tromaktiko: Τι χριστουγεννιάτικο δέντρο να πάρω: Φυσικό κομμένο, πλαστικό ή σε γλάστρα;

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τι χριστουγεννιάτικο δέντρο να πάρω: Φυσικό κομμένο, πλαστικό ή σε γλάστρα;



Κάθε χρόνο τις γιορτές των Χριστουγέννων ακούμε την ίδια ερώτηση:
Είσαι υπέρ της κοπής δέντρων για να στολιστούν και να φωταγωγηθούν τα Χριστούγεννα και μετά να πεταχτούν στα σκουπίδια...ή μήπως όχι; Τι χριστουγεννιάτικο δέντρο να πάρω: Φυσικό κομμένο, πλαστικό ή φυσικό σε γλάστρα;

-Τα περισσότερα κομμένα έλατα που πωλούνται την περίοδο των εορτών έχουν καλλιεργηθεί γι' αυτό το σκοπό. Εμείς δεν το προτιμάμε, αλλά αν επιλέξετε κομμένο έλατο, τσεκάρετε τη σφραγίδα, που επιβεβαιώνει ότι έχει κοπεί νόμιμα. Μην αγοράζετε μη πιστοποιημένα έλατα.
-Ακόμα πρέπει να προσέξετε να είναι φρεσκοκομμένο. Κολπάκι. Κουνήστε το ελαφρά. Αν οι βελόνες του πέφτουν και σπάνε εύκολα τότε δεν είναι φρεσκοκομμένο.
-Από την άλλη, ένα καλής ποιότητας πλαστικό δέντρο θα το χρησιμοποιήσουμε αρκετά χρόνια και μετά μπορεί να ανακυκλωθεί μετά μπορεί είναι οικονομική λύση. Τελευταία στην αγορά υπάρχουν και βιοδιασπώμενα που είναι ακόμη πιο οικολογικά!
-Η ομοιότητά μεταξύ πλαστικών και φυσικών είναι το ότι παρά τα φαινόμενα είναι και τα δυο νεκρά. Και η διαφορά τους ότι τα φυσικά ήταν ζωντανά και κόπηκαν άσκοπα για να ικανοποιήσουν την κενοδοξία, την επίδειξη και τον καταναλωτισμό.
-Εμείς προτιμάμε ένα έλατο σε γλάστρα. Στο φυτώριο θα βρούμε ποικιλία από έλατα, τόσο σε μέγεθος όσο και σε τιμές. Διαλέγουμε εκείνο που ταιριάζει με το χώρο μας, αλλά και με την τσέπη μας. Τσεκάρουμε να είναι εύρωστο και να μην έχει καφετιάσματα.
-Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουμε ένα οπωροφόρο σε γλάστρα, μια μανταρινιά, πορτοκαλιά ή λεμονιά, που είναι ήδη στολισμένη με τους καρπούς της.
-Είτε είναι κομμένο είτε σε γλάστρα, μη το βάλετε κοντά στο τζάκι ή το καλοριφέρ. Διαλέξτε ένα σημείο φωτεινό και δροσερό, κοντά στη μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο. Προσοχή! Μη ξεχνάτε να το ποτίζετε!
- Μετά τις γιορτές μπορείτε να το κρατήσετε στη βεράντα σας (εφόσον το κλίμα σας το επιτρέπει) ή να το φυτέψετε κάπου αλλού. Την άνοιξη φυτέψτε το στον κήπο σας. Αν δεν έχετε κήπο ή μένετε νότια, που το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξή του, τότε χαρίστε το σε κάποιον φίλο που έχει κήπο με καλύτερες συνθήκες ή δώστε το στο δήμο σας για να αξιοποιηθεί σε κάποια δεντροφύτευση.
-Το κομμένο δέντρο αντί να το πετάξετε κάντε το κομπόστ. Βάλτε τις βελόνες του σε παρτέρια κλαδεμένων θάμνων για εδαφοκάλυψη. Τα γυμνά κλαδιά του χρησιμοποιείστε τα στο τζάκι. Προσοχή! Βάλτε μπροστά στο τζάκι το ειδικό πλέγμα για προστασία από τις σπίθες.
Μάκης Τσόκας-Γιάννης Παναγιωτόπουλος-Σωτήρης Βρεττός
Οι κηπουροί
kipouroi.blogspot.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!