tromaktiko: Ηράκλειο: Ερασιτέχνες καλλιτέχνες -ψυχικά ασθενείς- αξίζουν το σεβασμό και την στήριξη μας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ηράκλειο: Ερασιτέχνες καλλιτέχνες -ψυχικά ασθενείς- αξίζουν το σεβασμό και την στήριξη μας



Αποτελεί πια θεσμό λίγο πριν τις γιορτές η Έκθεση Ζωγραφικής με έργα ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής «Άγιος Χαράλαμπος» στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η τέχνη γίνεται διέξοδος για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες και αναζητούν την κοινωνικοποίηση, την δημιουργικότητα αλλά και την αποδοχή. Επιβράβευση εκ μέρους της κοινωνίας μας είναι η συμμετοχή σε τέτοιες προσπάθειες ως έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον γι αυτούς.
Σε εποχή που η κοινωνική και οικονομική πίεση δοκιμάζει την ψυχική υγεία όλων, είναι σημαντικό να αφήσουμε στην άκρη ταμπού, προκαταλήψεις και αρνητισμό και να αγκαλιάσουμε κάθε μέλος της κοινωνίας μας που έχει αδυναμίες ή αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία. Και τέτοια αγκαλιά δεν είναι μόνο οικονομική ή υλική αλλά πάνω από όλα ηθική, μια αποδοχή και επιβράβευση αυτών των ερασιτεχνών καλλιτεχνών, που παρεμπιπτόντως πολλοί από αυτούς διαθέτουν αξιόλογο χάρισμα εικαστικό.
Αποδοχή και στήριξη λοιπόν, όχι μόνο στους ψυχικά νοσούντες (καλλιτέχνες και μη) αλλά και στους συγγενείς και φίλους τους, που αποτελούν το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται πάρα πολλά και το οποίο δοκιμάζεται στην προσπάθεια του να λειτουργεί κατάλληλα για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες.
Η Ψυχιατρική Κλινική "Άγιος Χαράλαμπος" λοιπόν μας προσκαλεί στα εγκαίνια της 5ης Έκθεσης Ζωγραφικής με έργα ασθενών της Κλινικής. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Δεκεμβρίου, 19:00 το απόγευμα στη Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής Αντώνης Λιοδάκης θα μας μιλήσει για "Τέχνη και Ψυχιατρική" και ο Γναθοχειρουργός και σολίστ κλασσικής κιθάρας, Γιώργος Μαστοράκης θα πλαισιώσει τη βραδιά με μουσική.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως τις 22 Δεκεμβρίου. Θα υπάρξουν παράλληλες διοργανώσεις όπως το Δημιουργικό Σεμινάριο στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου με θέμα «Ο Δρόμος της Μάσκας» στις 13 Δεκεμβρίου αλλά και η προβολή της ταινίας «Elling» σε σκηνοθεσία Peter Naess στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στις 16 Δεκεμβρίου με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με τους Μανόλη Φαζάκη- ψυχίατρο και την Ελευθερία Παπαδάκη- Καραταράκη, ψυχολόγο.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!