Σύμφωνα με το Βήμα, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταβάλει το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ- μαζί με άλλα 48 εκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη υποσχεθεί - υπολογίζεται όμως ότι το επόμενο έτος θα καταβάλλει τελικά 54 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αφυπνιστεί και να αντιμετωπίσει την πρόκληση», τόνισε ο Μίτσελ.
Το CERF έχει χτυπηθεί σκληρά εφέτος από ένα «κύμα» φυσικών καταστροφών μεγάλου μεγέθους, όπως το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ένα σεισμός στη Νέα Ζηλανδία, ο λιμός στο Κέρας της Αφρικής και πλημμύρες το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες, ενώ σύμφωνα με τον Μίτσελ το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από αυτό σημαίνει ότι η κλίμακα των μελλοντικών τραγωδιών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο βρετανός υπουργός πολλές χώρες περιμένουν να συμβεί ένα τραγικό γεγονός προτού προσφέρουν χρήματα, όμως αυτό επηρεάζει τις εργασίες άμεσης επέμβασης.
Τις πρώτες ώρες μιας καταστροφής, όταν για παράδειγμα οι επιζώντες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενός σεισμού, η καθυστέρηση και η έλλειψη μέσων συνιστά θέμα ζωής ή θανάτου.
«Εφέτος, ο κόσμος συγκλονίστηκε από συντριπτικές καταστροφές και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Το παρελθόν μας δείχνει ότι η διεθνής ανταπόκριση και αντίδραση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική αν είχε οργανωθεί και συντονιστεί στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος αντί για την αντιμετώπιση-«παζλ» που βλέπουμε τόσο συχνά. Το σύστημα υπάρχει, αλλά υπερβολικά πολλές χώρες και υπηρεσίες αδυνατούν να το στηρίξουν, αφήνοντας τον κόσμο επικίνδυνα απροετοίμαστο για την κλίμακα και τον αριθμό των καταστροφών που έπονται. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αφυπνιστεί και ενώσει τις δυνάμεις της υπό μία «ομπρέλα», είπε ο Μίτσελ.
flashnews.gr