Η κατάσταση αυτή δεν είναι μια παράξενη ή μια μοναδική περίπτωση. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όχι μόνο ροχαλίζουν το βράδυ ενώ κοιμούνται, αλλά κάνουν και άπνοιες. Σαν άπνοια μπορούμε να ορίσουμε οποιαδήποτε διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο χρόνος της οποίας διαρκεί 10 ή και περισσότερα δευτερόλεπτα. Όταν δε, κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζονται περισσότερες από 10 άπνοιες, τότε έχουμε να κάνουμε με το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.
Είναι μια κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα και ίσως κρύβει πολλά περισσότερα οργανικά προβλήματα. Καταρχήν τα άτομα που παρουσιάζουν άπνοια και ροχαλίζουν δεν κοιμούνται σωστά και το πρωί νιώθουν αδυναμία, κούραση, νεύρα, γενικά νιώθουν ότι δεν κοιμήθηκαν καλά. Αυτό οφείλεται στο εξής γεγονός: Όταν κάνουμε άπνοια, και η αναπνοή μας δεν λειτουργεί φυσιολογικά, το οξυγόνο στο αίμα μειώνεται. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα και τίθεται σε συναγερμό. Η διέγερση αυτή του εγκεφάλου, διακόπτει τον βαθύ ύπνο προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών και να επιτραπεί πάλι η αναπνοή. Είναι το σημείο που όταν κοιμάται κάποιος και παρουσιάζει άπνοια, ξυπνάει ξαφνικά, σχεδόν πετάγεται, σαν να “πνίγεται”, σαν να μην μπορεί να ανασάνει σαν να παθαίνει ασφυξία.
Η υπνική άπνοια και το ροχαλητό δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται και σε άνδρες και σε γυναίκες. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις άνδρες και 2 στις 10 γυναίκες θα κάνουν άπνοιες στον ύπνο τους. Τα συμπτώματα περιγράφονται ως εξής: Ροχαλητό, διακοπές αναπνοής, ταραγμένος ύπνος, νυχτερινή εφίδρωση, αλλά και συχνοουρία, πρωινός πονοκέφαλος, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αίσθημα κόπωσης και διαταραχές στη στύση (εάν μιλάμε για άνδρες). Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε διαταραχές στον ύπνο.
Οι παράγοντες που δημιουργούν ή και επιδεινώνουν την υπνική άπνοια, είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον άνθρωπο με λίγη προσπάθεια. Η παχυσαρκία είναι ένας βασικότατος παράγοντας, όπως επίσης και το κάπνισμα ή η λήψη αλκοόλ, τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Επίσης άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την άπνοια και το ροχαλητό είναι τα διάφορα νευρομυικά νοσήματα, οι ανατομικές ανωμαλίες του ρινοφάρυγγα (πχ υπερβολικά μεγάλη σταφυλή, ή υπερμεγέθεις αμυγδαλές), η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ο υποθυροειδισμός κ.α
Οι συνέπειες της υπνικής άπνοιας μπορεί να είναι δυσάρεστες για τον άνθρωπο εάν το αφήσει και δεν επισκεφθεί ένα ιατρό. Οι καρδιά και ο εγκέφαλος επηρεάζεται άμεσα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη, ακόμη και η επιληψία μπορεί να προκύψουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Ακόμη και ο αιφνίδιος θάνατος...
Αμέσως πρέπει με τις οδηγίες του ιατρού μας να πάρουμε δραστικά μέτρα. Εάν είμαστε υπέρβαροι να ξεκινήσουμε δίαιτα για να χάσουμε κιλά . Να κόψουμε το κάπνισμα. Να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες πριν τον ύπνο, να μην πίνουμε αλκοόλ πριν τον ύπνο και γενικά να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στον οργανισμό μας πριν κοιμηθούμε.
Για τη μελέτη του ροχαλητού και της άπνοιας, ο γιατρός μας θα χρειαστεί να έχει κάποιες περισσότερες πληροφορίες. Έτσι απαιτείται ο ασθενής να υποβληθεί σε ειδική μελέτη ύπνου. Πλέον υπάρχουν ειδικά εξοπλισμένες κλινικές με τα κατάλληλα μηχανήματα, που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Ο ασθενής παραμένει εκεί για όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνδεδεμένος με ειδικά μηχανήματα (που δίνουν πληροφορίες για την καρδιά, την αναπνοή, τον εγκέφαλο). Καταγράφεται η διάρκεια και ο αριθμός των απνοιών , οι αλλοιώσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οξυγόνο στο αίμα και πολλά άλλα.
Ένα απλό ροχαλητό λοιπόν δεν πρέπει να το παίρνουμε ανάλαφρα. Είναι θέμα ζωής...