολίτη».
«Πατριωτικό μας καθήκον είναι να διακριθούμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας, καθώς επίσης και στον τομέα των γραμμάτων, στον οποίο διακρινόμαστε ως Κύπρος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» δήλωσε, καλωσορίζοντας μέσα σε αυτό το πλαίσιο τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ενωσης Φοιτητών (ESU) στη Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας.