Η προσπάθεια της χώρας για οικονομική εξυγίανση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς στις υπάρχουσες ισχυρές αβεβαιότητες υλοποίησης των Προϋπολογισμών 2011 και 2012, έρχεται να προστεθεί το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που επιβάλλει ο γαλλογερμανικός άξονας για την παρουσία μιας χώρας στο «κλαμπ» των εκλεκτών του ευρώ.
Πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει έδωσαν, από τις Βρυξέλλες, τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκαναν λόγο για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2014.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας που έχει η ελληνική υπόθεση για τους ξένους πιστωτές είναι το γεγονός ότι μέσα στην εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα όλα τα στελέχη των διεθνών οργανισμών που έχουν αναλάβει την επιτήρηση της χώρας. Η αρχή γίνεται με την έλευση της τρόικας και το στενό μαρκάρισμα ολοκληρώνεται με τον ερχομό, στη συνέχεια, του κοινοτικού επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν και του επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ.
Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα περιλαμβάνει πέντε «καυτά» σημεία, που αναμένεται να προκαλέσουν έντονη αναστάτωση στην κοινωνία και να δοκιμάσουν την αντοχή του τρικομματικού σχήματος που μετέχει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία αυτά προβλέπουν:
• Την επαναφορά από την τρόικα της απαίτησης για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα το αίτημα για ενθάρρυνση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, για να μην ισχύσει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
• Με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει πάνω από το 9,5% (πιθανότατα και πάνω από 10%), θα συζητηθούν τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.
• Την προώθηση άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
• Την εφαρμογή νέου σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήδη, έχουν στείλει έγγραφο με σαφείς οδηγίες για τη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού και το κυνήγι της φοροδιαφυγής το 2012, ώστε να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.
• Την υλοποίηση εκτεταμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα πιέζει να βγουν άμεσα προς πώληση ακίνητα «φιλέτα», ακόμη και σε τιμές ευκαιρίας, ώστε να μπει η Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει, με σκληρά μέτρα για την περίοδο 2013-2015 (π.χ., νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, «μαχαίρι» στις κοινωνικές παροχές κ.λπ.). Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μέχρι το 2015 θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία -όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- πρέπει να εξειδικευτούν τους πρώτους μήνες του 2012.
Η κυβερνητική προσπάθεια είναι δυσχερής, καθώς ισχυρές αβεβαιότητες απειλούν την υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2012, με τις υστερήσεις στα δημόσια έσοδα και τις προοπτικές να μην είναι ευοίωνες.
Η υλοποίηση του νέου Προϋπολογισμού ξεκινά με δυσκολίες τον Ιανουάριο, αφού αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ (αποκλίσεις από τον φετινό Προϋπολογισμό) και οι υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων να ξεπερνούν το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ.
Στους επόμενους μήνες, οι δαπάνες για τόκους προβλέπεται να εξομαλυνθούν, μόνο εφόσον υλοποιηθεί το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ώστε να μειωθεί το χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Κύρια και βασική πηγή αβεβαιότητας για τον επόμενο Προϋπολογισμό είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η ύφεση, η έκταση της οποίας δεν αποκλείεται να είναι βαθύτερη των αρχικών προβλέψεων (-2,8% για το 2012), αφού ούτε και το -5,5% που έχει υπολογιστεί για φέτος φαίνεται ότι θα επιτευχθεί.