tromaktiko: Διάσωση από αέρος

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διάσωση από αέρος



Αερογέφυρα σωτηρίας έστησε το Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης WWF στη Νότια Αφρική, προκειμένου να σώσει τους τελευταίους μαύρους ρινόκερους της αφρικανικής πανίδας.
Συνολικά, 19 ζώα, προκειμένου να σωθούν από τα νύχια των λαθροκυνηγών, απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο από το Ανατολικό Κέιπ, στα προάστια του Πορτ Ελίζαμπεθ, για να μετεγκατασταθούν με ασφάλεια στο εθνικό πάρκο Λομπόπο, στα βόρεια της χώρας.

Επιστήμονες και ειδικοί πέτυχαν να εντοπίσουν τους απειλούμενους ρινόκερους και να τους κοιμίσουν με πολύ δυνατές ηρεμιστικές ουσίες. Αργότερα, τους έδεσαν με ιμάντες πάνω στο ελικόπτερο και τους μετέφεραν έναν προς έναν σε κεντρικό δρόμο της σαβάνας. Από εκεί τους οδήγησαν με φορτηγά στον τελικό τους προορισμό, διανύοντας συνολικά μια απόσταση 1600 χιλιομέτρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, τα ζώα βρίσκονταν υπό την αυστηρή επίβλεψη κτηνίατρου, ο οποίος ήλεγχε την κατάστασή τους με ειδικά συστήματα.

Τα στοιχεία για τη μαζική σφαγή τους είναι αποκαλυπτικά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι μαύροι ρινόκεροι αριθμούσαν 70.000 ζώα. Το 1995 έφτασαν τον αριθμό των μόλις 2.410 ζώων, οπότε χτύπησε καμπανάκι κινδύνου στην επιστημονική κοινότητα. Η συγκεκριμένη περιοχή της Νότιας Αφρικής, στην οποία βρίσκονταν τα σπάνια ζώα, μαστίζεται από τη δράση κυκλωμάτων λαθροκυνηγών, που σκοτώνουν αδιακρίτως εκατοντάδες ρινόκερους, προκειμένου να αποσπάσουν το πολύτιμο κέρας τους. Μάλιστα, μόνο φέτος σκοτώθηκαν 341 ζώα.

Για πρώτη φορά

Η αποστολή διάσωσης κράτησε αρκετές ημέρες, στο τέλος όμως στέφθηκε με επιτυχία. Ο Ζακ Φλαμάντ, υπεύθυνος του προγράμματος, τόνισε ότι είναι από τις πιο σημαντικές αποστολές που έχει φέρει εις πέρας. Η μεταφορά με ελικόπτερο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ρινόκερους, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η μεταφορά του ζώου. «Το ελικόπτερο μεταφέρει με ιδιαίτερη σταθερότητα το ναρκωμένο ζώο, σε αντίθεση με την καρότσα του φορτηγού, όπου ο ρινόκερος εγκλωβίζεται σε ένα σιδερένιο κουτί, ταρακουνώντας το καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στο ζώο στρες, δυσκολεύοντάς το αργότερα να προσαρμοστεί στο περιβάλλον», εξηγεί ο Ζ. Φλαμάντ. Ο μαύρος ρινόκερος της Αφρικής χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως εξαιρετικά απειλούμενο είδος. Μάλιστα, ο νέος κατάλογος της Παγκόσμιας Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το υποείδος του δυτικού μαύρου ρινόκερου -ο «μαύρος του Καμερούν», όπως αλλιώς λέγεται- έχει επισήμως εξαφανιστεί από την Αφρική, αριθμώντας το 2002 μόνο δέκα ζώα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ακόμη δύο υποείδη θα έχουν την ίδια τύχη. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τον μαύρο ρινόκερο, το WWF έχει εγκαταστήσει, τα τελευταία χρόνια, εφτά νέους πληθυσμούς, με απώτερο σκοπό να ευδοκιμήσει ξανά το είδος και να αυξηθεί ο πληθυσμός του. Εξαφανισμένος θεωρείται και ο τελευταίος ρινόκερος της Ιάβα, στο νησί της Ινδονησίας. Ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περίπου 50 ζώα κρύβονται από τα μάτια των ανθρώπων σε ένα τροπικό δάσος, στα δυτικά της χώρας. Ομως, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να αποκαλύψουν την τοποθεσία τους, καθώς -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- τα πορίσματά τους φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στους λαθροκυνηγούς απ’ ό,τι στους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, που εκπονούν προγράμματα για τη διατήρηση των πληθυσμών τους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!