νέο του βιβλίο ο βρετανός οικονομολόγος Νικ Πόουντθαβι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κατάφερε να υπολογίσει σε ευρώ την αξία σημαντικών στιγμών στη ζωή μας, χαρούμενων και θλιβερών.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Η Εξίσωση της Ευτυχίας», ο δόκτωρ Πόουντθαβι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τελικά η ευτυχία βρίσκεται σε πράγματα που ήδη έχουμε, όπως η οικογένεια και οι φίλοι, και όχι στα πολλά λεφτά.
«Εφόσον καλύπτονται οι βασικές ανάγκες,όσο αυξάνονται τα έσοδα τόσο προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε άτομα ανώτερου οικονομικού επιπέδου...σε πολλές περιπτώσεις οι πιο φτωχοί λένε ότι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους πιο πλούσιους» γράφει.
Πόσο κοστίζουν οι...φίλοι!
Υποστηρίζει ότι οι καλοί φίλοι αξίζουν περισσότερο από μια ολοκαίνουργια Ferrari. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μία αύξηση μισθού της τάξεως των 1.220 ευρώ τον μήνα ενισχύει το αυτοσυναίσθημα της ευτυχίας κατά 0,0007 μονάδες σε μια κλίμακα από το 1 ως το 7. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη συναναστροφή με φίλους ανέρχεται στο 0,161, γεγονός που σημαίνει ότι για να ανταλλάξει κανείς μια χαρούμενη κοινωνική ζωή με μια μοναχική θα χρειαζόταν αποζημίωση της τάξεως των 280.000 ευρώ!
Η αξία των χρημάτων που κερδίζονται στα τυχερά παιχνίδια.
Eνα ενδιαφέρον εύρημα αφορά τα λεφτά που κερδίζει κανείς από τύχη, για παράδειγμα, στο λαχείο. Αντίθετα από τα χρήματα που προέρχονται από τον μισθό και θεωρούνται «δεδουλευμένα» και συνεπώς «επαξίως κερδισμένα», φαίνεται ότι οι τυχεροί χρειάζονται κατά μέσον όρο δύο χρόνια για να πείσουν τον εαυτό τους ότι τους αξίζει να νιώσουν ευτυχισμένοι επειδή κέρδισαν στο λαχείο.
Ανεργία και παχυσαρκία
Οσο για την ανεργία φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή, όχι μόνο λόγω της απώλειας ενός σταθερού εισοδήματος αλλά και λόγω του κοινωνικού στίγματος και της μειωμένης αυτοπεποίθησης που τη συνοδεύει. Οταν όμως η ανεργία γίνεται κάτι συνηθισμένο και το ποσοστό της φθάνει στο 20%, τότε η δυστυχία προέρχεται μόνο από τις οικονομικές δυσκολίες, γράφει ο οικονομολόγος.
Με το ίδιο σκεπτικό της σύγκρισης με τους γύρω μας, τα υπέρβαρα άτομα, με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, συνήθως νιώθουν σημαντικά πιο δυστυχισμένα από εκείνα που έχουν φυσιολογικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος 18,5-25. «Οι περισσότεροι άνθρωποι προφανώς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ευτυχία, νομίζουν πως ευτυχισμένος είναι όποιος έχει πολλά λεφτά, αυτοκίνητα ή σπίτια» λέει ο ψυχολόγος Πιτ Κόεν που συνέβαλε στην έρευνα. «Οι άνθρωποι όμως που τα έχουν όλα αυτά δεν είναι απαραιτήτως πιο χαρούμενοι από εκείνους που απλά χαίρονται τη ζωή» διευκρινίζει.
Αντρικοί και γυναικείοι παράγοντες ευτυχίας!
«Τείνουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά, να αποκτάμε εμμονές σχετικά με τα λάθη μας στη ζωή και όλα τα αρνητικά στοιχεία, αντί να μας ενδιαφέρει αυτό που θέλουμε και να αγωνιζόμαστε για να το πετύχουμε» λέει.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα δύο φύλα δίνουν διαφορετικό βάρος σε κάθε παράγοντα, και έχουν άλλες προτεραιότητες. Τέσσερις στους 10 άνδρες λένε ότι το σεξ τους κάνει ευτυχισμένους, και τρεις στους 10 ότι η νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας τους αυξάνει την ευτυχία τους.
Για επτά στις 10 γυναίκες η ευτυχία έχει άρρηκτη σχέση με την καλή οικογενειακή κατάσταση, ενώ μία στις τέσσερις πιστεύει ότι η απώλεια βάρους θα την κάνει πιο ευτυχισμένη.